Λευκωσία: Δεν ζητάμε πλέον κυρώσεις για την Τουρκία - Να σωθεί η Αμμόχωστος έστω και με ακριβό αντίτιμο

Θεαματικές αλλαγές συντελούνται στο Κυπριακό, με τη Λευκωσία να αλλάζει άρδην την έως τώρα πολιτική της.

Ενώ μέχρι πρότινος επέμενε στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, τώρα, εξαιτίας της άρνησης των Ευρωπαίων να υϊοθετήσουν σκληρά μέτρα, ανακρούει πρύμνα και δηλώνει ότι προωθεί Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με στόχο μόνο και μόνο να «σώσει» την Αμμόχωστο από την Τουρκία.

Ενώπιον τετελεσμένων από την τουρκική κατοχική πλευρά, η οποία προέβη στο μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, η Λευκωσία, ευρισκόμενη ως φαίνεται σε δύσκολη

θέση, δεδομένου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ότι υπάρχουν και Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσιών που θέλουν να ενταχθούν στα τουρκικά σχέδια, συναινεί στο άνοιγμα της πόλης και του λιμανιού της. Υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και της ΕΕ, όμως.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει το άνοιγμα της πίσω πόρτας της ΕΕ για είσοδο τουρκικών προϊόντων στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού. Ταυτόχρονα, η Λευκωσία συναινεί και στην αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου του Τύμπου στα κατεχόμενα εδάφη (!).

Σε αυτά τα σημεία που δείχνουν ότι επίκεινται σοβαρές αλλαγές στο Κυπριακό συμπυκνώνεται η σημαντική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης.

Παρ' ότι, πάντως, οι προτάσεις της Λευκωσίας αποτελούν σαφή υποχώρηση από πάγιες θέσεις της, διόλου βέβαιον θεωρείται ότι θα γίνουν αποδεκτές από τα κατεχόμενα (Άγκυρα).

Πιέσεις σε Αθήνα και Λευκωσία;

Άκρως σημαντικό είναι ότι ο ίδιος προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και επαφές με την ΕΕ. Γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα σχέδια αυτά έχουν το πράσινο φως της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.

Σε αυτό το σκηνικό πρέπει να προστεθεί και η απόρριψη εκ μέρους των ΗΠΑ του σχεδίου EastMed για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ μέσω Ελλάδας και Κύπρου.

Οι παραπάνω κινήσεις, σε συνδυασμό με την αποδοχή, έστω και με διαφοροποιημένο τρόπο- της τουρκικής κίνησης για άνοιγμα της Αμμοχώστου (προς το παρόν, περιοχή Βαρωσίων), έρχεται να ενισχύσει τις υποψίες ότι ο διεθνής παράγων πιέζει Κύπρο και Ελλάδα για μείωση των τόνων, ενώ προωθεί κατευναστική πολιτική έναντι της Τουρκίας.

«Αναθεώρηση» πολιτικής

Στη συνέντευξή του, ο Γιαννάκης Κασουλίδης αναφέρει ότι:

1. Η Λευκωσία, αντί των κυρώσεων θα παρουσιάσει ΜΟΕ. Επίσης ότι έχει αναθεωρήσει την πολιτική των κυρώσεων που αποτελούσε μέχρι πρόσφατα σημαία για τη Λευκωσία .

«Έχουμε ήδη αναθεωρήσει -εξηγεί ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών- την πολιτική των κυρώσεων. Δεν θα αποσυρθεί το αίτημα της Κύπρου για επιβολή κυρώσεων.

Η συζήτηση επί πολιτικού επιπέδου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει εξαντληθεί, καθώς υπάρχουν κράτη-μέλη που δεν επιθυμούν να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτό που λένε, είναι ότι θεωρούν τις κυρώσεις αντιπαραγωγικές ότι δεν θα κάνουν την Τουρκία να αλλάξει στάση στα Βαρώσια αλλά εκείνο που χρειάζεται είναι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Θα δουν συνεπώς την πολιτική μας. Αντί των κυρώσεων θα παρουσιάσουμε MOE».

«Άνοιγμα» αεροδρομίου

Σε επισήμανση, όμως, ότι τα MOE που προτείνει η Κύπρος είχαν απορριφθεί στο παρελθόν, ο Γ.Κασουλίδης σημειώνει: «Πολύ σωστά. Αν δείτε, όμως, προσεκτικά τη συζήτηση που διεξάγεται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι φανερό ότι δεν είναι τόσο εύκολο γι’ αυτούς να απορρίψουν ελαφρά τη καρδία μία πρόταση χωρίς να τη μελετήσουν. Ιδιαίτερα τη στιγμή που το κύριο αφήγημά τους για να παραπονιούνται στον κόσμο ήταν η «απομόνωσή» τους και το εμπάργκο εναντίον τους, όπως βέβαια αυτοί το βλέπουν.

Αυτά τα δύο, με τη μεταφορά του αεροδρομίου της Τύμπου (σ.σ. κατεχόμενα) κάτω από την ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών, αίρονται προς όφελος της προόδου και της ευημερίας των Τουρκοκυπρίων».

Άνοιγμα Αμμοχώστου

Και συνεχίζει: «Κύριο αντάλλαγμα για εμάς, για ένα τέτοιο μεγάλο βήμα, θα είναι η παράδοση της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να παραδοθεί στη συνέχεια στους νόμιμους κατοίκους της περιοχής της Αμμοχώστου.

Στο πακέτο της πρότασης Αναστασιάδη βρίσκεται το λιμάνι της Αμμοχώστου, του οποίου το τελωνείο θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ε.Ε για να ελέγχεται η είσοδος εμπορευμάτων στην ενιαία αγορά. Για να γίνουν αυτά τα δύο η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο άνοιγμα επομένως των λιμανιών και των αεροδρομίων σε σκάφη φέροντα την κυπριακή σημαία».

Ακριβό αντίτιμο

2. Στόχος της Λευκωσίας, πλέον, είναι να σωθεί η Αμμόχωστος έστω και με ακριβό αντίτιμο.

«Εδώ πάμε για να σώσουμε την Αμμόχωστο και δίνουμε ακριβό αντίτιμο», είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Κασουλίδης και πρόσθεσε: «Μότο μου είναι να ζυγίζουμε το κόστος και το όφελος και αν το όφελος υπερτερεί του κόστους, τότε να το πράξουμε».

Όσον αφορά εκείνους που αντιδρούν σε τέτοιες κινήσεις, απάντησε: «Μακάρι να τα καταφέρουμε και δεν νομίζω να βρεθεί κάποιος που να έχει αντίρρηση».

Πράσινο φως από ΗΠΑ - ΕΕ

3. Τα νέα σχέδια για την Κύπρο γίνονται με το πράσινο φως των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπως αφήνει σαφώς να εννοηθεί ο Κύπριος υπουργός.

«Η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην πρόταση για τα ΜΟΕ ήταν θετική. Πιο θετική ακόμα , με διάθεση να κινηθεί και να βοηθήσει, είναι η υφυπουργός Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ (σ.σ. ως υφυπουργός Εξωτερικών και της κυβέρνησης Ομπάμα χειρίστηκε το Κυπριακό με διόλου «φιλικές» διαθέσεις έναντι της Λευκωσίας).

Σε ό,τι αφορά τις Βρυξέλλες παρουσίασα τις ιδέες του προέδρου στο γεύμα των πρέσβεων υπό τη γαλλική προεδρία. Οι αντιδράσεις ήταν πολύ θετικές και πιστεύω ότι οι πρωτεύουσες, το Βερολίνο, το Παρίσι , όλες οι χώρες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή θα είναι πρόθυμες να βοηθήσουν».

4.Η προώθηση των ΜΟΕ, εφόσον τα δεχτούν τα κατεχόμενα (Τουρκία), θα ανοίξουν τον δρόμο για επαναθέρμανση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

«Αν προχωρήσουμε με τα MOE -είπε ο Γ.Κασουλίδης- θα αλλάξει το κλίμα και θα μετατραπεί σε μια περίοδο μεγάλης προσδοκίας σε ό,τι αφορά τη λύση. Με την εφαρμογή τέτοιων μεγάλων MOE θα είναι έτοιμο το έδαφος για τη συνέχεια».

Ισραήλ - Τουρκία

5. Η Λευκωσία έχει εμπιστοσύνη στο Τελ Αβίβ. Απαντώντας στις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες Ισραήλ και Τουρκία επαναπροσεγγίζουν ο ένας τον άλλον, είπε: « Εγώ ξέρω ότι όταν τσιμεντώνεις μια φιλία και μια συνεργασία στη βάση αρχών πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στον εταίρο σου πως οτιδήποτε κι αν κάνει για βελτίωση των δικών του σχέσεων με την Τουρκία αυτό δεν σημαίνει ότι θα σε εγκαταλείψει.

Δεν έχει πει ποτέ κανένας ότι ο φίλος μας είναι εχθρός του εχθρού μας. Δεν είναι έτσι οι σχέσεις των χωρών. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Ισραήλ».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα