Όλγα Κεφαλογιάννη: Η αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας, με όχημα τον Πολιτισμό

14:38 6/7/2018 - Πηγή: Antinews

Το στοίχημα της αναγέννησης της Αθήνας με όχημα τον Πολιτισμό και εμβληματικό σημείο αναφοράς το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αναδείχθηκε κατά την συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η βουλευτής Α' Αθήνας και τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Στην παρέμβασή της, η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως «η επέκταση και η αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μπορεί να θέσει

και πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας. Η Αθήνα χρειάζεται ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο. Ένα νέο όραμα που θα την οδηγήσει σε μια περίοδο ακμής και ευημερίας. Η πρωτεύουσα είναι ο καθρέφτης της χώρας. Μια νέα Ελλάδα που αναπτύσσεται και ξεφεύγει από την κρίση που βιώνουμε, σημαίνει υποχρεωτικά και μια νέα Αθήνα».


Προς αυτή την κατεύθυνση κατέθεσε, προς συζήτηση, σειρά προτάσεων με στόχο την αντιμετώπιση των σημερινών δυσλειτουργιών αλλά και την αναδιοργάνωση - επέκταση του εξαιρετικά σημαντικού μουσειακού χώρου.

[photo_0]

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων, όπως:

Την υπόγεια επέκταση του Εθνικού και Αρχαιολογικού Μουσείου,Την πλήρη αξιοποίηση του Ακροπόλ Παλλάς και την ένταξη του σε ένα νέο λειτουργικό σύνολο,Την ανασυγκρότηση του ΕΑΜ, ως πολιτιστικού οργανισμού, με τη μορφή ενός φορέα που εξασφαλίζει διαφάνεια και ευελιξία,Τον εκσυγχρονισμό της διοικητικής λειτουργίας και των υποστηρικτικών δομών, όπως πωλητήρια, αναψυκτήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων,Την έναρξη συστηματικού διαλόγου για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την ένταξη του σε ένα ευρύτερο περιβάλλον, με πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες,Τη δυνατότητα ρύθμισης ζητημάτων οδικής κυκλοφορίας και στάθμευσης,Την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, όπως για παράδειγμα το ΕΠΑΝΕΚ ΕΣΠΑ 2014 - 2020, το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη – σχέδιο Γιούνκερ, δωρεές και φυσικά χορηγίες από τα μεγάλα Ιδρύματα της χώρας μας.


Η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως τα οφέλη από την υλοποίηση τέτοιας κλίμακας αλλαγών, όπως η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα είναι πολλαπλασιαστικά: Η ανάδειξή του ως έναν από τους πιο σημαντικούς μουσειακούς χώρους του κόσμου, η αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας μέσω της σημαντικής αυτής πολιτιστικής δράσης, η ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού, η τόνωση της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο κέντρο της Αθήνας, η αύξηση των εσόδων της ελληνικής οικονομίας.

[photo_1]

Παράλληλα, στηλίτευσε την απραξία της κυβέρνησης και, ειδικότερα, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις συνθήκες ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, καταλήγοντας πως «η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με επίκεντρο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η εξωστρέφεια του πολιτισμού και η σύνδεσή του με την κοινωνία και την οικονομία, είναι η δική μας απάντηση στην εγκατάλειψη της πρωτεύουσας από τη σημερινή κυβέρνηση.

Γιατί η Αθήνα χρειάζεται ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο. Ένα νέο όραμα που θα την οδηγήσει σε μια περίοδο ακμής και ευημερίας. Η πρωτεύουσα είναι ο καθρέφτης της χώρας.

Μια νέα Ελλάδα που αναπτύσσεται και ξεφεύγει από την κρίση που βιώνουμε, σημαίνει υποχρεωτικά και μια νέα Αθήνα».

[photo_2]

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Νίκος Σταμπολίδης, Καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Δ/ντης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο Νίκος Βατόπουλος, συγγραφέας και υπεύθυνος πολιτιστικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, ο Γιάννης Πυργιώτης, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ο Χάρης Κοκκώσης, Καθηγητής Πολεοδομίας - Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα