Κυβερνητική πηγή διαψεύδει το ΑΠΕ: Δεν άρχισε καν η διαπραγμάτευση για τις συντάξεις

"Αυτό που έγραψε το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, αυτό που διεξάγεται εδώ δεν είναι διαπραγμάτευση, δεν θα μπορούσαν οι θεσμοί να διαφωνήσουν ή να συμφωνήσουν" ανέφερε κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τους θεσμούς.

Η ξεκάθαρη αυτή αναφορά συνδέεται με το πρωινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, το οποίο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές ανέφερε πως οι δανειστές θεωρούν βιώσιμο το

ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας (δηλαδή δεν θεωρούν διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό μέτρο την περικοπή των συντάξεων το 2019) και δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι μειώσεις στις συντάξεις να μην εφαρμοστούν.

Η ίδια κυβερνητική πηγή επανέλαβε ότι σε αυτή την συζήτηση δεν λαμβάνεται καμία απόφαση, γίνεται ανταλλαγή απόψεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη όλα τα στοιχεία

Παράλληλα, η ίδια πηγή εξήγησε ότι δεν υπάρχουν όλα τα αναγκαία δημοσιονομικά στοιχεία τόσο για το 2018 όσο και για το 2019. Και έτσι, είπε, θα πρέπει να γίνουν γνωστά το επόμενο διάστημα πιο πολλά δεδομένα για να υπάρξει επαρκής δημοσιονομική εικόνα.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι "το τι θα κάνουμε το 2019 και μετά θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει".

Σύγκλιση στην κοστολόγηση, όχι στον δημοσιονομικό χώρο

Η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι οι κυβέρνηση και θεσμοί είναι πολύ κοντά στο να υπάρξει συμφωνία για την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Σημείωσε επίσης επ΄αυτού ότι η απόκλιση πλέον, που υπάρχει, είναι πολύ μικρή και συγκεκριμένα της τάξης των 2 – 5 εκατ. ευρώ ανά παρέμβαση (μεταξύ των οποίων είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, της φορολογίας των επιχειρήσεων κλπ).

Έκανε όμως σαφές ότι η βασική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Εξήγησε ότι στην Αθήνα "συμφωνήσαμε στο κόστος των δημοσιονομικών μέτρων. Άρα έχουμε μία λίστα με μέτρα που ξέρουμε πόσο κοστίζουν". Σημείωσε επιπλέον ότι "συμφωνήσαμε στη διαδικασία σύγκλισης, για το πόσος θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος".

Η κυβερνητική πηγή είπε επίσης ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και συζήτηση για τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού.

Αλλαγή πακέτου

Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις συνεχίζονται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία εκτίμησε ότι οι θεσμοί μπορεί στην έκθεση του Νοεμβρίου να προτείνουν άλλα μέτρα (2019- 2022) ως παρεμβάσεις προτεραιότητας από το πακέτο του 2019-2022. Αλλά και πάλι, επισήμανε, θα πρόκειται απλά για μία πρότασή τους.

Το τελικό "μείγμα" θα εξαρτηθεί από το ποια μέτρα θεωρούνται πιο σημαντικά. Πρώτα από όλα, είπε, πρέπει να συμφωνηθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Δηλαδή να υπάρχει συμφωνία ότι θα μέτρα που θα επιλεγούν θα έχουν τέτοιο κόστος για να διασφαλισθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Παραδέχθηκε επίσης ότι μπορεί να υπάρξει και αλλαγή στον σχεδιασμό: αν υπάρξουν στοιχεία που θα δείχνουν ότι κάποιο μέτρο που έχει "τοποθετηθεί" χρονικά για αργότερα έχει εντονότερες για παράδειγμα αναπτυξιακές επιδράσεις, τότε μπορεί να αλλάξει ο σχεδιασμός.

Πρόσθεσε ότι στην έκθεση του Νοεμβρίου θα υπάρχουν και συστάσεις για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Σε σχετικό ερώτημα απάντησε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν θα περιληφθεί ή όχι το μέτρο των συντάξεων στο Προσχέδιο της 1/10. Δεν θεωρεί η ίδια πηγή ότι είναι σημαντικό αυτό αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μην εφαρμοσθεί το μέτρο.

Σε ερώτημα για την δήλωση της Κομισιόν αναφορικά με την ανάγκη να εφαρμοσθεί η συμφωνία, η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι και ο Σεντένο και ο Μοσκοβισί το έχουν πει αυτό.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα