Οι τράπεζες στέγνωσαν την αγορά

«Είχα τρία δάνεια κίνησης σε τρεις διαφορετικές τράπεζες πριν από την κρίση» μου είπε ο φίλος και συνάδελφος, συνοδεία τσίπουρου και καλού μεζέ. «Τα δύο τα χρησιμοποιούσα κανονικά και το τρίτο το είχα για ώρα ανάγκης, ώστε να μην μείνω ποτέ ακάλυπτος στους πιστωτές μου. Όπως ξέρεις, δεν έχω καθόλου μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό, εδώ και χρόνια επενδύω μονάχα με δικά μου κεφάλαια, ενώ καταναλωτικά-γαμοδάνεια-εορτοδάνεια δεν έλαβα ποτέ μου και στεγαστικό δεν χρειάστηκα ευτυχώς. Τον δεύτερο χρόνο της κρίσης, καθώς

οι δουλειές μας περιορίστηκαν σε τζίρο, κυρίως λόγω των «κανονιών» που έσκαγαν σωρηδόν στην αγορά, πήγα κι έκλεισα το ένα από τα δάνεια κίνησης από μόνος μου, καθώς δεν το χρειαζόμουν πια. Προ εξαμήνου, ζήτησα 10.000 ευρώ από το ένα δάνειο κίνησης από τα δύο που μου απέμειναν, για να διαπιστώσω πως η τράπεζα είχε ήδη από μόνη της καταστήσει το δάνειο ανενεργό από τριμήνου, με την δικαιολογία πως έπρεπε να επανεξετάσει την πιστοληπτική μου ικανότητα. Αυτό έγινε χωρίς καμία ειδοποίηση προς εμένα και όταν διαμαρτυρήθηκα για τούτο στον υπάλληλο της τράπεζας, εισέπραξα τη απάντηση πως αυτό αποτελούσε πάγια εντολή από τα «κεντρικά». Μη σου τα πολυλογώ, η τράπεζα με πρόσχημα την μείωση του τζίρου της επιχείρησης, αποφάσισε μονομερώς να μην μου το ανανεώσει! Σημειωτέον, μετά από 15 χρόνια που «έτρεχε» κανονικά το συγκεκριμένο δάνειο, ποτέ δεν είχα αργήσει ούτε μία δόση! Θυμωμένος, μάζεψα ότι υπόλοιπα είχα στο ταμιευτήριο, έκλεισα τον όψεως που διατηρούσα εκεί, έριξα και κανα δύο «μπινελίκια» στον διευθυντή και «μετακόμισα» όλες τις δραστηριότητες της δουλειάς στην τρίτη τράπεζα, όπου διατηρούσα ακόμη το τελευταίο δάνειο κίνησης».

«Φευ! Εις μάτην όλα ετούτα. Η τρίτη τράπεζα έμελλε συντόμως να συμπεριφερθεί με τον ίδιο αντιπαραγωγικό τρόπο. Ζήτησε επανεξέταση της πιστοληπτικής μου ικανότητας και αφού κατέθεσα χαρτιά, δικαιολογητικά, βεβαιώσεις, Ε1, Ε3, Ε9 και όλα τα συναφή, η έγκριση που ήρθε ήταν στο 1/3 του προηγούμενου ποσού, αστείο πραγματικά νούμερο συγκριτικά με τους τζίρους μου. Παρόλα αυτά, κι επειδή χρειαζόμουν τα χρήματα αυτά ως ταμείο ανάγκης για μια κακή ώρα, αποφάσισα να καταπιώ τον θυμό μου και να υπογράψω την σύμβαση. Εκεί διαπίστωσα με τρόμο, πως η τράπεζα δεν ήθελε να μου δώσει τελικά κανένα δάνειο κίνησης! Γιατί; Επειδή για να υπογράψουμε την σύμβαση, μου ζητούσε να προχωρήσω υποχρεωτικά σε ασφάλιση των αυτοκινήτων μου, ασφάλιση του σπιτιού μου και – αποκορύφωμα – ασφάλιση της ζωής μου, σε συνεργαζόμενη με αυτήν ασφαλιστική εταιρεία. Πρόχειρα υπολόγισα πως τα ως άνω ασφάλιστρα θα επιβάρυναν το αιτούμενο δάνειο με ένα ποσόν της τάξης του 5% ετησίως, χώρια το «τσιμπημένο» επιτόκιο του 10% περίπου. Δάνειο κίνησης με 15% επιτόκιο, εύρισκα και στον τοκογλύφο της γειτονιάς μου, οπότε πήρα το καπελάκι μου κι έφυγα».

«Η μόνη λύση λοιπόν που μου έμενε, ήταν να μειώσω ακόμη περισσότερο τον κύκλο εργασιών μου ώστε να μπορώ άνετα να τον καλύπτω με δικά μου κεφάλαια κίνησης. Φυσικά, αναγκάστηκα να απολύσω και δύο από τους εργαζομένους, αφού πλέον δεν τους χρειαζόμουν. Να σου πω την αλήθεια, βρήκα την ευκαιρία να ξεκουραστώ λιγάκι μετά από σκληρή δουλειά και άγχος 30 χρόνων, αλλά δεν καταλαβαίνω πως θα έρθει αυτή η περιβόητη «ανάπτυξη» όταν αναγκάζουν επιχειρήσεις υγιέστατες όπως η δική μου, με περιθώρια να αναπτύξουν τον κύκλο εργασιών τους και με λίγη βοήθεια να γίνουν ακόμη πιο εξωστρεφείς, να μετατρέπονται σε αυτιστικές, περιχαρακωμένες και μίζερες. Εγώ δόξα τω θεώ ακόμη και χαμηλότερα να κατεβάσω την δουλειά, έχω να φάω. Όμως αυτοί οι δύο που αναγκάστηκα να απολύσω και οι άλλοι που ίσως αναγκαστώ να διώξω στο μέλλον αν συνεχιστεί αυτό το εμπάργκο μετρητών, πως θα ζήσουν; Με το αστείο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ;»

Ο καλός μου φίλος, με υγιέστατη επιχείρηση στον πρωτογενή τομέα, μου επιβεβαίωσε αυτό που και ο ίδιος είχα ήδη προ πολλού χρόνου διαπιστώσει. Τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα αρνούνται με διάφορους τρόπους και προφάσεις να χρηματοδοτήσουν την ελληνική επιχειρηματικότητα, ακόμη και την υγιή. Είναι κάπως σαν να μην σας πουλάει μαναβική ο μανάβης ή κρέας ο χασάπης της γειτονιάς σας. Αυτό μονάχα με έναν τρόπο εξηγείται. Ή δεν υπάρχει καθόλου εμπόρευμα (χρήμα στην προκειμένη περίπτωση) επειδή δεν άρκεσαν τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησής τους ή οι τράπεζες περνούν μια δύσκολη και «σφιχτή» μεταβατική περίοδο, ομφαλοσκόπησης και περισυλλογής εν όψει των ραγδαίων εξελίξεων στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Σε κάθε περίπτωση ένα είναι το σίγουρο: η αγορά έχει στεγνώσει εντελώς από μετρητό! Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό και θα πρέπει να το αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να προσδοκά ανάπτυξη από μια οικονομία της οποίας η ρευστότητα στραγγαλίζεται και ο τραπεζικός δανεισμός αν δεν είναι εντελώς ανύπαρκτος, πάντως χορηγείται με το σταγονόμετρο. Ανάπτυξη δίχως εύρωστο και συνεργάσιμο τραπεζικό σύστημα είναι σαν σκορδαλιά χωρίς σκόρδο. Μια άνευ περιεχομένου λέξη δηλαδή και τίποτε παραπάνω.

Akenaton

Keywords
Τυχαία Θέματα