Ο κορονοϊός και η επιστροφή του κράτους
"Επτά συμπεράσματα από την κρίση του κορoνοϊού" είναι ο τίτλος πρόσφατου άρθρου του βούλγαρου πολιτικού επιστήμονα Ιβάν Κράστεφ στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. Ποια είναι αυτά τα συμπεράσματα; ρωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle.
"Καταρχάς, η κρίση αυτή δεν προκάλεσε απλώς διάφορες ανησυχίες και ανασφάλειες, αλλά πολύ συγκεκριμένους φόβους. Σε αντίθεση με την ανασφάλεια, ο φόβος είναι πάντα συγκεκριμένος. Οι άνθρωποι γνωρίζουν
Και με αυτό τον τρόπο το κράτος ανακτά την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, όπως έγραψε και στο πρόσφατο άρθρο του στην Zeit. "Ναι, πρόκειται για ένα από τα επτά συμπεράσματα: η επιστροφή του κράτους. Μετά την οικονομική κρίση αρκετοί αριστεροί αναλυτές είχαν προβλέψει την επιστροφή του κράτους, όπως και μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 1920. Είχαν κατά νου ένα κράτος με κοινωνικό και αναδιανεμητικό πρόσημο. Η σημερινή επιστροφή του κράτους όμως είναι ολάκερα διαφορετική αφού συντελείται μέσα από μια πολιτική του φόβου. Οι άνθρωποι αποδέχονται τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους και ευγνωμονούν μάλιστα το κράτος γι΄ αυτό. Διότι ξαφνικά διαπιστώνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος απορρέει από τον συνάνθρωπό τους. Έτσι προκαλείται ένα περίεργο φαινόμενο: η κοινωνική απόσταση, η αυτοαπομόνωση και η μη επικοινωνία αποκτούν χαρακτηριστικά αλληλεγγύης. Με το να μην βλέπεις και να μην συναντάς ανθρώπους, τους βοηθάς".
Η δημοκρατία σε διαθεσιμότηταΈνα ακόμη παράδοξο των συμπερασμάτων του πολιτικού επιστήμονα είναι ότι ενώ η πανδημία είναι παγκόσμια, τα μέτρα είναι εθνικά. Τα σύνορα κλείνουν και το κράτος επιστρέφει με δριμύτητα.
"Ο κορoνοϊός δεν γνωρίζει σύνορα. Παρόλα αυτά και ανεξάρτητα από τις διαφορετικές παραδόσεις και τα διαφορετικά πολιτικά συστήματα, όλα τα εθνικά κράτη συμφωνούν στο κλείσιμο των συνόρων. Στην παρούσα φάση ούτε οι κυβερνήσεις, αλλά ούτε και οι άνθρωποι γνωρίζουν τι μας περιμένει. Γι΄ αυτό και είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Το κλείσιμο των συνόρων εξυπηρετεί αυτό το σκοπό. Διότι κατά έναν περίεργο τρόπο προκαλεί στους ανθρώπους το συναίσθημα ότι οι κυβερνήσεις τους νοιάζονται και πως αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα. Έτσι έχουμε περιέλθει σε κατάσταση όπου η ΕΕ έχει τεθεί ουσιαστικά σε διαθεσιμότητα. Τα σύνορα δεν έχουν κλείσει μόνον για ανθρώπους, προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και για αξίες και κανόνες. Σε διαθεσιμότητα τελεί και η δημοκρατία. Ουσιαστικά δεν υπάρχει πουθενά αντιπολίτευση, το κίνημα του δρόμου έχει εξαφανιστεί, εκλογές αναβάλλονται ή πραγματοποιούνται υπό έκτακτες συνθήκες. Υπό μια έννοια έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και ο καπιταλισμός. Το κράτος παρεμβαίνει σθεναρά στους μηχανισμούς της οικονομίας της αγοράς και παραδόξως με την υποστήριξη πολλών καπιταλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρόκειται πιθανότατα για το μεγαλύτερο πολιτικό πείραμα των ημερών μας. Εν τω μεταξύ ζούμε σε ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο απ΄ ότι μέχρι πρότινος. Όλα αυτά γεννούν για εμένα το μείζον ερώτημα: θα μας οδηγήσει αυτή η κρίση στο να αποκτήσουμε ανοσία έναντι αυταρχικών πρακτικών ή θα τις καταστήσει, αντιθέτως, πιο αποδεκτές;".
Η επιστροφή των ειδικώνΈνα ακόμη συμπέρασμα του επικεφαλής του Centre for Liberal Strategies στη Σόφια είναι "η επιστροφή των ειδικών" τους οποίους είθισται να διαπομπεύουν οι απανταχού λαϊκιστές. "Ακριβώς. Μετά την κρίση του 2008/2009 πολλοί διατείνονταν ότι οι ειδικοί δεν καταλαβαίνουν τις ανάγκες μας. Σήμερα όμως που κινδυνεύουν οι ζωές μας οι άνθρωποι δεν αναζητούν απλώς πληροφορίες, αλλά αξιόπιστες πληροφορίες. Αναζητούν την εξειδικευμένη γνώση των ειδικών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην επιστήμη. Την ίδια ώρα στρέφονται όλο και περισσότερα στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Όταν κινδυνεύει η ζωή σου […] προέχει η αλήθεια [...]. Οι περισσότεροι εκτιμούν σήμερα τους ειδικούς ακόμη περισσότερο διότι αυτοί [...] ρισκάρουν τις ζωές τους για να βοηθήσουν τους άλλους. Η επιστροφή του κράτους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιστροφή των ειδικών. Διότι το κράτος έχει τρόπον τινά το μονοπώλιο των ειδικών, το κράτος λέει ποιος είναι ο ειδικός".
Το τελευταίο διάστημα ακούγεται συχνά ότι στην μετά-κορoνοϊό εποχή ο κόσμος μας θα είναι τελείως διαφορετικός. "Το ακούσαμε τουλάχιστον τρεις φορές τον 21ο αιώνα. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, μετά την οικονομική κρίση και μετά την προσφυγική κρίση. Σήμερα όμως πιστεύω ότι ισχύει όντως. Ο κόσμος που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πια. Ο κόσμος αυτός είχε ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό: ότι δεν μπορούσαμε να φανταστούμε έναν άλλο κόσμο. Ξαφνικά όμως, μέσα σε λίγες εβδομάδες ζούμε σε έναν καινούριο κόσμο! Είναι ένας κόσμος με κλειστά σύνορα, άδειους δρόμους, καθηλωμένα αεροπλάνα […] Ως αιχμάλωτοι της καθημερινότητάς μας όμως δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε κάτι τέτοιο μέχρι πρότινος. Η κρίση αυτή είναι ακραία επειδή κατέστρεψε την καθημερινότητά μας. Υπό αυτή την έννοια θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να κοιτάξει επιτέλους στο μέλλον. Διότι μέχρι πρότινος υπήρχε, τουλάχιστον στην Ευρώπη, ένα ισχυρό κύμα νοσταλγίας: οι άνθρωποι αναπολούσαν το παρελθόν και δεν σκέφτονταν πλέον το μέλλον. Αυτό άλλαξε τώρα άρδην. Στην Ευρώπη η σημερινή κρίση μας αναγκάζει να κοιτάξουμε στο μέλλον και να θέσουμε ερωτήματα που δεν τολμούσαμε καν να σκεφτούμε"
Πηγή: Deutsche Welle
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Νωρίτερα οι συντάξεις μαΐου – οι νέες ημερομηνίες
- Αν δεις αυτό το πλάσμα στην Εύβοια μην τρέξεις μακριά!
- Κορονοϊός: Ώρες αγωνίας για τον Μπόρις Τζόνσον – Τα τελευταία νέα για την υγεία του
- Κορονοϊός: Ανατροπή με επίδομα 800 ευρώ. Ποιοι δεν το δικαιούνται τελικά
- Εκλογές: Κλειδώνουν διπλές εθνικές κάλπες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Τι τρέχουν να προλάβουν
- ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ – ΕΙΔΗΣΕΙΣ GOOGLE DOODLE
- Κορονοϊός: η καμπύλη της ελλάδας – η πορεία σε σύγκριση με ολλανδία, βέλγιο, πορτογαλία
- 15 φράσεις που θα σου καθαρίσουν το μυαλό στο λεπτό!
- Χαρδαλιάς: Το συγκινητικό βίντεο για την Ελλάδα - "Κερδίζουμε τον πόλεμο, νικάμε τον εφιάλτη"
- Πέτσας: Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο θα χαρούμε τα αποτελέσματα τον Μάιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Πέτσας: Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο θα χαρούμε τα αποτελέσματα τον Μάιο
- Υπόθεση Ικαρίας: H αστική και ποινική ευθύνη ενός φορέα που σπάει εν γνώσει του την καραντίνα
- Σε εξειδικευμένες εξετάσεις θα υποβληθεί ο Μπόρις Τζόνσον σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών
- Η πραγματική λιτότητα
- Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νοσοκομείο «Σωτηρία»
- ΗΠΑ: Επικίνδυνη «μόλυνση» της οικονομίας
- Ο κορονοϊός και η επιστροφή του κράτους
- Τα λύματα, «καμπανάκι» για επανεμφάνιση του κορονοϊού στο μέλλον
- Γερμανία: Χριστιανοδημοκράτες υπέρ ευρωομολόγων
- Τσίπρας: Να δράσουμε τώρα, για να μη βρεθούμε από την πανδημία στην οικονομική κατάρρευση
- Τελευταία Νέα Antinews
- Ο κορονοϊός και η επιστροφή του κράτους
- Γερμανία: Χριστιανοδημοκράτες υπέρ ευρωομολόγων
- Υπόθεση Ικαρίας: H αστική και ποινική ευθύνη ενός φορέα που σπάει εν γνώσει του την καραντίνα
- Σε εξειδικευμένες εξετάσεις θα υποβληθεί ο Μπόρις Τζόνσον σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών
- Τα λύματα, «καμπανάκι» για επανεμφάνιση του κορονοϊού στο μέλλον
- Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νοσοκομείο «Σωτηρία»
- Τσίπρας: Να δράσουμε τώρα, για να μη βρεθούμε από την πανδημία στην οικονομική κατάρρευση
- Πέτσας: Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο θα χαρούμε τα αποτελέσματα τον Μάιο
- Ελπίδες στην Ευρώπη, έρχονται δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες στις ΗΠΑ
- ΗΠΑ: Επικίνδυνη «μόλυνση» της οικονομίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Δωρεά 100 tablet από τα Ιδιωτικά Σχολεία στο υπ. παιδείας για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
- Κορονοϊός: Ώρες αγωνίας για τον Μπόρις Τζόνσον – Τα τελευταία νέα για την υγεία του
- 15 φράσεις που θα σου καθαρίσουν το μυαλό στο λεπτό!
- 40.000 μάσκες ράβονται από μοδίστρες σε όλη την Ελλάδα!
- Μητσοτάκης στο Σωτηρία: «Είστε οι ήρωες πίσω από τις μάσκες»
- Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νοσοκομείο «Σωτηρία»
- Γιατί χρειαζόμαστε τα memes εν μέσω (υγειονομικών) κρίσεων
- Unorthodox: Η ιστορία μιας απότομης ενηλικίωσης στο Netflix
- Η συριζαία κατέβασε την ανάρτηση με τον συμψηφισμό νεκρών
- Κορονοϊός: Τηλεφωνική επικοινωνία Προκόπη Παυλόπουλου – Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου