Οι δανειστές φαίνεται να συμφώνησαν για διετή επιμήκυνση του “δεύτερου μνημονίου”

To μαστίγιο από τους Ευρωπαίους το βλέπουμε κάθε μέρα, φαίνεται ότι θα έρθει και το καρότο, σε περίπτωση φυσικά που σχηματιστεί κυβέρνηση και γρήγορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αλλά και από τη Σύνοδο των G-20 οι δανειστές μας έχουν συμφωνήσει στην παροχή διετούς επιμήκυνσης των μέτρων ύψους 11,6 δις ευρώ που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα

στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα δε θα ληφθούν για την περίοδο 2013-2014 αλλά θα μοιραστούν την περίοδο 2013 έως και 2016. Ετσι, δε θα είναι επώδυνα για την ελληνική κοινωνία αφού θα μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει και σε μέτρα ανάπτυξης, αντισταθμιστικά στα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με το Jones Newswires, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει επίσημα την παράταση των δύο ετών τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να ενισχύσουν τη χρηματοδότησή της κατά 16 δισ. ευρώ επιπλέον.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου γι’ αυτό είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να πάει κανονικός πρωθυπουργός στη σύσκεψη, κι όχι φυσικά υπηρεσιακός.

Σύμφωνα επίσης με το Dow Jones Newswires, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους και διεθνείς επενδυτές να παράσχουν άμεσα κεφάλαια ύψους 6,6 δισ. ευρώ, προκειμένου να τη βοηθήσουν να αποπληρώσει καθυστερούμενες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.

Αυτά τα κεφάλαια έχουν ήδη δεσμευτεί στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας διάσωσης, αλλά αναμένεται να εκταμιευθούν σε μικρές δόσεις τον επόμενο χρόνο. «Αναμένεται να είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία καθώς οι πιστωτές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα και είμαστε ξανά εκτός στόχων στο δημοσιονομικό επίπεδο», δήλωσε αξιωματούχος ενός κόμματος που ζήτησε να μην κατονομαστεί και ο οποίος αναμένεται να είναι μέρος της οικονομικής ομάδας της νέας κυβέρνησης.

Βρυξέλλες΅Κάντε ένα βήμα, να κάνουμε το επόμενο…

 

Με δεδομένη πλέον την πολιτική απόφαση να δεχθούν ουσιαστικές αλλαγές στο δεύτερο Μνημόνιο, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνει το Βερολίνο, κοινοτικοί αξιωματούχοι και εταίροι περιμένουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ώστε να κάνουν από την πλευρά τους το επόμενο βήμα.

Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα, στη μεθαυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, όπου θα διαφανούν και οι ακριβείς προθέσεις σχετικά με το πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να πάνε τις αλλαγές στο Μνημόνιο. Αυτό θα είναι το πρώτο ραντεβού, το καθοριστικό θα ακολουθήσει στη συνέχεια και είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στις 28 και 29 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, οι εταίροι μπορεί να σχεδιάσουν το γενικό περίγραμμα, αλλά τις συγκεκριμένες αποφάσεις θα τις λάβουν μετά την επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα και την αξιολόγηση που θα δείχνει και την ακριβή κατάσταση της οικονομίας, δηλαδή το πόσο έχει

Keywords
Τυχαία Θέματα