Ο Βενιζέλος προτρέπει τα Ταμεία να τζογάρουν

Λύση-πυροτέχνημα, την ώρα που οι αγορές προεξοφλούν και νέα αναδιάρθρωση χρέους

«Αφού ως υπουργός Οικονομικών άφησε εν λευκώ τα αποθεματικά των Ταμείων να οδηγηθούν σε ένα οδυνηρό “κούρεμα”, χάνοντας περίπου 20 από τα 24 δισ. ευρώ της κινητής περιουσίας τους, τώρα από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτοξεύει μια πρόταση – προεκλογικό “πυροτέχνημα” που, ούτε λίγο

ούτε πολύ, καλεί τις διοικήσεις τους να ενεργήσουν σαν τζογαδόροι προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές από το PSI». Με το γλαφυρό αυτό σχόλιο υποδέχθηκαν έγκυροι οικονομολόγοι, παράγοντες της αγοράς και στελέχη των ασφαλιστικών φορέων τη φόρμουλα που επιχείρησε πρόσφατα να εμφανίσει σαν «ολοκληρωμένη λύση» στο πρόβλημα βιωσιμότητας των Ταμείων ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

 «Σπρώξιμο»

 Ο τέως υπουργός Οικονομικών, που ως «τσάρος» αρκέστηκε σε μια αόριστη νομοθετική πρόβλεψη για αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων μέσω παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου, επιχείρησε πριν από λίγες ημέρες να εμφανιστεί σαν «Μεσσίας» του ασφαλιστικού. Τη Μεγάλη Δευτέρα οργάνωσε μια συνάντηση – «φιέστα» με τους επικεφαλής του ΙΚΑ (διοικητής του είναι ο πρώην γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος), του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου.

Αυτή η προεκλογικού τύπου συγκέντρωση προκάλεσε σωρεία αρνητικών σχολίων αφού ο κ. Βενιζέλος ενήργησε «εκτός πρωτοκόλλου». Ξεχνώντας ότι τα Ταμεία παραμένουν αυτοδιοίκητα, υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να κινηθούν επενδυτικά. Εξίσου επικριτικά σχολιάστηκε το γεγονός ότι οι κ.κ. Κουτρουμάνης και Χριστοδούλου χρησιμοποίησαν τις κυβερνητικές τους ιδιότητες για να εξυπηρετήσουν μια καθαρά κομματική – προεκλογική κίνηση.

Η στρατηγική

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνάντησης έριξε στο τραπέζι μια φόρμουλα η οποία –ούτε λίγο ούτε πολύ– αποτελεί «αυτοκτονική προτροπή για… τζογάρισμα», όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Ολοι οι ιδιώτες ομολογιούχοι που συμμετείχαν στο PSI έχασαν το 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διέθεταν και για το υπόλοιπο έλαβαν το 15% σε βραχυχρόνιας διάρκειας ομόλογα του EFSF και το 31,5% σε νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με λήξη σε 11-30 χρόνια. Ο κ. Βενιζέλος συνέστησε λοιπόν στις διοικήσεις των Ταμείων να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα του EFSF, τα οποία σήμερα διαπραγματεύονται στην αγορά πολύ κοντά στην ονομαστική αξία τους. Στη συνέχεια πρότεινε με τα χρήματα αυτά να αγοράσουν νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία όμως διαπραγματεύονται σε τιμές κοντά στο 20% της ονομαστικής αξίας τους. Ο τέως υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται πως έτσι, σε βάθος 30ετίας, θα μπορούσε να αναπληρωθεί σχεδόν το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν τα Ταμεία από το PSI.

 Λάθος συνταγή

Ωστόσο, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, «η “λύση” αυτή επιτείνει τα ταμειακά προβλήματα των Ταμείων και εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες από τις οποίες οι ασφαλιστικοί φορεί

Keywords
Τυχαία Θέματα