Νέα "βάρη" στα προαπαιτούμενα του Ιουνίου - Αντάλλαγμα για τα 970 εκατ.

14:30 4/4/2019 - Πηγή: Antinews

Εκτός… συνόρων μεταφέρεται από αύριο η διαπραγμάτευση για τα μεγάλα οικονομικά ζητήματα: για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 970 εκατ. ευρώ, αλλά και για το δάνειο με το ΔΝΤ.

Η θετική εισήγηση της Κομισιόν που ανακοινώθηκε χθες, περιλαμβάνει και τα "ψιλά γράμματα" των νέων δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η Αθήνα και θα κριθούν κατά την τρίτη αξιολόγηση που είναι ήδη

σε εξέλιξη (η έκθεση των θεσμών έχει προαναγγελθεί για τις 5 Ιουνίου).

Συνδέονται με τις "ουρές" στον νόμο Κατσέλη, στα κρατικά "φέσια", στις ιδιωτικοποιήσεις και στις υπόλοιπες δεσμεύσεις του 2018 που δεν ολοκληρώθηκαν πλήρως. Ουσιαστικά εξειδικεύουν και φέρνουν νέα "βάρη" στις δεσμεύσεις της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Οι ενστάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντάσεις υπήρξαν και χθες κατά την τηλεδιάσκεψη του EWGγια κάποια από τα ανοικτά ελληνικά θέματα, όχι όμως τέτοιες που να προκαλέσουν ανησυχίες για το θέμα της "δόσης". Άλλωστε και η Επιτροπή, στην έκθεσή της (επικαιροποίηση της δεύτερης αξιολόγησης) θεώρησε μεν ότι "η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα αλλά καθιστά σαφές ότι "εξακολουθεί ωστόσο να εκκρεμεί μια σειρά ζητημάτων".

Η πιο εκτενής αναφορά από την Επιτροπή γίνεται για το τραπεζικό σύστημα, για το οποίο διαμορφώνεται μία διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης της χώρας για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ζητείται να επιταχυνθεί η εξόφληση των οφειλών προς ιδιώτες, ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρεται ότι "θα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν κωλύματα στη συναλλαγή στο μέλλον, ώστε να αποφευχθεί η σπίλωση της γενικά θετικής εικόνας του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων". Εκφράζονται επίσης ανησυχίες για τον κατώτατο μισθό και ειδικά "για τις προοπτικές απασχόλησης (ιδίως για τους νέους και τους ηλικιωμένους ανειδίκευτους εργαζομένους) και για την ανταγωνιστικότητα μεσοπρόθεσμα, ενώ κριτική ασκείται για τις καθυστερήσεις στη στελέχωση του Δημοσίου (αναβάλλεται για το τέλος του 2019).

Τα 970 εκατ. ευρώ

Έτσι, παρά το γεγονός ότι στο χθεσινό EWG ο κ. Γ. Χουλιαράκης απέσπασε το "ΟΚ" των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών για το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος, πλέον ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των ομολόγων του στο Eurogroup της Παρασκευής. Τότε θα ληφθεί η τελική πολιτική απόφαση για τη "δόση" των 970 εκατ. ευρώ.

Από την Πάτρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την έναρξη ομιλίας του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την "Οικονομία και την Κοινωνία μετά τα μνημόνια" δήλωσε χθες το απόγευμα "πριν από λίγο τελείωσε το EWG, το οποίο πήγε πολύ καλά". Πρόσθεσε ότι οι θεσμοί έκαναν θετική εισήγηση και άρα είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την εκταμίευση τη Δευτέρα.

Το ταξίδι στην Ουάσιγκτον

Τις επόμενες ημέρες πάντως το βάρος μεταφέρεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Την άλλη εβδομάδα τα οικονομικά επιτελεία των θεσμών και οι ΥΠΟΙΚ έχουν σχεδιάσει να αναχωρήσουν για την Ουάσιγκτον ώστε να παραβρεθούν στην σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (κορυφώνεται στις 12-14 Απριλίου). Παράλληλα, θα ανακοινωθούν και οι νέες εκθέσεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ, για τα δημόσια οικονομικά και για τις τράπεζες.

Από ελληνικής πλευράς ο βασικός στόχος είναι οι ζυμώσεις του Έλληνα ΥΠΟΙΚ για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου με το Ταμείο. Ενισχυτικό στο εν λόγω πεδίο πέρα από το θέμα της "δόσης", είναι να υπάρξουν καλές ειδήσεις στο πεδίο των πλεονασμάτων του 2018 κατά τις ανακοινώσεις που θα κάνει στις 23 Απριλίου η Eurostat.

Τρίτη αξιολόγηση και παροχές

Στην Αθήνα η διαπραγμάτευση πάντως τρέχει. Εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκονται τα κλιμάκια των θεσμών τόσο για τις "ουρές" του ν. Κατσέλη. όσο και για τα μεγάλα μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης που ολοκληρώνεται καθώς οι νέες προθεσμίες τρέχουν: η ανακοίνωση της τρίτης έκθεσης έχει εκ των προτέρων οριστεί για τις 5 Ιουνίου.

Παράλληλα ανοίγει και το θέμα των παροχών. Ο ΥΠΟΙΚ χθες επανέφερε το θέμα της ρύθμισης οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία αλλά με όρους προστασίας πρώτης κατοικίας. Η εν λόγω ρύθμιση έχει καθυστερήσει χρονικά "παρασυρόμενη" από τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Από τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ έγινε σαφές ότι το σχήμα που προωθείται θα είναι στοχευμένο σε όσους πληρούν τα ανάλογα κριτήρια και θα αποκλείει τους κακοπληρωτές. Ουσιαστικά περιέγραψε ένα σχήμα με κριτήρια ανάλογα με αυτά του νέου νόμου Κατσέλη.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα