Με βιντεοκλήση το Eurogroup - Εξαίρεση δαπανών και αναπροσαρμογή πλεονάσματος ζητά η Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα μέσω βιντεοκλήσης για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας του νέου κορονοϊού και μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς ύφεση το 2020

Ο Μάριο Σεντένο, ο πρόεδρος του Eurogroup, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η αίσθηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και οι συντονισμένες προσπάθειες είναι άνευ προηγουμένου.

Οι υπουργοί

Οικονομικών της ευρωζώνης επρόκειτο να συναντηθούν στις Βρυξέλλες, όμως ο Σεντένο διευκρίνισε ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοκλήσης λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας covid-19.

«Η συνεδρίαση του Eurogroup θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στον δρόμο μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Είμαι πεπεισμένος ότι, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα. Είμαστε ενωμένοι για να ξεπεράσουμε τον φόβο και να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας», τόνισε ο Σεντένο.

Με την ευρωζώνη στα πρόθυρα της ύφεσης το Eurogroup σκοπεύει να συζητήσει την «ελαστικοποίηση» του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ζητήσει την εξαίρεση των δαπανών του προσφυγικού και αυτών που αφορούν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού από το πρωτογενές πλεόνασμα και παράλληλα σκοπεύει να ζητήσει την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που για εφέτος και το 2021 ανέρχεται στο 3,5%.

Το Eurogroup θα συζητήσει τη χρήση κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου του κορονοϊού, σύμφωνα με το Reuters

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), που διαθέτει κεφάλαια ύψους 400 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται αξιωματούχους. Οι συζητήσεις θα γίνουν εν μέσω εκκλήσεων ευρωβουλευτών να επιτραπεί μία κατ' εξαίρεση χρήση του ΕΜΣ για τη χωρίς προηγούμενο κρίση υγείας και οικονομική κρίση.

Η οικονομική δύναμη πυρός του ΕΜΣ, ο οποίος είναι το ισχυρότερο ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να δώσει τη μεγαλύτερη έως τώρα δημοσιονομική ώθηση στο επίπεδο της ΕΕ, αλλά μία τέτοια κίνηση θεωρείται ακόμη από πολλούς ως πιθανόν πρόωρη και δύσκολο να συμφωνηθεί. Αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι εξετάζονται έκτακτες επιλογές δεδομένων των εξαιρετικών συνθηκών, με τις οικονομίες της ΕΕ και της Ευρωζώνης να αναμένεται να μπουν σε ύφεση φέτος.

Ο ΕΜΣ σχεδιάστηκε για να βοηθά τις χώρες που έχουν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές, αλλά το πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει τώρα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν σχετικά χαμηλές. Θα μπορούσε, ωστόσο, να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters, προσθέτοντας ότι είναι υπό συζήτηση το πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να δεσμευτούν στην παροχή πρόσβασης σε προληπτικές πιστωτικές γραμμές του ΕΜΣ για τις χώρες της Ευρωζώνης που πιέζονται στις κεφαλαιαγορές λόγω του οικονομικού αντίκτυπου της κρίσης του κορονοϊού», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σβενς Γκίγκολντ, που είναι επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για οικονομικά θέματα.

Ο ΕΜΣ έχει σήμερα τη δυνατότητα να χορηγήσει δάνεια ύψους 410 δισ. ευρώ, αλλά η πρόσβαση στους πόρους του συνδέεται με αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους, κάτι που θα επέτρεπε τη χρήση του στη σημερινή κρίση. Για τον λόγο αυτό, ευρωβουλευτές ζητούν μία κατ' εξαίρεση χρήση του ΕΜΣ, ο οποίος σύμφωνα με τον Γκίγκολντ «δεν θα πρέπει να συνδέεται με οποιαδήποτε μέτρα λιτότητας». «Οι δυνατότητες που προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσω μίας πιστωτικής γραμμής για τη χρηματοδότηση ενός κοινού επενδυτικού μέσου», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή της η σοσιαλιστική ομάδα, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο, ο Μάρκους Φέμπερ, που είναι ο συντονιστής οικονομικών θεμάτων της κεντροδεξιάς ομάδας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν επιφυλακτικός. «Ο ΕΜΣ είναι ένα εργαλείο διαχείρισης κρίσεων και αν αποδεσμεύσουμε τα κεφάλαιά του αυτό θα έστελνε επίσης ένα μήνυμα για επικείμενη καταστροφή στις αγορές», είπε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές του ΕΜΣ χρειάζονται την έγκριση εθνικών κοινοβουλίων, περιλαμβανομένου του γερμανικού, το οποίο ήταν πολύ επιφυλακτικό στο παρελθόν στην αποδέσμευση τέτοιων κεφαλαίων. «Θα εκπλησσόμουν, αν βλέπαμε σύντομα ένα τέτοιο βήμα», είπε στο Reuters.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψή τους, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, ένα πακέτο οικονομικών μέτρων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή. Η Κομισιόν πρότεινε την ανακατεύθυνση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 37 δισ. ευρώ σε τομείς που τα έχουν ανάγκη, την άδεια στα κράτη να έχουν μεγαλύτερα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους και την παροχή εγγυήσεων ύψους έως 8 δισ. ευρώ για φθηνά δάνεια σε μικρότερες εταιρείες. Τα μέτρα αυτά πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και την Ευρωβουλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα