Μέρκελ και Ολάντ εκτάκτως στη Μόσχα

13:26 6/2/2015 - Πηγή: Antinews

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ανακοίνωσαν ξαφνικά μια σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα σημερα, δημιουργώντας ελπίδες για μια σημαντική εξέλιξη στην σύγκρουση της Ουκρανίας. Η ασυνήθιστη απόφαση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, να ταξιδέψουν στη Μόσχα, με τον Γάλλο ηγέτη να κάνει λόγο για αποφάσεις πολέμου και ειρήνης,

δημιούργησε προσδοκίες, αυξάνοντας παράλληλα τις υποψίες ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να χωρίσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο Πούτιν λέγεται ότι έλαβε «πρωτοβουλίες» για τους Ευρωπαίους ηγέτες τις τελευταίες ημέρες.

Η Μέρκελ και ο Ολάντ συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στο Κίεβο, την Πέμπτη το βράδυ, αλλά αποχώρησαν χωρίς να κάνουν κανένα σχόλιο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Παύλο Κλίμκιν δήλωσε στο Twitter ότι οι ηγέτες συζήτησαν «βήματα, έτσι ώστε η συμφωνία του Μινσκ να αρχίσει να λειτουργεί». Μια κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη στο Μινσκ τον Σεπτέμβριο σταμάτησε τα μέτωπα στις θέσεις τους, αλλά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.

Η σημερινή επίσκεψη θα είναι το πρώτο ταξίδι της Μέρκελ στη Ρωσία από το ξέσπασμα της βίας στην ανατολική Ουκρανία, που έχει κοστίσει πάνω από 5.000 ζωές. Η αύξηση των διπλωματικών προσπαθειών προέκυψε όταν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, συναντήθηκε επίσης με τον Ποροσένκο και άλλους ανώτερους αξιωματούχους στο Κίεβο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενουκ, ο Κέρι δεν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την επίσκεψη Μέρκελ- Ολάντ. Είπε ότι ο Πούτιν είχε στείλει «καναδυό ιδέες» στη Γαλλία και τη Γερμανία και το ζευγάρι είχε καταλήξει σε μια αντι-πρόταση, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ο Κέρι είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ ήθελαν μια διπλωματική λύση, αλλά επανεξετάζουν όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της «πιθανότητας παροχής αμυντικών συστημάτων στην Ουκρανία».

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με τον εξοπλισμό της Ουρανίας από τις ΗΠΑ πίεζε τους Ρώσους και τους Ευρωπαίους προς μια διπλωματική συμφωνία, με τις δύο πλευρές να θέλουν να αποφύγουν την παράδοση όπλων, αλλά και να κρατήσουν τις ΗΠΑ στο περιθώριο της διπλωματίας. Ο Γιάτσενουκ, ανήσυχος με την ιδέα μιας συμφωνίας που θα γίνει στη Μόσχα χωρίς την Ουκρανία στο τραπέζι, δήλωσε ότι ο Πούτιν ήθελε «να χωρίσει την ενότητα της ΕΕ και των ΗΠΑ». Ανέφερε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να λάβουν χώρα μεταξύ όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και των ΗΠΑ. Ο Κέρι δεν θα μεταβεί στη Μόσχα με τη Μέρκελ και τον Ολάντ.

Ενώ οι σκληρές μάχες συνεχίζονται, οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις εισέρχονται σε κρίσιμη περίοδο, με τη Μέρκελ να ταξιδεύει στην Ουάσινγκτον στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετά τα ταξίδια της στο Κίεβο και τη Μόσχα, για να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα. Πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να σκέφτεται την παροχή άμεσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο Κέρι δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα λάβει μια απόφαση σχετικά με την παροχή αμυντικών όπλων στην Ουκρανία σύντομα. Η Μέρκελ έχει αποκλείσει την αποστολή όπλων και το ταξίδι της στη Μόσχα θα μπορούσε να είναι μια τελευταία προσπάθεια να αποφευχθεί ο εξοπλισμός από την Ουάσιγκτον και η προοπτική ενός «πληρεξούσιου» πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην Ουάσιγκτον, Γερμανοί διπλωμάτες ανησυχούν για την αυξανόμενη πίεση των ΗΠΑ να εξοπλίσει την Ουκρανία. Τονίζουν ότι η Μέρκελ δεν θα έπρεπε να πάει στη Μόσχα, αν δεν πίστευε ότι Πούτιν ήταν πια έτοιμος να κάνει μια συμφωνία. «Κάτι έχει κατά νου», δήλωσε ο πρεσβευτής Πέτερ Βίτιγκ. «Δεν πρόκειται να πάει με άδεια χέρια».

Οι εντατικές προετοιμασίες για μια σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν στο Καζακστάν τον περασμένο μήνα σταμάτησαν, επειδή η Μέρκελ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν χάσιμο χρόνου. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μέρκελ, ο Ολάντ και ο Πούτιν θα συζητήσουν τρόπους για τον τερματισμό τους «εμφυλίου πολέμου» στην Ουκρανία – τονίζοντας την γραμμή του Κρεμλίνου, ότι η Ρωσία δεν συμμετέχει στη σύγκρουση. Ο Πούτιν πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας για να συζητήσει την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, πριν από την προσεχή σύνοδο, δήλωσε ο Πεσκόφ. Ο βοηθός του Προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι ελπίζει πως το σχέδιο Ολάντ και Μέρκελ ήταν «πλήρες και λαμβάνει υπόψη τις πολλές προτάσεις που έγιναν από τον πρόεδρο μας». Είπε πως το ερέθισμα για τη συνάντηση είχε έρθει από ένα σχόλιο που έκανε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας, ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας «είναι πάντα ευπρόσδεκτοι επισκέπτες στη Μόσχα».

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στη σύγκρουση, παρά τα στοιχεία για υλικοτεχνική και στρατιωτική υποστήριξη προς τους αντάρτες. Στο Κίεβο, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι οι περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που έχουν καταλάβει οι αντάρτες μπορεί να χαθούν και ιδιωτικώς πολλοί από το πολιτικό κατεστημένο εκφράζουν την προθυμία τους να αποδεχθούν μια «παγιωμένη σύγκρουση», στην οποία η Μόσχα θα πρέπει να χρηματοδοτεί τα εδάφη των ανταρτών, στην κατάκτηση των οποίων συνέβαλε.

Η Μόσχα, ωστόσο, προφανώς θέλει το Κίεβο να πληρώσει για τα εδάφη, ενώ δεν έχει τον έλεγχο. Ο υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας της ΕΕ δήλωσε στον Guardian ότι οι συμφωνίες του Μινσκ θα μπορούσαν να αποτελέσουν μόνο ένα σημείο εκκίνησης για μια νέα ειρηνευτική συμφωνία, ενώ ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η πρόσφατη, υποστηριζόμενη από τους Ρώσους, επίθεση στην ανατολική Ουκρανία είχε στόχο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων γεγονότων και μια νέα γραμμή κατάπαυσης του πυρός πριν αρχίσει μια ειρηνευτική διαδικασία. Ο Πούτιν δεν ήθελε να προσαρτήσει τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που κρατούν οι αντάρτες, αλλά να διατηρήσει τον έλεγχό τους, προκειμένου να αποδυναμώσει και να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία και στο μέλλον, είπε ο υπουργός. «Αυτό αφορά την αλλαγή της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και την αλλαγή των συνθηκών (των διαπραγματεύσεων)», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι προτάσεις του Πούτιν περιλαμβάνουν την απαίτηση για αυτονομία των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και την επιμονή ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να πληρώνει από τον προϋπολογισμό για κοινωνικές και δημόσιες υπηρεσίες στις αποσχισθείσες περιοχές. Το Κίεβο – λένε αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες- είναι βέβαιο ότι θα τις απορρίψει, διότι ισοδυναμούν με το να ζητά από την ουκρανική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τη διχοτόμηση της χώρας.

Αλλά εκτός από αυτές τις απαιτήσεις, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι προσφέρει και ανταλλάγματα. Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς είπε ότι οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν την ανάπτυξη των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην ανατολική Ουκρανία. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η ρωσική προσφορά έπρεπε να είναι ουσιαστική, ειδάλλως η Μέρκελ δεν θα συμφωνούσε να ταξιδέψει στη Μόσχα. Ως ο βασικός μεσολαβητής της Δύσης για την Ουκρανία, η Μέρκελ έχει μιλήσει με τον Πούτιν περισσότερες από 40 φορές κατά το παρελθόν έτος, αλλά σήμερα θα είναι η πρώτη φορά κατά την κρίση που μεταβαίνει στη Μόσχα. Τελευταία φορά συνάντησε τον Πούτιν για τέσσερις ώρες συνομιλιών στο Μπρίσμπεϊν τον Νοέμβριο, κάνοντας στην συνέχεια, στο Σίδνεϊ, την σφοδρότερη κριτική της για τον Ρώσο ηγέτη.

http://www.theguardian.com/world/2015/feb/05/hollande-merkel-kiev-ukraine-proposal-us

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα