Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μπρεστ Λιτόφσκ

Σε μια αποστροφή του λόγου του ο Νίκος Φίλης, υπερασπιζόμενος τους συμβιβασμούς της Κυβέρνησης και αναφερόμενος στην «παράδοση της Αριστεράς στους συμβιβασμούς» , έφερε για παράδειγμα την συμφωνία Μπρεστ Λιτόφσκ, που είχε υπογράψει η Σοβιετική Ένωση με την πανίσχυρη Γερμανία το 1918. Δεν είναι κακό να θυμάται κάπου κάπου ο σύντροφος Φίλης τον Λένιν. Απλά, το ζήτημα είναι πως ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «εσκεμμένα» κάνει ιστορικά άλματα:

Σύμφωνα με την ειρήνη του Μπρεστ
- Λιτόφσκ η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία έπαιρναν στην κατοχή τους απέραντα εδάφη της πρώην ρωσικής αυτοκρατορίας - πάνω από 150 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου το 30%. Η σοβιετική κυβέρνηση αναλάμβανε την υποχρέωση να κάνει αμέσως πλήρη αποστράτευση χωρίς να εξαιρείται και ο Κόκκινος Στρατός, να παροπλίσει τον πολεμικό στόλο, να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, τη Φινλανδία και τις νήσους Αλαντ και τις ναυτικές της δυνάμεις από τα λιμάνια της Φινλανδίας.Η Σοβιετική Ένωση πλήρωσε μια μυθική αποζημίωση που της κόστισε στην γρήγορη οικονομική επανεκκίνηση. Για να είμαστε και δίκαιοι με την ιστορική αλήθεια, η διατήρηση των εδαφών της Τσαρικής Ρωσίας δεν ήταν στη βασική διακήρυξη των Μπολσεβίκων, αλλά προτεραιότητα ήταν η άμεση ειρήνευση.

Εδώ η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να βγούμε από την ύφεση και έχουμε μπει πιο βαθιά .

Και κάτι τελευταίο. Επικεφαλής της διαπραγμάτευσης των Σοβιετικών για την συνθήκη Μπρεστ-Λιτόφσκ ήταν ο Στρατηγός Λέων Τρότσκι, ο οποίος στην αρχή αρνούνταν να υπογράψει την συνθήκη-κάτι που έγινε έπειτα από πίεση του Λένιν. Αναφορικά με την Ελλάδα επικεφαλής της διαπραγμάτευσης, ήταν αρχικά ο Γιάνης Βαρουφάκης και έπειτα ανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δεν χρειάζεται προφανώς να θυμίσω το τέλος του Τρότσκι…

Vanzetti

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα