Μητσοτάκης: Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο υπονομεύουν τις προσπάθειες της ΕΕ
Τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της ΕΕ.
«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο» επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός,
Στη συνάντηση που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, παρουσία της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν και του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «για τις χώρες, όπως η Ελλάδα, η απεξάρτηση από τον λιγνίτη έχει ως προϋπόθεση τη δίκαιη μετάβαση. Απαιτούνται κονδύλια για την χρηματοδότηση της μετάβασης που θα πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι συμβολική».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση των πολιτικών που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα για χώρες που αναλαμβάνουν φιλόδοξους στόχους, όπως η Ελλάδα, που έχει δεσμευθεί για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028.
«Δεν μπορούμε να ασκήσουμε αποτελεσματική ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική και να χρηματοδοτήσουμε, ταυτόχρονα με τους υφιστάμενους χρηματοδοτικούς πόρους, μια αποτελεσματική πολιτική για το Κλίμα, την πολιτική συνοχής και την αγροτική πολιτική. Μια βιώσιμη κοινοτική πολιτική μπορεί μόνο να επιτευχθεί με αυξημένα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσα» υπογράμμισε.
Στη Διάσκεψη μετέχουν μεταξύ άλλων από Ευρωπαϊκής πλευράς ο Πρωθυπουργοί της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας καθώς και ο Πρόεδρος της Αυστρίας.
Η ενεργειακή μετάβαση και η δράση για το κλίμα δίνουν ελπίδα στη νέα γενιά και ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη
Πρόκληση αλλά και μοναδική ευκαιρία για την αντιμετώπιση μιας «απειλής παγκόσμιας κλίμακας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την «απεξάρτηση των οικονομιών μας από τον άνθρακα» η οποία «απαιτεί την καθολική αναδιάρθρωσή τους», κατά την παρέμβαση του στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «τα τρία τέταρτα όλων των εκπομπών προέρχονται μόλις από 12 χώρες, οι οποίες μάλιστα δεν είναι καν παρούσες εδώ. Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται σε αυτές, αλλά αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί δρομολογώντας τη ριζική αναδιάρθρωση του οικονομικού μοντέλου μας».
«Στηρίζουμε πλήρως τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τον ενάμιση βαθμό κελσίου», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, η οποία ως και πρόσφατα είχε στιγματιστεί λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης «μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς η ενεργειακή μετάβαση και η δράση για το κλίμα μπορούν να εμφυσήσουν ελπίδα στη νέα γενιά, να δημιουργήσουν «πράσινες» θέσεις εργασίας και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη». Παράλληλα, αφού αναφέρθηκε στις ελληνικές πρωτοβουλίες για τις οποίες, όπως είπε «πιστεύουμε πως μέσω των πρωτοβουλιών μας μπορούμε να κινητοποιήσουμε επενδύσεις της τάξης άνω των 40 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία», έκανε ειδική αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής μέχρι το 2028.
Τέλος, στάθηκε και στη φθορά που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στους πολιτιστικούς θησαυρούς, θυμίζοντας την διάσκεψη που ετοιμάζει η Αθήνα το 2020 για το συγκεκριμένο ζήτημα και σημείωσε: «Υπό τη σκιά της Ακρόπολης, ας διασφαλίσουμε πως αυτά που άντεξαν τη δοκιμασία του χρόνου δεν θα καταστραφούν από την ανοησία του ανθρώπου».
Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Βρισκόμαστε εδώ διότι αντιμετωπίζουμε μία απειλή παγκόσμιας κλίμακας. Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε τέτοια επίγνωση της ζημιάς που προκαλούμε στον πλανήτη μας, αλλά επίσης ουδέποτε είχαμε τη γνώση και τη δύναμη να αλλάξουμε πορεία και να προστατεύσουμε το μοναδικό μας περιβάλλον», είπε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την παρέμβασή του στη Διάσκεψη των μελών της συμφωνίας-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC).
«Η απεξάρτηση των οικονομιών μας από τον άνθρακα απαιτεί την καθολική αναδιάρθρωσή τους. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη πρόκληση αλλά και για μοναδική ευκαιρία. Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι επίσης το πιο σύνθετο πρόβλημα συλλογικής δράσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η παγκόσμια κοινότητά μας. Η αλλαγή που θα προέλθει μόνο από τους ανθρώπους που είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι δεν θα είναι αρκετή. Αυτό που επίσης χρειάζεται είναι να υπάρξει αλλαγή στις ζωές αυτών που δεν νοιάζονται ακόμη ιδιαίτερα για το πρόβλημα» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «τα τρία τέταρτα όλων των εκπομπών προέρχονται μόλις από 12 χώρες, οι οποίες δεν είναι καν παρούσες σε αυτή τη διάσκεψη. Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται σε αυτές. Αλλά αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί δρομολογώντας τη ριζική αναδιάρθρωση του οικονομικού μοντέλου μας. Στηρίζουμε πλήρως τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τον ενάμιση βαθμό κελσίου».
Αναφερόμενος στους ελληνικούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «για εμάς, η προστασία του μοναδικού χερσαίου, θαλάσσιου και πολιτιστικού φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Έχουμε οριστικοποιήσει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Βασικό στοιχείο του σχεδίου μας είναι η απόφασή μας να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής το αργότερο έως το 2028.
Την ίδια στιγμή, πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή στο 60% εντός της επόμενης δεκαετίας. Η εποχή του ρυπογόνου άνθρακα τελείωσε. Ενθαρρύνουμε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που επίσης βασίζονται ιδιαίτερα στον άνθρακα, να θέσουν εξίσου φιλόδοξους στόχους. Και αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών μας όπου γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, παρέχοντας επαρκή χρηματοδότηση στις χώρες που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις».
Επενδύσεις πάνω από 40 δισ. για την επόμενη δεκαετία
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι πρωτοβουλίες αυτές θα συμβάλουν στην ανάπτυξη: «Πιστεύουμε πως μέσω των πρωτοβουλιών μας μπορούμε να κινητοποιήσουμε επενδύσεις της τάξης πάνω των 40 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Άλλωστε, μόνον οι δυνάμεις της αγοράς, που θα ενεργοποιηθούν από τα κατάλληλα κίνητρα, μπορούν να μεταμορφώσουν τον μηχανολογικό εξοπλισμό των τρόπων παραγωγής μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Ευελπιστούμε πως η Ελλάδα, η οποία ως και πρόσφατα είχε στιγματιστεί λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς η ενεργειακή μετάβαση και η δράση για το κλίμα μπορούν να εμφυσήσουν ελπίδα στη νέα γενιά, να δημιουργήσουν «πράσινες» θέσεις εργασίας και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη».
Πλήγμα και στην πολιτιστική κληρονομιά
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή και στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, επισημαίνοντας την ελληνική πρωτοβουλία για τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου το 2020 στην Αθήνα. «Κλείνω λέγοντας, πως η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο τις ακτές και τα δάση μας, αλλά επίσης τους μοναδικούς πολιτιστικούς θησαυρούς μας. Δέντρα μπορούν να ξαναφυτευτούν, η πολιτιστική κληρονομιά μας είναι αναντικατάστατη. Πρόθεσή μας είναι να συγκαλέσουμε Διάσκεψη υψηλού επιπέδου στην Αθήνα τον επόμενο χρόνο ώστε να επισημάνουμε αυτό το ζήτημα, που συχνά χάνεται στην ευρύτερη συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή. Υπό τη σκιά της Ακρόπολης, ας διασφαλίσουμε πως αυτά που άντεξαν τη δοκιμασία του χρόνου δεν θα καταστραφούν από την ανοησία του ανθρώπου» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Το πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί απόψε στο Λονδίνο όπου αύριο και μεθαύριο (3-4 Δεκεμβρίου) θα λάβει μέρος στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, έχει ως εξής:
-Στις 12.00 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με διεθνείς επενδυτές.
-Στις 19.15 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει η Βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Buckingham Palace.
-Στις 21.30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα παρακαθίσουν σε δείπνο στην πρωθυπουργική κατοικία (Downing Street) που παραθέτει ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Νέα καριέρα για Πάνο Καμμένο: Τι μαγαζί ανοίγει στα παλιά γραφεία των ΑΝΕΛ [φωτο]
- Μενεγάκη: Το βίντεο από το μαιευτήριο που μόλις είχε γεννήσει τη Μαρίνα- Τι ζήτησε ο Μάκης της;
- Οι άνθρωποι με υψηλό IQ έχουν αυτό το κοινό στοιχείο!
- Μονόδρομος για τη σωτηρία της πατρίδας η «γραμμή» Σαμαρά
- Καλλιάνος, Καιρός 3-4/12: Ήρθε ο χειμώνας. Τσουχτερό κρύο, πού θα χιονίσει
- Ξανά στα μπλόκα οι αγρότες – Πότε θα γίνουν οι πρώτες κινητοποιήσεις
- Live/Βουλή (6 μ.μ.): Χρονοδιάγραμμα των 4.500 διορισμών εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή-Κατανομή ανά κλάδο και ειδικότητα
- Μαρία Κίτσου: «Η κατάθλιψη είναι ο καρκίνος της ψυχής, σε τρώει και το καταλαβαίνεις»
- Ποινική δίωξη κατά των εκτελεστών του Κατσίφα
- Με απόφαση του γ. πατούλη για πρώτη φορά εορταστικός φωτισμός σε βασικούς οδικούς άξονες της αττικής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Μητσοτάκης: Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο υπονομεύουν τις προσπάθειες της ΕΕ
- Εννέα ίπποι έκαναν το ντεμπούτο τους στο Markopoulo Park και κέρδισαν τις εντυπώσεις
- "Όμηρος" του υπουργείου Παιδείας το Λύκειο Νυρεμβέργης
- Μονόδρομος για τη σωτηρία της πατρίδας η «γραμμή» Σαμαρά
- Δένδιας: Αβάσιμες, χωρίς νομιμοποίηση οι αντιλήψεις της Τουρκίας
- Μάλτα: Ο πρωθυπουργός Μούσκατ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο
- Αμφισβήτηση υφαλοκρηπίδας Καστελόριζου από την Αγκυρα
- Επιμένει το τουρκικό ΥΠΕΞ: Το μνημόνιο για τη Λιβύη είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο
- Μάλτα - δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα: O Τζόζεφ Μουσκάτ παραμένει πρωθυπουργός
- Βρετανία: Κάποια από τα θύματα της επίθεσης στη Γέφυρα του Λονδίνου είχαν σχέση με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Καλλιάνος, Καιρός 3-4/12: Ήρθε ο χειμώνας. Τσουχτερό κρύο, πού θα χιονίσει
- Να αντισταθούμε στη λογοκρισία της πολιτικής ορθότητας!
- Επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
- Μαρία Κίτσου: «Η κατάθλιψη είναι ο καρκίνος της ψυχής, σε τρώει και το καταλαβαίνεις»
- «Ηλίθια» η αλληλεγγύη εντός της ΕΕ, «κακομαθημένη» η Κύπρος είπε ο Μ. Τσαβούσογλου
- Νέα καριέρα για Πάνο Καμμένο: Τι μαγαζί ανοίγει στα παλιά γραφεία των ΑΝΕΛ [φωτο]
- Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα παρουσίασε ο Κ. Χατζηδάκης
- Live/Βουλή (6 μ.μ.): Χρονοδιάγραμμα των 4.500 διορισμών εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή-Κατανομή ανά κλάδο και ειδικότητα
- Μόλις 36 ρυθμίσεις πρώτης κατοικίας σε 22 εβδομάδες