Μεθοδεύουν αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης αγνοώντας τις αντιδράσεις

Στο Μαξίμου, προετοιμάζονται για αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης στο παρα πέντε των εκλογών και ενώ αποχωρούν από την Κυβέρνηση υπό το βάρος μιας βαριάς ήττας, επιλέγοντας όπως όλα δείχνουν μια ξεκάθαρα θεσμική ακροβασία.

Κατά ορισμένους εξάλλου, η επιλογή από την Κυβέρνηση της διενέργειας των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου αντί της 30ης Ιουνίου, λόγω ... πανελλαδικών εξετάσεων

είναι απολύτως προσχηματική και αφορά αποκλειστικά την δυνατότητα να ορίσουν την νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις άλλωστε, ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου με ένα ειδικό μάθημα που δεν θα συγκεντρώσει παρά τις περίπου 1000 συμμετοχές διαγωνιζομένων.

Προκειμένου μάλιστα να αιτιολογήσουν την (κατά πάσα πιθανότητα) ειλημμένη απόφασή τους να προχωρήσουν σε αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, από την Κυβέρνηση , "σερβίρουν" τον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος από τον Αντώνη Σαμαρά μετά την ήττα στις ευρωεκλογές του 2014.

Εκεί παραπέμπουν επιχειρώντας να απαντήσουν στις γαλάζιες προειδοποιήσεις να μην διανοηθούν να επιλέξουν τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, παρότι μετά την ήττα των ευρωεκλογών το 2014, ο κ. Σαμαράς δεν προχώρησε σε προκήρυξη εκλογών , όπως έκανε το βράδυ της Κυριακής από την Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας, παραδεχόμενος ότι μετά τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει να κυβερνά.

"Έδειξαν" τις αλλαγές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στον Alpha είπε ότι για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, θα το αποφασίσει το υπουργικό Συμβούλιο (αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα).

"Αυτή την στιγμή υπάρχει κυβέρνηση που διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Από εκεί και πέρα αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο". Ωστόσο, συνέχισε, "υπάρχει μία έντονη φοβία και αγωνία της αντιπολίτευσης που συνδέεται με την προσπάθεια να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη. Εμείς δεν έχουμε καμία αγωνία".

Ο κ. Τζανακόπουλος, προς επίρρωση των κυβερνητικών μεθοδεύσεων και με μια μεταμεσονύχτια ανάρτηση του στο προφίλ του στο Facebook, "έδειξε" ότι η κυβέρνηση πράγματι εξετάζει να προχωρήσει σε αλλαγές στην ηγεσία της δικαιοσύνης.

Ο Δημήτρης Τζανακοπουλος σχολιάζοντας ότι " κάποιοι θέλουν να μείνουν ακέφαλοι οι Θεσμοί ενόψει εκλογών" ουσιαστικά παραδέχεται ότι η κυβέρνηση πάρα τον σάλο που θα προκληθεί σκοπεύει όντως στο παραπέντε των εκλογών να προχωρήσει σε αλλαγές.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

ΝΔ για άλλη μια φορά προσβάλλει τους θεσμούς και επιχειρεί τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

Η χώρα έχει Σύνταγμα, έχει κυβέρνηση, έχει έννομη τάξη που καθορίζει αρμοδιότητες. Μάλλον κάποιοι θέλουν οι θεσμοί να μείνουν ακέφαλοι ενόψει εκλογών.Το ερώτημα είναι ένα: Γιατί η ΝΔ ακολουθώντας τον κ. Βενιζέλο εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης κατά το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και του νόμου;

Ποιον αλήθεια φοβούνται;"

Προειδοποίηση από την Ν.Δ

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αποφάσεις που δεσμεύουν την χώρα για τα επόμενα χρόνια και πολλώ δε μάλλον όταν αυτές αφορούν την Δικαιοσύνη.

Πολιτικός και νομικός σάλος από την προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο

Τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο νόμιμο και στο ηθικό (δεοντολογικό) μιας ακόμα απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καλείται να διακρίνει ο πολίτης, ο οποίος ενώ βομβαρδίζεται από κυβερνητικές δηλώσεις περί ανεξαρτησίας τη Δικαιοσύνης, διαβλέπει τη σπουδή της πολιτικής εξουσίας να επιλέξει- ακόμα και τη στιγμή που αποχωρεί- την ηγεσία της.

Η κίνηση αυτή – εφόσον επιλεγεί να γίνει – θα προσθέσει στο πάρα πέντε της αποχώρησης της κυβέρνησης, ακόμα έναν κρίκο στη μακριά αλυσίδα των επιλογών που αφήνουν την αίσθηση της προσπάθειας ελέγχου της δικαιοσύνης. Και ταυτόχρονα, θα "υπονομεύει" εξ αρχής την ίδια την επιλογή, αφού το πρόσωπο που εσπευσμένα θα επιλεγεί θα φέρει αυτό το βάρος.

Πρόωρα

Η επίσπευση έναρξης της διαδικασίας από τις αρχές Μαΐου ήταν ένας σαφής προάγγελος – όπως είχε γράψει το capital.gr- πως είναι πιθανές οι πρόωρες κάλπες, και γι αυτό η κυβέρνηση έσπευσε να προετοιμαστεί ώστε να είναι έτοιμη να επιλέξει τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου (πρόεδρο, εισαγγελέα και 3 αντιπροέδρους, όπως και τρεις αντιπροέδρους του ΣτΕ).

Ήδη μάλιστα η διάσκεψη των προέδρων έχει προχωρήσει στην προεπιλογή για τη θέση του προέδρου των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου Ειρήνης Καλού και Δήμητρας Κοκοτίνη και της αρεοπαγίτη Διονυσίας Μπιτζούνη, ενώ για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, της αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου Ειρήνης Καλού και της αρεοπαγίτη Διονυσίας Μπιτζούνη. Οι προεπιλογές δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση αλλά δημιουργούν μια άτυπη θεσμική υποχρέωση για το υπουργικό συμβούλιο.

Η προκήρυξη εκλογών

Η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές άλλαξε τα δεδομένα και αυτομάτως ο Αλ.Τσίπρας προκήρυξε εκλογές δημιουργώντας τετελεσμένα. Αυτομάτως η παρέμβαση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ προς τον πρόεδρο της Βουλής, ώστε να σταματήσει η διαδικασία επιλογής των αντιπροέδρων, βρήκε θετική απόκριση, δείγμα πως ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει διχογνωμία για την εξέλιξη συνολικά της διαδικασίας.

Ταυτόχρονα όμως διακινούνται σενάρια περί αιφνιδιαστικής συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο θα επιλεγούν με εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο νέος εισαγγελέας και ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Το ερώτημα που τέθηκε όμως είναι αν μετά την κυβερνητική απόφαση για διενέργεια εκλογών είναι θεσμικά και ηθικά σωστό το υπουργικό συμβούλιο να προχωρήσει σε αυτή την ευαίσθητη επιλογή, όταν μάλιστα η θητεία της εισαγγελέως και του προέδρου του Αρείου Πάγου λήγει στις 30 Ιουνίου και τις προηγούμενες δεκαετίες –πάντα– οι επιλογές γίνονταν στα μέσα Ιουλίου.

Η μόνη φορά που ο κανόνας αυτός είχε εξαίρεση ήταν το 2016, όταν, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, επελέγη ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η Ξένη Δημητρίου, πριν λήξει η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη, με αποτέλεσμα να συμβεί το εξής παράδοξο: η παλιά εισαγγελέας να είναι στη θέση της ως τις 30 Ιουνίου και η νέα να έχει επιλεγεί και να περιμένει.

Μήνες

Η διατύπωση κυβερνητικών στελεχών που εμφανίζονται προβληματισμένα είναι πως δεν γίνεται να μείνει ακέφαλη η Δικαιοσύνη, τη στιγμή μάλιστα που μπορεί από τις εκλογές να μην προκύψει αμέσως κυβέρνηση ή ακόμα και να χρειαστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση στην οποία να πρέπει να προεδρεύσει πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο αντίλογος βέβαια είναι πως αφενός ήδη υπάρχουν οι πρόεδροι του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και βέβαια στον Άρειο Πάγο, μετά τις 30 Ιουνίου, μπορεί να εκτελεί χρέη προεδρεύοντος ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος και χρέη εισαγγελέα ο αρχαιότερος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Θυμίζουν δε πως π.χ στο Συμβούλιο της Επικρατείας όταν το Μάιο του 2018 παραιτήθηκε ο Νίκος Σακελλαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο πορεύθηκε και λειτούργησε θεσμικά άψογα υπό την προεδρία του αρχαιότερου αντιπρόεδρου Αθ. Ράντου, έως οριστεί από το υπουργικό Συμβούλιο η νέα πρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ηγεσια, αλέξης τσίπρας, ιουνίου, πανελλαδικες 2012, νέα, στουρναρας, τραπεζες, σαμαρας, τσιπρας, alpha, facebook, νεα δημοκρατια, συνταγμα, βενιζελος, συριζα, μαΐου, capital, εκλογες, βουλη, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, www.facebook.com, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, παρα πεντε, στο παρα πεντε, ηττα, θητεια, alpha, capital, capital.gr, αγχος, αγωνια, αικατερινη, βραδυ, γινει, γινεται, γραμμα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δειγμα, ειπε, υπαρχει, εξετασεις, εξελιξη, ιδια, ηθικο, κυβερνηση, κινηση, μαΐου, μακρια, μαξιμου, ουσιαστικα, πηγη, πρωι, σαφης, φοβια, φορα, αλυσιδα, δημητρης, ετοιμη, χωρα, ιουνίου, μεινει, μια φορα, σωστο, τραπεζα
Τυχαία Θέματα