Μουντιάλ 2014: το πάρτι τελείωσε, αρχίζει το hangover

Ψηλά πάνω από την πόλη, το συμβολικό άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή τα βλέπει όλα. Την Κυριακή, πιθανόν να έριξε και κάποιες κλεφτές ματιές στην οροφή του ιστορικού σταδίου Μαρακανά για να δει το αποκορύφωμα ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου που ήταν γεμάτο με δράμα και αντιπαραθέσεις. Στο τέλος, η Γερμανία σημείωσε ένα γκολ στην παράταση με την Αργεντινή και κέρδισε τον τέταρτο τίτλο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ήταν ένα συναρπαστικό τέλος που άξιζε σε ένα τουρνουά γεμάτο

θεατρικότητα. Από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου ως την παραλία της Κοπακαμπάνα, αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο υπνώτισε ένα έθνος. Και τώρα που τελείωσε και όλη αυτή η λάμψη συσκευάζεται για τέσσερα χρόνια, η διοργανώτρια χώρα έχει μείνει με ένα επίμονο ερώτημα: άξιζε τον κόπο;

«Δώσαμε ένα πάρτι στο σπίτι μας και όλοι διασκέδασαν» δήλωσε ο Αλεξάντρε Κάμπος, ένας 41χρονος κάτοικος του του Ρίο. «Φυσικά ένα πάρτι κοστίζει». Για πολλούς, η εκτιμώμενη τιμή για να φιλοξενήσει την μαζική εκδήλωση στις 12 πόλεις – γύρω στα 12 εκατ. δολάρια - δεν θα μπορούσε ποτέ να δικαιολογήσει πέντε εβδομάδες διασκέδασης και αγώνων. Υπήρχαν τουλάχιστον οκτώ θάνατοι που συνδέονται με την κατασκευή γηπέδων, καθώς και αναγκαστικές εξώσεις, υπερβάσεις κόστους και διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο. Για ακόμα περισσότερους, η κληρονομιά του τουρνουά συνδέθηκε με αυτό που εκτυλίχθηκε στο γήπεδο και τις αποτυχίες της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας. «Η Βραζιλία ήθελε να δείξει κάτι στον κόσμο και αυτό ήταν η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η γηπεδούχος ομάδα συνάρπασε και στη συνέχεια απογοήτευσε, αλλά οι οπαδοί του ποδοσφαίρου θα θυμούνται πολύ περισσότερα. Ένας παίκτης αποβλήθηκε για το δάγκωμα ενός αντιπάλου. Η ομάδα των ΗΠΑ πυροδότησε πάθη, χάρη σε έναν τερματοφύλακα ο οποίος έδειξε την καταπληκτική ικανότητά του να βρίσκεται παντού ταυτόχρονα. Παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Ισπανία και η Αγγλία υπέστησαν ενοχλητικές ήττες, ενώ θαρραλέα αουτσάιντερ όπως η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό είχαν εξαιρετικές επιδόσεις.
Ακόμα κι αν η Γερμανία ήταν αυτή που σήκωσε το τρόπαιο, οι μπλε φανέλες της Αργεντινής στον τελικό υπογράμμισαν το πόσο καταστροφικά εξελίχθηκε αυτό το τουρνουά για τη Βραζιλία στο γήπεδο. Το έθνος υποδοχής έπρεπε να παρακολουθήσει τον αιώνιο αντίπαλό του να αγωνίζεται για τον μεγαλύτερο ίσως τίτλο σε όλα τα αθλήματα. Το γεγονός αυτό δεν ήταν μια σειρά από 64 αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά μάλλον μια παρατεταμένη περίοδος εθνικής ενδοσκόπησης. Υπήρξαν διαμαρτυρίες, δακρυγόνα, νέες κατασκευές σε δεκάδες πόλεις και τα δισεκατομμύρια δολάρια που σπαταλήθηκαν. Ήταν ένα πάρτι που πολλοί δεν ήθελαν, αλλά όταν τελικά έγινε οι περισσότεροι συμμετείχαν.
Την Παρασκευή στη Μπραζίλια, την πρωτεύουσα, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ πραγματοποίησε μια άτυπη συνάντηση με δημοσιογράφους στην επίσημη κατοικία της, το πολυτελές παλάτι Αλβοράδα. Τα τραπέζια ήταν γεμάτα με μπιχλιμπίδια από το Παγκόσμιο Κύπελλο και πράσινα και χρυσά μαντίλια ήταν δεμένα γύρω από κάγκελα. «Για μένα», είπε, «το μεγάλο κληροδότημα του Κυπέλλου είναι ότι κάναμε το Κύπελλο στη Βραζιλία παρά το γεγονός ότι είπαν πως θα επικρατεί χάος… Οι άνθρωποι έδειξαν ότι ήταν το αντίθετο».

Ένα χρόνο πριν το τουρνουά, δεκάδες χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν σε όλο το έθνος, πολλές φορές καταλήγοντας σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία. Αν και οι οργανωμένες διαδηλώσεις μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, οι ανησυχίες παρέμειναν: γιατί να ξοδέψουν χρήματα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, αναρωτήθηκαν οι Βραζιλιάνοι, όταν βασικές υποδομές, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση απουσιάζουν από το μεγαλύτερο μέρος της χώρας; «Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες» δήλωσε η Ρουσέφ την περασμένη εβδομάδα. «Οι άνθρωποι θέλουν περισσότερο από όλα».
Σε αυτό το τουρνουά σίγουρα ήθελαν, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα τέτοιο μεγάλο, ανοικονόμητο γεγονός που αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Είναι μια οικογενειακή συγκέντρωση στις φαβέλες, ένα πάρτι αδελφότητας στις παραλίες του Σαλβαδόρ, της Ρεσίφε, της Νατάλ και του Ρίο, αλλά και μια ευγενική δεξίωση για κοστουμάτους και εταιρικούς χορηγούς στο Σάο Πάολο, τη Μπραζίλια και το Ρίο.
Με το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή να υψώνεται απειλητικά από πάνω, ο Φερνάντο Νέβες πέρασε το Σάββατο το απόγευμα στην παραλία Κοπακαμπάνα του Ρίο, όπου χιλιάδες ντόπιοι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τη Βραζιλία να χάνει από την Ολλανδία στον αγώνα για την τρίτη θέση του τουρνουά. Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες για τη χώρα υποδοχής. Αυτοσχέδια πυροτεχνήματα και κορναρίσματα ακούγονταν παντού κατά τη νίκη 3-1 επί της Κροατίας στον εναρκτήριο αγώνα του τουρνουά, ένα μήνα νωρίτερα. Οι Βραζιλιάνοι αργότερα έχασαν τον παίκτη-σταρ, τον Νεϊμάρ, εξαιτίας ενός τραυματισμού στον ημιτελικό και για πολλούς το Παγκόσμιο Κύπελλο τελείωσε με την ταπεινωτική ήττα 7-1 από τη Γερμανία στα ημιτελικά. Για τους οπαδούς, όπως ο Νέβες, η διαφορά μεταξύ τρίτης και τέταρτης θέσης δεν αλλάζει και πολύ τον τρόπο με τον οποίο θα θυμούνται το Μουντιάλ. «Η FIFA θα μπορούσε να είχε απαιτήσει λιγότερα» δήλωσε ο 23χρονος Νέβες. «Αλλά αυτό είναι ένα γεγονός που κάθε χώρα θα πρέπει να διοργανώσει έστω και μια φορά, επειδή φέρνει την ελπίδα, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και την απόδοση των επενδύσεων».
Με κάποιον τρόπο, το έθνος ξύπνησε το πρωί της Κυριακής γνωρίζοντας πως το τουρνουά συνεχίστηκε χωρίς την βραζιλιάνικη ομάδα. Από το τροπικό δάσος γύρω από τη Μανάους ως την τσιμεντένια ζούγκλα του Σάο Πάολο, οι Βραζιλιάνοι δεν είχαν τίποτα για να τους φτιάξει το κέφι –ενώ υπήρχαν «πολλά» για να τους το χαλάσουν: η Αργεντινή, ο ταλαντούχος νοτιοαμερικάνος γείτονάς τους.
Οι παίκτες της Βραζιλίας έμειναν στο σπίτι τους, αλλά σχεδόν όλοι οι άλλοι ήταν στο Μαρακανά: η Σακίρα, ο Μικ Τζάγκερ, ο Άστον Κούτσερ, ο Ντάνιελ Κρεγκ, ο Πελέ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ζιζέλ Μπούντχεν. Παρακολούθησαν έναν αγώνα χωρίς γκολ για περισσότερο από 90 λεπτά. Στη συνέχεια, στο 113ο λεπτό, ο γερμανός Μάριο Γκέτσε πήρε μια πάσα, έκανε ένα γρήγορο βήμα και χτύπησε τη μπάλα περνώντας την με εκπληκτική ταχύτητα στο τέρμα του Αργεντίνου τερματοφύλακα Σέργκιο Ρομέρο, σκοράροντας το μοναδικό γκολ του αγώνα.

Ο ήλιος είχε δύσει πίσω από τον Χριστό Λυτρωτή, όταν οι Γερμανοί σήκωσαν το τρόπαιο και οι Βραζιλιάνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, αντιμέτωποι με ό,τι αυτό το Μουντιάλ τους είχε φέρει. Υπήρχε η απογοήτευση για την εθνική ομάδα, τα ακριβά νέα στάδια χωρίς μόνιμους «κατοίκους» αλλά και οι παρατεταμένες εντάσεις και τα ξεφτισμένα συναισθήματα ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου που η Βραζιλία υποδέχθηκε διστακτικά. Για πέντε εβδομάδες, η Βραζιλία φιλοξένησε ένα αρκετά καλό πάρτι. Τη Δευτέρα όμως ξύπνησε αντιμέτωπη με το hangover.

http://www.washingtonpost.com/sports/dcunited/2014-world-cup-draws-to-a-close-in-conflicted-brazil/2014/07/13/0b5fcc8e-0adb-11e4-929c-4cd4865c3725_story.html?hpid=z2

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
hangover, μουντιαλ 2014, hangover, μουντιαλ, ζιζέλ μπούντχεν, δραμα, γκολ, ηπα, μπλε, διαδηλωσεις, fifa, ζούγκλα, νέα, http, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, γερμανος, εθνος, αλλαγη ωρας, δακρυγονα, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, ζούγκλα, αργεντινη, αστυνομια, βημα, βραζιλια, γερμανια, εθνικη, ηπα, ηττα, ισπανια, ολλανδια, περιοδος, πυροτεχνηματα, σταρ, αγωνες, αγωνες ποδοσφαιρου, αξιζε, εβδομαδες, βρισκεται, γκολ, γεγονος, γειτονας, γηπεδο, γηπεδο ποδοσφαιρου, δασος, δευτερα, εγινε, ειπαν, ειπε, εκπαιδευση, ελπιδα, εβδομαδα, εμειναν, επρεπε, ζιζελ, ζιζέλ μπούντχεν, ηλιος, υπηρχαν, καγκελα, κατασκευες, κυπελλο, λαμψη, μεξικο, μηνες, μπλε, νικη, ομαδα, οκτω, πελε, πουτιν, πρωι, ριο, σακιρα, σαο παολο, σαο, σαββατο, σιγουρα, σηκωσε το, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, σπιτι, τιμη, το εθνος, τριτη, φαβελες, φορα, cup, εθνικο, fifa, χωρα, κλεφτες, κυριακη, μεινει, μια φορα, world, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα