Νέα καθοριστική συνάντηση Καψή-εργαζομένων στην ΕΡΤ

08:46 1/7/2013 - Πηγή: Antinews

Συνεχίζεται σήμερα στη 1.30 μ.μ. στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης στο γραφείο του Παντελή Καψή, ο κύκλος των συζητήσεων για την ανεύρεση «κοινής συνισταμένης», μεταξύ του υφυπουργού για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, και των εκπροσώπων των εργαζομένων της ΕΡΤ, παρόντων των νομικών συμβούλων τους. Ο Παντελής Καψής έχει ήδη δηλώσει στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι κάθε συζήτηση για το θέμα θα ξεκινά από την αδιαπραγμάτευτη αφετηρία των ειλημμένων αποφάσεων του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα

και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Σ.Κεδίκογλου. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του Π.Καψή στο «Εθνος της Κυριακής», «η πρώτη, άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αρχίσει να εκπέμπει και πάλι η δημόσια τηλεόραση», να φύγει δηλαδή το «μαύρο» από τις οθόνες. «Το επιτάσσει η απόφαση του ΣτΕ και το ζητά η ελληνική κοινωνία», τονίζει ο υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και ξεκαθαρίζει ότι «αν χρειαστεί θα εκπέμψει το νέο σήμα από το… υπερπέραν». Μέχρις εδώ ο κ. Καψής βρίσκει σύμφωνους τους εργαζομένους της ΕΡΤ, εκπρόσωποι των οποίων του έχουν επιβεβαιώσει τη θέση τους ότι «μόνη εφικτή και λογική λύση έξω από εγκλωβισμούς σε πολιτικά αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν ερήμην τους, είναι η άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ».

Η βασική διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών εστιάζεται στο περίγραμμα της πρότασης που κατέθεσε ο Π.Καψής στους εκπροσώπους των δημοσιογράφων της ΕΡΤ οι οποίοι, αφού έθεσαν το ζήτημα στην κρίση της Γενικής Συνέλευσης, εξέδωσαν ψήφισμα που χαρακτηρίζει το προτασολόγιο Καψη, «νομικά ατεκμηρίωτο. Το μεταβατικό σχήμα δεν έχει καμία χρησιμότητα και επιπλέον είναι κενό θεσμικού και νομικού περιεχομένου» αναφέρουν οι εργαζόμενοι για να καταλήξουν ότι «το σημαντικότερο είναι ότι θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο επιπλέον χαράτσια». Οι εργαζόμενοι διαφωνούν σθεναρά με τη μορφή του ενδιάμεσου φορέα και δεδομένου ότι η δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών απέβη άκαρπη την περασμένη Παρασκευή, η σημερινή θεωρείται καθοριστική για την αποσαφήνιση διαφόρων «γκρίζων» περιοχών για την επόμενη ημέρα της ΕΡΤ και την τύχη των εργαζομένων. Πρόκριμα της άρσης του αδιεξόδου μάλιστα θεωρείται η ικανοποίηση του αιτήματος των εργαζομένων προς τον Π.Καψή το περασμένο Σάββαρο, για κατάθεση εγγράφως πρότασης θεσμικά και νομικά αιτιολογημένης και τεκμηριωμένης, «προκειμένου να αποφευχθούν κενά και παρερμηνείες» για μια σειρά ζητημάτων: Από το θέμα του μισθολογίου στο διάστημα των δύο μηνών και τα κριτήρια πρόσληψης στον νέο φορέα έως και το ύψος των αποζημιώσεων και την ταυτότητα των εργαζομένων που θα τεθούν εκτός νέας εταιρείας (π.χ. εργαζόμενοι προς συνταξιοδότηση).

Όλα τα άλλα είναι περίπου γνωστά και περιλαμβάνονται στη σαφή και ξεκάθαρη πρόταση που παρουσίασε ο κ.Καψής σε δύο διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους και συνδικαλιστές: Οτι το νομοσχέδιο για τη θεσμική συγκρότηση της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα κατατεθεί το α’ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου με βάση το σχέδιο της Επιτροπής Αλιβιζάτου, ότι θα προσληφθούν 2.000 από τους 2.565 εργαζομένους με 2μηνες συμβάσεις κατά το μεταβατικό σχήμα και ότι θα αποκτήσουν “μπόνους” για την πρόσληψή τους στη νέα εταιρεία των 1.200. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν , σύμφωνα με την νομοθεσία και τα ισχύοντα από την ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους και τα προβλεπόμενα από το Ενιαίο Μισθολόγιο για τις άλλες ειδικότητες.

Εντωμεταξύ με πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ συγκροτήθηκε ομάδα που αποτελείται από τους νομικούς συμβούλους της Ομοσπονδίας, των Ενώσεων-μελών της και της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία θα επιμεληθεί τις νομικές ενέργειες προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην ΕΡΤ. Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και ΜΜΕ, δηλώνει ότι «συνεχίζει τον αγώνα της με κάθε νομικό και συνδικαλιστικό μέσο».

Εντωμεταξύ, για ενδεχόμενες μη αναστρέψιμες βλάβες στο κέντρο εκπομπής Υμηττού κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΣΠΕΡΤ εκπρόσωποι της οποίας επισκέφθηκαν χθες τις εγκαταστάσεις. Διαπιστώθηκε διακοπή λειτουργίας μιας σειράς εγκαταστάσεων και άλλες παρεμβάσεις στον εξοπλισμό της ΕΡΤ, οι οποίες ενδεχομένως να έχουν ήδη δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες ή να δημιουργήσουν στο μέλλον ανεπιθύμητες καταστάσεις. Τους εκπροσώπους της ΠΟΣΠΕΡΤ συνόδευσαν στον Υμηττό βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Π.Λαφαζάνης, Β.Βούτσης, Δ.Στρατούλης. Δ.Τσουκαλάς, Γ.Στάθας) και ο βουλευτής των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» Π.Χαϊκάλης. Σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ οι ν αστυνομικές δυνάμεις φρούρησης δεν επέστρεψαν την είσοδο των συνδικαλιστών και βουλευτών, ωστόσο δεν αρνήθηκαν τη λήψη ορισμένων από τα προσωπικά αντικείμενα που είχαν αφήσει οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μετά την αποχώρησή τους στις 11 Ιουνίου 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα