Κρίση στο Πακιστάν: Η σύλληψη του πρωθυπουργού και η «επανάσταση»

Το Πακιστάν έχει βυθιστεί σε μια κρίση ηγεσίας. Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν εναντίον της διαφθοράς, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διέταξε τη σύλληψη του πρωθυπουργού Ασράφ. Και ο θρησκευτικός ηγέτης Ταχίρ ουλ-Κάντρι κήρυξε την «επανάσταση».

Οι δρόμοι του Πακιστάν ήταν γεμάτοι την Τρίτη από τους χιλιάδες διαδηλωτές που αναταποκρίθηκαν στο

κάλεσμα του Ταχίρ ουλ-Κάντρι. Πράγματι, ήταν μια ημέρα «επανάστασης». Πιθανόν να μην περίμενε τη βοήθεια από το ανώτερο δικαστήριο της χώρας, αλλά στη μέση της πορείας, η είδηση ​​έπεσε ξαφνικά, ότι το δικαστήριο είχε διατάξει τη σύλληψη του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ράζα Περβέζ Ασράφ, με την κατηγορία της διαφθοράς και του νεποτισμού. Οι διαδηλωτές ζητωκραύγασαν ​​όταν άκουσαν την εξέλιξη.

Η διαταγή από το δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ ήρθε έπειτα από ακροάσεις σε μια υπόθεση διαφθοράς, στην οποία ο Ασράφ, που ήταν πρωθυπουργός από τον περασμένο Ιούνιο, κατηγορείται ότι έλαβε δωροδοκίες για ένα ενεργειακό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Νερού και Ενέργειας την περίοδο 2008 – 2011. Λέγεται ότι με τα χρήματα που έλαβε αγόρασε ακίνητο στο Λονδίνο.
Το επίμαχο θέμα αφορά το αν οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργήθηκαν από ξένες εταιρείες στο Πακιστάν θα πρέπει απλώς αποτελούν σχέδια προς ενοικίαση. Οι κατηγορίες βαραίνουν τον Ασράφ επί χρόνια. Πράγματι, πολλοί στο Πακιστάν αναφέρονται σε αυτόν απλώς ως «Raja Rental» (Ράζα προς ενοικίαση). Έγινε πρωθυπουργός, παρά τις καταγγελίες περί διαφθοράς, εν μέρει επειδή ο αντίπαλός του ακουγόταν ότι είχε επίσης εμπλακεί σε μια υπόθεση διαφθοράς.

Το δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη συνολικά 16 ατόμων και απαίτησε οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας να εξασφαλίσουν την παρουσία του πρωθυπουργού στο δικαστήριο. Ορισμένες εταιρείες που επρόκειτο να παραδώσουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Πακιστάν έλαβαν αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ποτέ να παραδώσουν τους σταθμούς. Αργότερα, έγινε σαφές ότι οι πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο Ασράφ, είχαν λάβει μίζες από αυτές τις εταιρείες.

Ένας νέος πολιτικός σούπερ-σταρ

Το Πακιστάν βρίσκεται πλέον σε βαθιά κρίση. Ήδη, βρισκόταν σε εξέλιξη μια πάλη για την εξουσία. Ο θρησκευτικός ηγέτης Μοχάμεντ Ταχίρ-ουλ-Κάντρι είναι επικεφαλής των διαμαρτυριών που ξεκίνησαν την Κυριακή, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Ελπίζει να δημιουργήσει μια προσωρινή κυβέρνηση, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να προωθήσει εκλογικές μεταρρυθμίσεις. Την Τρίτη, ο Κάντρι έκανε έκκληση για μια επανάσταση στο Πακιστάν που θα εκδιώξει την κυβέρνηση Ασράφ. Όταν ανακοινώθηκε η δικαστική απόφαση, οι διαδηλωτές το θεώρησαν νίκη τους. Η οικονομία του Πακιστάν, από την άλλη, δεν αντικατοπτρίζει την χαρά τους. Στο άκουσμα της είδησης, ο χρηματιστηριακός δείκτης της χώρας αμέσως έπεσε.

Η είδηση ​​για την επικείμενη σύλληψη Ασράφ έφτασε ακριβώς στη μέση της ομιλίας του Κάντρι, το μεσημέρι της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της οποίας κήρυξε την επανάσταση. Λίγο πριν, ο κληρικός είχε υμνήσει τον θετικό ρόλο του στρατού και του δικαστικού συστήματος, σε ένα σύστημα που διαπνέεται από τη διαφθορά.

Ο Ταχίρ-ουλ-Κάντρι, ένας μετριοπαθής μουσουλμάνος και ιδρυτής της οργάνωσης Minhaj-ul-Quran, ή «Ο δρόμος του Κορανίου», θεωρείται από τους επικριτές του ένα πιόνι των στρατηγών και των δικαστών της χώρας.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η ακριβή καμπάνια του χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το στρατό. Το κίνημά του τον έχει μετατρέψει από έναν σχεδόν άγνωστο σε πολιτικό σούπερ-σταρ, σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων. Από το Δεκέμβριο, έχει χρησιμοποιήσει διαφημίσεις σε τηλεόραση και εφημερίδες, καλώντας τους Πακιστανούς να τον ακολουθήσουν σε μια «μακρά πορεία» κατά της διαφθοράς και υπέρ της εκλογικής μεταρρύθμισης. Στην ομιλία του, δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι βλέπει την στρατιωτική και δικαστική εξουσία θετικά, ενώ παρουσίασε το κοινοβούλιο ως «προπύργιο της διαφθοράς».

http://www.spiegel.de/international/world/court-orders-arrest-of-pakistani-prime-minister-amid-mass-protests-a-877632.html

Keywords
Τυχαία Θέματα