Νέο αδιέξοδο για τους πλειστηριασμούς - Πιθανό Euro Working Group την Κυριακή

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και των εκπροσώπων των θεσμών, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς . Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες και αναζητείται «έντιμος συμβιβασμός» από την πλευρά των πιστωτών. Παράλληλα, τέθηκαν και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου

να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, ενώ την Κυριακή αναμένεται να συγκληθεί το Euro Working Group, που θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup.

Επί τάπητος βρίσκονται τα «καυτά» θέματα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, όπου η Αθήνα θέλει όριο 200.000 ευρώ (για άγαμο) και 300.000 ευρώ (για οικογένεια) για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά η τρόικα πιέζει για χαμηλότερο. Να σημειωθεί ότι η τελευταία πρόταση των δανειστών αφορούσε σε κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ.

Το «κλειδί» ωστόσο κρύβεται στο εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο δεν θα ισχύει η προστασία από τους πλειστηριασμούς, με την κυβέρνηση να ζητά το όριο του οικογενειακού εισοδήματος να μην πέσει κάτω από τις 35.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προτείνει ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και τους δανειστές να αντιπροτείνουν 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά και προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

Σύμφωνα με τραπεζικά στοιχεία οι οφειλέτες στεγαστικών δανείων ανέρχονται σε 1,2 εκατ. και από αυτούς οι 350.000 έχουν υπογράψει συμβάσεις για δάνεια κύριας κατοικίας. Λαμβάνοντας υπόψη πως το 1/3 των δανειοληπτών.

Δηλαδή 120.000-150.000 μένει εκτός νόμου Κατσέλη, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να εισηγηθεί σειρά αλλαγών στον Κώδικα Δεοντολογίας, που αποτελεί την εξωδικαστική επιλογή για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν νωρίτερα πως με τη νέα πρόταση η Αθήνα περιορίζει το δίχτυ προστασίας από το 72,4% των κόκκινων στεγαστικών στο 65% .

Την ίδια ώρα οι δανειστές φέρονται να θέλουν προστασία από τους πλειστηριασμούς μόνο για το 40% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα