Όλα τα νέα μέτρα ενίσχυσης στο τραπέζι με τους θεσμούς

Η συζήτηση για μέτρα στήριξης που θέλει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, όπως το πρόγραμμα "Γέφυρα ΙΙ” για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, μια νέα αναβολή των πλειστηριασμών για τους πληττόμενους και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις οφειλών, ξεκινά τις επόμενες μέρες με τους επικεφαλείς των ομάδων των θεσμών στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης.

Το πρόγραμμα "Γέφυρα ΙΙ" που θα επιδοτεί τις δόσεις εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων για εννέα μήνες, είναι ένα από τα μέτρα που θέλει να υλοποιήσει

όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το υπουργείο Οικονομικών για δύο λόγους: Να στηρίξει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που πιέζονται σήμερα από την κρίση και να περιορίσει όσο είναι δυνατόν τη δημιουργία μιας νέα γενιάς κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας.

Η διαφορά του με το "Γέφυρα Ι” που επιδοτεί ήδη εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ότι το "Γέφυρα ΙΙ" είναι ότι θα πρέπει να οριστεί η "περίμετρος" της εμβέλειάς του με τους θεσμούς.

Ειδικότερα θα πρέπει να συμφωνηθούν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, όσων είναι επιλέξιμοι για ένταξη. Θα πρέπει επίσης, να ξεκαθαριστεί εκτός από τα ενήμερα, ποια από τα δάνεια σε καθυστέρηση θα μπορούν να συμμετέχουν. Αυτό θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης με τους θεσμούς, οι οποίοι ήταν κατ’ αρχήν θετικοί με το μέτρο αφής στιγμής το υποστηρίζουν θερμά και οι Τράπεζες αλλά και οι servicers.

To δεύτερο, εξίσου δύσκολο θέμα, είναι η περαιτέρω αναβολή στις διαδικασίες πλειστηριασμών για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το ΥΠΟΙΚ θέλει την επέκταση της παράτασης τουλάχιστον κατά 6 μήνες αλλά συναντά αντιστάσεις από τους εκπροσώπους των θεσμών με τα γνωστά επιχειρήματα: Ότι δηλαδή, τέτοιου είδους εξαιρέσεις καθυστερούν τη διαδικασία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων και επιπλέον χαλάει η κουλτούρα πληρωμών αφού με την παράταση στους πλειστηριασμούς δίνεται το μήνυμα ότι ακόμη και αν δεν πληρώσεις το δάνειο, θα υπάρχει ανοχή με κρατική παρέμβαση.

Το τρίτο δύσκολο θέμα είναι η προσπάθεια να κάνει πιο ευνοϊκές τις ρυθμίσεις των οφειλών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ΥΠΟΙΚ ζητά για παράδειγμα η ρύθμιση για τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις να έχει περισσότερες από τις 12 άτοκες έως 24 δόσεις, που έχει ήδη κυρωθεί με νόμο. Επίσης, ζητά να υπάρξει ευελιξία ώστε να μπορεί να αναβάλλει περαιτέρω τις πληρωμές και μετά τον Απρίλιο, αν δεν έχει αποκατασταθεί η λειτουργία της οικονομίας και οι οφειλέτες δεν έχουν την δυνατότητα τα εξυπηρετήσουν. Και εκεί το ΥΠΟΙΚ συναντά αντιστάσεις.

Θέμα στις συζητήσεις θα είναι και το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση και ψήφιση των 52 εφαρμοστικών αποφάσεων για την λειτουργία του νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας το οποίο κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου αλλά αναβλήθηκε, λόγω της πανδημίας. Ειδικότερα, το θέμα που θα συζητηθεί είναι ο νέος φορέας, στον οποίο θα περνούν τα σπίτια όσων έχουν οδηγηθεί σε ιδιωτική πτώχευση. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί δηλαδή, αν ο φορέας αυτός θα έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα σπίτια αποκομίζοντας όφελός ή θα περιορίζεται στο να εισπράττει τα ενοίκια των πτωχευμένων.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα