Ο μύθος της γερμανικής κυριαρχίας της ΕΕ

Αν η ΕΕ είχε σχεδιαστεί για να δίνει ένα θεσμικό πλεονέκτημα σε μεγαλύτερες χώρες, κανείς δεν θα είχε ενταχθεί εξ αρχής, σχολιάζει ο Leonid Bershidsky.

Η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αδύνατη είναι το δημοσίευμα του βρετανικού ταμπλόιντ, The Sun, το οποίο αναφέρεται στην ΕΕ ως την "αδυσώπητη επέκταση ενός κυριαρχούμενου από τη Γερμανία ομοσπονδιακού κράτους". Είναι τόσο άχρηστο να ελέγχουμε τους ακτιβιστές υπέρ της εξόδου, όσο και τον Ντόναλντ Τραμπ - τα επιχειρήματά τους είναι

συναισθηματικά, δεν είναι πραγματικά- αλλά αξίζει να αναρωτηθούμε αν το μπλοκ πραγματικά κυριαρχείται από τη Γερμανία με οποιονδήποτε κακοήθη τρόπο.

Το 2011, ο δεξιός δημοσιογράφος Σάιμον Χέφερ έγραψε μια στήλη στην εφημερίδα Daily Mail προειδοποιώντας για την άνοδο του "Τέταρτου Ράιχ" - μιας νέας γερμανικής προσπάθειας να κατακτήσει την Ευρώπη στον απόηχο της κρίσης του χρέους της. Ο Χέφερ ερμηνεύει τις κλήσεις της Γερμανίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους και να συντονίσουν τις οικονομικές πολιτικές τους ως ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση "μιας δημοσιονομικής ένωσης που θα αφήσει τη Γερμανία να υπαγορεύει τους οικονομικούς όρους στην υπόλοιπη Ευρώπη".

Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη πέντε χρόνια αργότερα, κι έτσι δεν είναι σαφές τι εννοεί η Sun με το ομοσπονδιακό κράτος: καμία ομοσπονδία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινή φορολογία. Προφανώς, η αναφορά είναι για την μισητή γραφειοκρατία της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Δεν είναι, όμως, με κανένα τρόπο κυριαρχούμενη από τη Γερμανία.

Ο πιο υψηλόβαθμος Γερμανός στην ιεραρχία της ΕΕ είναι ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο βουλευτής της ΕΕ είναι ασθενέστερος από οποιονδήποτε στα εθνικά κοινοβούλια των μελών της, κι έτσι δεν μπορεί καν να εισηγηθεί νομοθεσία. Αυτό το κάνουν οι απρόσωποι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι Γερμανοί αποτελούν μόνο το 10 τοις εκατό του μη-τεχνικού προσωπικού της επιτροπής, ενώ ο πληθυσμός της Γερμανίας αποτελεί το 16 τοις εκατό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχουν εξίσου πολλοί Ιταλοί και Βέλγοι μεταξύ των διαχειριστών της ΕΕ. Και οι Γερμανοί δεν υπερεκπροσωπούνται σε βασικές διευθύνσεις: Η υψηλότερη συγκέντρωση τους είναι στο αναλυτικό κέντρο της επιτροπής. Η Γερμανία, πράγματι, υπερεκπροσωπείται ελάχιστα όταν πρόκειται να συμβάλει χρήματα για τα προγράμματα της ΕΕ. Η οικονομική παραγωγή της το 2015 ήταν περίπου 20,7 τοις εκατό του συνόλου της ΕΕ, αλλά το μερίδιό της στον προϋπολογισμό της ΕΕ έφθασε το 21,4%. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε περίπου 16 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ΕΕ, περισσότερο από το 12,6 τοις εκατό του μεριδίου του προϋπολογισμού. Δεν έχουν κανένα λόγο να διαμαρτύρονται για γερμανική "δεσπόζουσα θέση" στην πληρωμή για τα προγράμματα της ΕΕ.

Όσοι προωθούν την έξοδο, λοιπόν, δεν παραπονιούνται για καμία ποσοτική γερμανική υπερεκπροσώπηση στο "υπερκράτος" των Βρυξελλών. Παραπονιούνται για την αντίληψη ότι η Γερμανία είναι πολύ ισχυρή πολιτικά και οικονομικά, ότι είναι το de facto κέντρο λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Υπάρχει, πράγματι, κάτι για αυτό: Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει ωθήσει τους Ευρωπαίους να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για τη συμπεριφορά της απέναντι στην Ουκρανία. Αυτή και ο υπουργός Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πήραν το προβάδισμα πέρυσι στην απόφαση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση. Μόλις και μετά βίας η καγκελάριος συμβουλεύτηκε κάποιον στην ΕΕ, όταν κάλεσε πρόσφυγες από τη Συρία στη Γερμανία.

Αν υπάρχει κάποιος πρόσφατα που να έχει καθορίσει την ευρωπαϊκή πολιτική όταν προέκυψε η κρίση, αυτή είναι η Μέρκελ. Ή η Μερκιαβέλι, όπως την αποκαλούν οι Ιταλοί δημοσιογράφοι Βιτόριο Φέλτρι και Τζενάρο Σανγκιουλιάνο στο βιβλίο τους "Το Τέταρτο Ράιχ".

Η Γερμανία, βέβαια, είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του μπλοκ και η πολυπληθέστερη χώρα, αλλά αν η ΕΕ είχε σχεδιαστεί για να δίνει ένα θεσμικό πλεονέκτημα σε μεγαλύτερες χώρες, κανείς δεν θα είχε ενταχθεί εξ αρχής. Η υπερμεγέθης πολιτική εξουσία της Μέρκελ και της Γερμανίας προέρχεται από μια προθυμία να αναλάβουν την ευθύνη και να επωμιστούν οικονομικά βάρη. Η Ελλάδα δεν θα επιβίωνε οικονομικά χωρίς τα γερμανικά χρήματα. Ως ο μεγαλύτερος πιστωτής, έχει φυσικά μεγαλύτερο λόγο από άλλους στη διαπραγμάτευση για τους όρους διάσωσης. Οι γερμανοί πολιτικοί αισθάνθηκαν την ευθύνη να διατηρήσουν άθικτη την ευρωζώνη -ίσως επειδή η Γερμανία επωφελείται οικονομικά από την ανταλλαγή ενός νομίσματος με πιο αδύναμες οικονομίες.

Η Γερμανία είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, όταν άλλες χώρες του ευρώ έχουν πρόβλημα. Δεν είναι σφάλμα της Γερμανίας, ωστόσο, ότι έχει μια ισχυρή οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές - αυτό είναι κάτι που οι άλλες χώρες της ΕΕ υποτίθεται ότι θέλουν, επίσης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των οποίων οι εξαγωγές έφθασαν μόλις το ένα τρίτο της Γερμανίας το περασμένο έτος. Αυτό το μέρος της "κυριαρχίας" της Γερμανίας δεν μπορεί να ρυθμιστεί ή να διαπραγματευθεί - είναι γνήσια, οργανική οικονομική δύναμη.

Για τους πρόσφυγες, επίσης, η Μέρκελ ανέλαβε την πρωτοβουλία, επειδή η κυβέρνησή της ήταν διατεθειμένη να σηκώσει τον λογαριασμό. Άλλοι δεν ήταν. Η Γερμανία χειρίστηκε 441.800 αιτήσεις ασύλου το περασμένο έτος, σε σύγκριση με 38.370 για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τόσο η ελληνική διάσωση όσο και η προσφυγική κρίση έχουν δείξει τα όρια της γερμανικής κυριαρχίας: Το μεγαλύτερο έθνος της ΕΕ επιτρέπεται να οδηγεί - που σημαίνει ότι έχει μια ισχυρή φωνή στις ατελείωτες επίμαχες διαπραγματεύσεις - μόνο αν είναι πρόθυμο να συμβάλει περισσότερο από τους άλλους σε κοινά έργα. Ακόμη και τότε, άλλοι μπορεί να διαφωνούν βίαια: Η Γερμανία απομονώθηκε αποτελεσματικά στο θέμα των προσφύγων και αναγκάστηκε να κάνει μια ταπεινωτική συμφωνία με την Τουρκία για να περιορίσει την εισροή. Και για τις σχετικά ανώδυνες κυρώσεις στη Ρωσία - μια πιο δαπανηρή πρόταση για τη Γερμανία από ό,τι για τα περισσότερα άλλα μέλη της ΕΕ, λόγω του μεγαλύτερου προ-κυρώσεων όγκου συναλλαγών της ΕΕ- η συναίνεση της ΕΕ τώρα διαβρώνεται.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, η Γερμανία δεν ήταν τόσο ηγέτης, όσο μία χώρα που προσπάθησε να κρατήσει την ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ μαζί - με περιορισμένη επιτυχία, όπως αποδείχθηκε. Το να είναι επικεφαλής θα σήμαινε, όπως υποστηρίζει ο Χέφερ, ότι πιέζει για μεγαλύτερη ολοκλήρωση, για μια δημοσιονομική ένωση, μια επίφαση του "ομοσπονδιακού κράτους" - αλλά η Μέρκελ δεν επέδειξε καμία πολιτική βούληση για μια τέτοια ώθηση. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα είναι η πρώτη που θα πιέσει για στενότερη ολοκλήρωση, διότι αυτό θα ξυπνήσει μνήμες του υπουργού της ναζιστικής προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς που έγραψε το 1945 για την Ευρώπη κατά το έτος 2000. Ο Γκέμπελς έγραψε: "Κάποιος μπορεί επίσης να προβλέψει με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η Ευρώπη θα είναι μια ενωμένη ήπειρος κατά το έτος 2000. Η Γερμανία δεν θα καταληφθεί από τους εχθρούς της, κατά το έτος 2000. Το γερμανικό έθνος θα είναι ο πνευματικός ηγέτης της πολιτισμένης ανθρωπότητας".

Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το θάνατο του Γκέμπελς, οι φόβοι για το "Τέταρτο Ράιχ" είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την γερμανική ηγεσία, πόσο μάλλον κυριαρχία, στο ευρωπαϊκό σχέδιο. Κανένας Γερμανός ηγέτης δεν θέλει να τον δουν να πιέζει για περισσότερη δύναμη, συγκρίνοντάς τους με τους Ναζί. Η Μέρκελ ευχαρίστως θα εγκαταλείψει την ηγετική εμφάνιση αν κάποιος άλλος ενδιαφερόταν τόσο για τη διατήρηση της ένωσης μαζί, και για το να πληρώσει για αυτό. Η Γαλλία, ωστόσο, είναι στην ευχάριστη θέση να παίξει δεύτερο ρόλο, έστω και μόνο επειδή είναι λιγότερο οικονομικά σταθερή. Και συμμαχίες άλλων χωρών - όπως ο ανατολικός ευρωπαϊκός συνασπισμός κατά των μεταναστών - είναι καθαρά περιστασιακές και δεν επιχειρούν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο.

Το 2016, η γερμανική κυριαρχία στην ΕΕ είναι ένας μύθος. Το μόνο πλεονέκτημα που η Γερμανία έχει σε σχέση με τους γείτονές της είναι η ισχυρότερη οικονομία. Η ΕΕ δεν θα μετατραπεί σε ένα ομοσπονδιακό κράτος σύντομα και οι αντίπαλοι της στενότερης ολοκλήρωσης θα πρέπει να ευχαριστήσουν το παλιό σύμπλεγμα κατωτερότητας της Γερμανίας για αυτό.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα