Οι ηγέτες της ΕΕ συστήνουν στον Ερντογάν αυτοσυγκράτηση

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί απέναντι στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σχετικά με τη χορήγηση σαρωτικών νέων εξουσιών στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ορισμένοι ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι αυτό ήταν το τέλος της δεκαετούς προσπάθειας της χώρας να ενταχθεί στο μπλοκ. Σε μια συνέντευξη σε εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ,

δήλωσε ότι αν η Άγκυρα επαναφέρει τη θανατική ποινή, όπως υποστήριξε ο Ερντογάν την Κυριακή, η κίνηση θα είναι "συνώνυμη με το τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου". "Κάθε απόφαση [για την ένταξη στην ΕΕ] δεν θα είναι στην ατζέντα προσεχώς. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη δεν θα λειτουργήσει σωστά τώρα" είπε.

Σύμφωνα με το κρατικό Πρακτορείο Anadolu, 51,4% των Τούρκων ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της επέκτασης των αρμοδιοτήτων της Προεδρίας, ενώ το "όχι" έλαβε 48,6%. Αρκετές τουρκικές ομάδες της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι υπήρχαν παρατυπίες κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε τη Δευτέρα ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών προτύπων. Ο Γκάμπριελ εξέδωσε κοινή δήλωση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, συστήνοντας στον Ερντογάν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, καθώς οι εκλογικοί παρατηρητές επέκριναν την έλλειψη ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

"Η μικρή διαφορά της ψηφοφορίας δείχνει πόσο βαθιά διχασμένη είναι η τουρκική κοινωνία" δήλωσαν η Μέρκελ και ο Γκάμπριελ. "Αυτό συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη για την τουρκική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Ερντογάν προσωπικά". Η Μέρκελ και ο Γκάμπριελ είπαν ότι ως μέλος του ΟΑΣΕ και μια υποψήφια χώρα της ΕΕ, η Τουρκία χρειάζεται να εξετάσει αυτές τις ανησυχίες. Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε, επίσης, ότι αν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή "θα προκαλέσει μια ρήξη" με τις υποσχέσεις της Τουρκίας να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ένταξη στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ, δήλωσε ότι θα μελετήσει τα ευρήματα του ΟΑΣΕ, αλλά ζήτησε "από τις τουρκικές αρχές να αναζητήσουν την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση" όταν κάνουν τις αλλαγές στο σύνταγμα, ενεργοποιώντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν ήταν πλέον βιώσιμη επιλογή.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής είπε: "Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει επιλέξει μια πορεία απομάκρυνσης από το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Προφανώς, αυτό υποστηρίζεται από μια μικρή πλειοψηφία Τούρκων πολιτών. Πρέπει να το σεβαστούμε. Το δημοψήφισμα είναι ένα ιστορικό γεγονός. Πρέπει να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και να εξαχθούν συμπεράσματα. Χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση στις σχέσεις, μια νέα προσέγγιση για μια συνεργασία μεταξύ φιλικών γειτόνων. Θα πρέπει να προσφέρουμε στην Τουρκία μια θεματική συνεργασία, για παράδειγμα, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης και της οικονομικής πολιτικής, καθώς και των φοιτητών και των πολιτιστικών ανταλλαγών. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι εκτός συζήτησης".

Διεθνείς παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ δήλωσαν ότι η εκστρατεία για το δημοψήφισμα διεξήχθη με "άνισους όρους ανταγωνισμού" και ότι η ίδια η καταμέτρηση των ψήφων αμαυρώθηκε από τις τελευταίες διαδικαστικές αλλαγές που αφαίρεσαν βασικές εγγυήσεις.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα