Ολίγον έγκυος ή έγκυος ο Πάνος Καμμένος με τα Καλάσνικοφ;

17:39 2/6/2016 - Πηγή: Antinews

Έτσι όπως τα περιέγραψε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, είναι σαν να μας έλεγε ότι ναι μεν έχουμε συμφωνία με τους Ρώσους για την κατασκευή του πολυβόλου Καλάσνικοφ στην Ελλάδα, αλλά -κατά το «ολίγον έγκυος»- και δεν έχουμε. Ο ίδιος, στην προσπάθειά του να διαφημίσει το έργο του, από τη μια διαβεβαίωνε ότι θα κατασκευάζονται εδώ τα Καλάσνικοφ,

κι από την άλλη εμφανιζόταν σαν να μην γνώριζε ούτε καν αν υπάρχει συμφωνία με τους Ρώσους. Είναι άγνωστο για ποιους λόγους επέλεξε αυτή την τακτική. Δεν αποκλείεται να αντελήφθη την τελευταία στιγμή ότι έκανε λάθος που το δημοσιοποίησε, δεδομένης και της «μυστικοπάθειας» της ρωσικής πλευράς σε αυτού του είδους τις «μπίζνες» της, αλλά και της ενδεχόμενης αντίδρασης από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Ιδού όμως, τι είπε ο κ.Καμμένος ενώπιον των βουλευτών: «Δεν μπορούμε ακόμη να ξεκινήσουμε την παραγωγή λόγω των μέτρων του εμπάργκο που υπάρχει στη Ρωσία, όμως είμαστε έτοιμοι με το που θα αρθούν τα μέτρα, θα προχωρήσουμε στη σύναψη, μάλλον η συμφωνία έχει γίνει -το MοU- στην αρχή της παραγωγής». Και προηγουμένως, αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, είχε πει για το ίδιο θέμα: «Η Ελλάδα, καταρχήν, μπορεί να προσφέρει, έχοντας τη συμπαραγωγή ενός προϊόντος με μία χώρα εκτός ΝΑΤΟ και εκτός Ε.Ε., τη δυνατότητα πιστοποίησης του προϊόντος, δηλαδή να πιστοποιηθεί ένα προϊόν το οποίο παράγεται σήμερα στη Ρωσία. Μόλις τελειώσει το θέμα του εμπάργκο, υπάρχει ήδη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, για την παραγωγή του «καλάσνικοφ» στην Πάτρα. Μόλις τελειώσει το θέμα των μέτρων του εμπάργκο, θα ξεκινήσει η συμπαραγωγή».

Ενώ, λοιπόν, αρχικώς έλεγε ότι είναι σίγουρη η συμπαραγωγή, στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά «Μνημόνιο συνεννόησης» (memorandum of understanding). Το «Μνημόνιο», ουσιαστικά είναι εκδήλωση προθέσεων, και συνήθως, μέχρι την τελική κατάληξη, μπορεί να αλλάξει πάρα πολλές φορές. Αντίθετα, η συμφωνία έχει πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους προώθησης του έργου. Ο κ.Καμμένος, λοιπόν, πέρα από τις διαφημιστικές κορώνες, στην πραγματικότητα δεν διευκρίνισε εάν πράγματι έχει κλειστεί συμφωνία. Κι αν έχει υπογραφεί, γιατί δεν το ξεκαθαρίζει, αφού, ούτως ή άλλως δημοσιοποίησε την πρόθεση του υπουργείου Άμυνας για το «σχέδιο Καλάσνικοφ»;

Ανεξαρτήτως των «ακροβατισμών» Καμμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση της κατασκευής Καλάσνικοφ στην Ελλάδα, έχει προχωρήσει αρκετά. Μάλιστα, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι, όπως είναι φυσικό, ο πρώτος από τους παραλήπτες του όπλου θα είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Εννοείται, βεβαίως, ότι παραγωγή του Καλάσνικοφ στη χώρα μας, σημαίνει ότι ανοίγει για το ρωσικό όπλο η αγορά των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλες, στη Μέση Ανατολή, Αφρική, κ.ο.κ. Όπως είναι γνωστό, οι πρώτες επαφές της ελληνικής με τη ρωσική πλευρά γι’ αυτό το θέμα, που έγιναν γνωστές, ήταν πέρυσι, όταν ο τότε υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Τόσκας, μετέβη αιφνιδίως στο Αίγιο, στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ, όπου ήδη βρισκόταν ομάδα ρώσων εμπειρογνωμόνων. Κατά πληροφορίες, η ρωσική πλευρά ήδη έχει κάνει όλες τις σχετικές οικονομικο-τεχνικές μελέτες, καθώς και την πλήρη χαρτογράφηση των αναγκών των ΕΑΣ στο Αίγιο, προκειμένου να παραχθεί εκεί το πολυβόλο.

Ο Β.Πούτιν, ο οποίος προ ημερών βρέθηκε στην Αθήνα, μπορεί να μην είπε πολλά για την «στρατιωτική συνεργασία» Ελλάδας – Ρωσίας, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι και εκεί κάτι κινείται. Και εάν πράγματι προωθείται η συμπαραγωγή του Καλάσνικοφ, τότε πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή κινητικότητα. Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως κατά καιρούς έχουν εκφραστεί προς την κατεύθυνση της Ρωσίας, είναι ο εκσυγχρονισμός των πυραύλων των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, και των μέσου βεληνεκούς, TOR-M1, καθώς και η προμήθεια (ή η συμπαραγωγή;) σύγχρονών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το «ένα βήμα μπρος, δυο βήματα πίσω» του Π.Καμμένου στην Επιτροπή της Βουλής. Άραγε, να οφείλεται σε πιθανές αντιδράσεις της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα ή απλά να βιάστηκε να αυτοδιαφημιστεί, και όταν συνειδητοποίησε ότι οι Ρώσοι θέλουν να τα κρατάνε όλα αυτά επτασφράγιστο μυστικό, προσπάθησε να το υποβαθμίσει; Να σημειωθεί ότι η πόρτα του αμερικανού υπουργού Άμυνας, παραμένει, ακόμα και σήμερα, κλειστή για τον κ.Καμμένο. Πέρυσι, παρ’ ότι είχε προσκληθεί επίσημα από τον αμερικανό ομόλογό του, τελικώς δεν τον δέχτηκε ο ίδιος, αλλά δευτεροκλασάτο στέλεχος του υπουργείου. Έκτοτε, νέα πρόσκληση δεν έχει πάρει. Κι’ αυτό, παρά τις συνεχείς δηλώσεις του υπέρ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ, και βέβαια, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, το πρώτο που έκανε στον τομέα των εξοπλισμών, πέρυσι, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, ήταν να επικυρώσει ότι θα δοθεί στους αμερικανούς σχεδόν μισό δις. για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, P3 Orion.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα