Μια ιστορική διαδήλωση στο Παρίσι

Ήταν η μέρα που το Παρίσι ενώθηκε. Και που δεκάδες ηγέτες του κόσμου ενώθηκαν με εκατομμύρια ανθρώπους σε μια διαδήλωση για να τιμήσουν και να γιορτάσουν τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας. «Σήμερα, το Παρίσι είναι η πρωτεύουσα του κόσμου. Ολόκληρη η χώρα θα ξεσηκωθεί» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Ήταν η πρώτη φορά από την απελευθέρωση του Παρισιού τον Αύγουστο του 1944, που τόσοι πολλοί άνθρωποι - το υπουργείο Εσωτερικών είπε

ότι υπήρχαν πάρα πολλοί για να τους μετρήσουν, αλλά οι περισσότερες εκτιμήσεις αναφέρουν κάπου μεταξύ 1,5 και 2 εκατομμύρια - βγήκαν στους δρόμους της πόλης. Καθώς οι έρευνες για την επίθεση στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo συνεχίζονται, Παριζιάνοι όλων των ηλικιών, των θρησκειών και των εθνικοτήτων συγκεντρώθηκαν μαζικά, όχι μόνο για να εκφράσουν τον σεβασμό τους στα θύματα αλλά και την υποστήριξή τους στις αξίες της Δημοκρατίας: «ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη» - ελευθερία του λόγου και ελευθερία του Τύπου.

«On est tous Charlie» (Είμαστε όλοι Charlie) φώναζαν, κουνώντας γαλλικές σημαίες, τραγουδώντας τη Μασσαλιώτιδα, κρατώντας μολύβια και στυλό, πλακάτ και πανό στα γαλλικά, στα αγγλικά και στα αραβικά. Κάποια έγραφαν «Nous sommes la République» (Είμαστε η Δημοκρατία) και «Je suis Muslim» (Είμαι Μουσουλμάνος). Ένα παιδί κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: «Όταν μεγαλώσω θα γίνω δημοσιογράφος. Δεν φοβάμαι!». Περίπου 2.200 βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί, ανάμεσά του και ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες, αλλά και ελικόπτερα προστάτευαν τους διαδηλωτές. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο κόσμος σταματούσε για να χειροκροτήσει την αστυνομία.

Η διαδήλωση όμως ήταν πρωτόγνωρη και σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Το πρωτόκολλο αγνοήθηκε καθώς περίπου 50 ηγέτες του κόσμου είχαν συγκεντρωθεί στη γαλλική πρωτεύουσα. Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και πολιτικοί πήραν τα λεωφορεία από το παλάτι των Ηλυσίων για να ενταχθούν στην πορεία από την πλατεία Place de la République στην Place de la Nation, δύο από τις πιο γνωστές πλατείες του Παρισιού. Η αφορμή ήταν ζοφερή και με βαρύ συμβολισμό. Οι ηγέτες χέρι-χέρι, με τον Ολάντ στο κέντρο, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και δίπλα τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς. Δίπλα του, ο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο πρόεδρος του Μάλι - όπου τα γαλλικά στρατεύματα επενέβησαν για να απωθήσουν τους ισλαμιστές το 2013 - ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Καθώς βάδιζαν, τα πλήθη ξέσπαγαν σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.

Ως ένδειξη σεβασμού σε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους, οι ηγέτες του κόσμου ακολούθησαν τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων των επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας. Το προσωπικό του Charlie Hebdo, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επέζησαν από την επίθεση της Τετάρτης, φορούσε λευκές κορδέλες που έγραφαν Σαρλί. Πολλοί ήταν δακρυσμένοι.

Σε μία οδυνηρή και βαθιά συναισθηματική σκηνή, ο Ολάντ αγκάλιασε τον Πατρίκ Πελού, γιατρό και δημοσιογράφο στο Charlie Hebdo. Ο Πελού έφτασε αργά στα γραφεία του περιοδικού την Τετάρτη και γλίτωσε από τη σφαγή. Αυτός και άλλοι επιζώντες ορκίστηκαν να κυκλοφορήσει το Charlie Hebdo την επόμενη Τετάρτη, με τιράζ- ρεκόρ 1 εκατομμυρίου.

http://www.theguardian.com/world/2015/jan/11/paris-france-anti-terror-rally-massive-show-unity

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα