Ολη η συμφωνία για την Ελλάδα: Τα καλά, τα κακά και γκρίζα σημεία

H φράση του Ζ. Κ. Γιούνκερ περί «πολιτικής συμφωνίας» είναι η πλήρης αποτύπωση του τι έγινε στο Eurogroup και των όσων συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα.

Πρόκειται ξεκάθαρα για έναν πολιτικό συμβιβασμό με πολλά θετικά και αρνητικά, με σκιές και με φανερή διάθεση των Αμερικανών και των Γερμανών να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλά να μην «κατεβάσουν τα παντελόνια τους», όπως λέει ο σοφός λαός.

Μια δεύτερη φράση, αυτή του Γ. Στουρνάρα

αποτυπώνει και το ρόλο της Ελλάδας, τι πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα και που παίζεται το παιχνίδι: «Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της». Αυτά είπε ο υπουργός Οικονομικών και είναι αυτό ακριβώς που γράφαμε πριν μερικές εβδομάδες όταν αναφέραμε ότι η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να πάρει παράταση ζωής, να μείνει στο ευρώ σε μια Ευρώπη που δείχνει να διαλύεται και ταυτόχρονα να κάνει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπει σε σωστό δρόμο. Μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία και τη δομή του κράτους και που θα της επιτρέψουν και πρωτογενή πλεονάσματα να έχει και να μειώσει την ανεργία και ανάπτυξη να φέρει.

Στη συμφωνία των Βρυξελλών υπάρχει μια πολύ σημαντική παράμετρος: Σε μια χρονική περίοδο όπου η ΕΕ κλυδωνίζεται, η Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό απέτυχε, η μία μετά την άλλη οι οικονομίες βρίσκονται με το ένα πόδι στον τάφο, η Ελλάδα εξασφαλίζει μια γερή ανάσα, αφενός για να συγκρατήσει το τραπεζικό της σύστημα και αφετέρου για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αυτά για τα περίπου 44 δις ευρώ καθώς υπάρχει κι ένα επίσης σημαντικό σημείο: Μας δίνεται η ευκαιρία, μέσω έμμεσου κουρέματος, να μειώσουμε το χρέος μας στο 110% του ΑΕΠ σε 10 χρόνια από τώρα υπό κάποιες προϋποθέσεις φυσικά που αποτελούν και τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας. Διότι σε κάθε πολιτική συμφωνία υπάρχουν και οι λεπτομέρειες του διαβόλου. Άλλωστε, κανείς δε χαρίζει έτσι απλά χρήματα, απαιτεί κιόλας. Αν πηγαίναμε σε ένα κούρεμα που δε θα υπήρχαν όροι και προϋποθέσεις τότε θα λέγαμε ότι οι δανειστές είναι τρελοί κι εμείς θα βγαίναμε στην Ομόνοια για πανηγυρισμούς

Τέλος, η συμφωνία έχει μια πολύ σημαντική παράμετρο. Ανοίγει το δρόμο για την άρση του κακού κλίματος για την Ελλάδα. Επιτρέπει στη χώρα μας να εμφανιστεί ως ένας καλός και αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός που δεν κινδυνεύει να μείνει εκτός ευρώ και που δε θα διαλυθεί σαν καρυδότσουφλο με τον πρώτο αέρα.

Πάμε τώρα στα της ίδιας της συμφωνίας και στις λεπτομέρειες. Κατ’ αρχάς επιβεβαιώνεται αυτό που γράφαμε το Σάββατο στο antinews για συμφωνία για τη δόση των 44 δις κι επιπλέον για κούρεμα του χρέους κατά 40-45 δις ευρώ.

Η Κ. Λαγκάρντ και το ΔΝΤ έκανε την υποχώρηση για μείωση του χρέους στο 124% αντί για 120% το 2020 κι από την άλλη η Γερμανία συμφώνησε για το έμμεσο αυτό κούρεμα (το οποίο θα πουλήσει αλλιώς στο εσωτερικό της) κατά 40 δις ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα