Νέες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών από τις 6 Ιουλίου για τράπεζες, μεταρρυθμίσεις και νέο πακέτο ανάκαμψης

Ραντεβού στις 6 Ιουλίου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και μία εβδομάδα μετά σε επίπεδο επικεφαλής έχουν δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών. Αντικείμενο των νέων αυτών διαβουλεύσεων (εξ αποστάσεως και πάλι λόγω της υγειονομικής κρίσης) είναι η νέα, έβδομη κατά σειρά, αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε μεγάλο βαθμό μέσα στον Ιούλιο ώστε τον Σεπτέμβριο να υπάρξει πολιτική απόφαση με στόχο την επιτάχυνση

των διαδικασιών. Επιθυμητό είναι να ολοκληρωθεί μία ακόμη αξιολόγηση έως το τέλος του έτους που θα οδηγήσει σε ένα ακόμα πακέτο "δόσεων" της τάξης των 640 εκατ. ευρώ που θα τονώσει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Το πιο μεγάλο ζήτημα είναι οι τράπεζες και οι διαπραγματεύσεις για το νέο πτωχευτικό νόμο που επιχειρείται να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν για να ψηφιστεί εντός του Ιουλίου το σχετικό νομοσχέδιο αλλά και για να εφαρμοσθεί το μεταβατικό καθεστώς "γέφυρα". Επιπλέον, σημαντικό ζήτημα για τους θεσμούς είναι η απομείωση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, αλλά και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων στην οποία αναφέρεται κατ' επανάληψη ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταικούρας ως πρώτη προτεραιότητα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Στο δημοσιονομικό πεδίο η γενική ρήτρα διαφυγής επιτρέπει και στην Ελλάδα να παρεκκλίνει προσωρινά από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν. Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Capital.gr και ο Φραντσέσκο Ντρούντι, επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ για την Ελλάδα αναφέρθηκε σε σωστά στοχευμένα μέτρα στήριξης ώστε εκτός από την κάλυψη των άμεσων αναγκών ρευστότητας "να στηρίξουν την ανάπτυξη στη διάρκεια της ανάκαμψης και μετά". Θα πρέπει να συνοδεύονται, επισήμανε, από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με ειδική έμφαση στην "ενίσχυση της ικανότητας σχεδιασμού, κατανομής και απορρόφησης των δημόσιων επενδύσεων".

Ελλάδα κατόρθωσε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, χάρη στην αποφασιστική εφαρμογή αυστηρών μέτρων, και αξίζει να δοθούν συγχαρητήρια στις αρχές για αυτήν την επιτυχία" ανέφερε, αλλά "προκειμένου να καλυφθούν οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί σε διάφορους τομείς, και λόγω της τρέχουσας κρίσης, είναι σημαντικό να επιταχυνθεί το συντομότερο δυνατόν ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα" που καθυστέρησαν λόγω της υγειονομικής κρίσης επισήμανε.

Το σχέδιο ανάκαμψης

Στην 7η αξιολόγηση υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Πέρα από τα υπόλοιπα πεδία της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης εξελίσσονται και οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους της Κομισιόν ώστε να προετοιμαστεί το περιεχόμενο του σχεδίου των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που θα ενταχθούν στο σχέδιο ανάπτυξης.

Βεβαίως οι μεταρρυθμίσεις δεν συνδέονται άμεσα με την ενισχυμένη εποπτεία αλλά με τις συστάσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Και πάλι όμως αυτή η περίοδος έχει ειδική σημασία καθώς "παραδοσιακά" τον Αύγουστο όλα παγώνουν λόγω των διακοπών και με την ευχή να υπάρχει μία συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα το δεύτερο μισό του Ιουλίου επιχειρείται και από ελληνικής πλευράς να υπάρχει η μέγιστη ετοιμότητα αλλά και ένα ιδιαίτερα καλό "πρόσωπο" για τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας και για την προετοιμασία των επενδυτικών προτάσεων που θα περιληφθούν στο σχέδιο ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Ελλάδα αλλά και στο νέο ΕΣΠΑ τον έως 19 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα πρέπει να τρέξει και η αναθεώρηση του υφιστάμενου ΕΣΠΑ το οποίο έχει διοχετευθεί σε ένα βαθμό για την κάλυψη δαπανών της υγειονομικής κρίσης (για παράδειγμα επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση 800 ευρώ και δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας). Η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ έχει ειδική σημασία για να επιταχυνθεί η ροή πληρωμών προς την Ελλάδα αλλά και για να ολοκληρωθεί χωρίς απώλειες, μεταφέροντας προφανώς έργα που μπορούν να γίνουν αργότερα ή που δεν είναι αρκετά ώριμα στο επόμενο "πακέτο".

Σε όλη αυτή την προσπάθεια στήριξη παράσχει και η ωρίμανση των 40 μεγάλων έργων που αποκάλυψε το Capital.gr. Μία πρώτη γεύση των θέσεων όλων των πλευρών και για το σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να φανεί την άλλη εβδομάδα στο πλαίσιο του 2ήμερου συνεδρίου της Κομισιόν για την ανάκαμψη της Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που συνδιοργανώνεται με το ΙΟΒΕ (σ.σ. φέτος θα γίνει διαδικτυακά λόγω της υγειονομικής κρίσης).

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα