Παιχνίδια εξουσίας με όμηρους του έλληνες φοιτητές

Ο Αλέξανδρος είναι τελειόφοιτος στο Πολυτεχνείο, γράφει η Kerin Hope. Αντί, όμως, να προετοιμάζεται για τις εξετάσεις του στο Πανεπιστήμιο και ακολούθως να οργανώνει τα πλάνα του για μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, πίνει καφέ σε μια καφετέρια κοντά στη σχολή του. Είναι μια τυπική εικόνα Έλληνα φοιτητή που δεν μπορεί να κάνει μάθημα, αν και θα το ήθελε. Ο Αλέξανδρος (ο οποίος προτιμά να κρατήσει την ανωνυμία του) λέει χαρακτηριστικά: «Θέλησα να μείνω μακριά από τα πολιτικά και να κοιτάξω τη δουλειά μου. Οι εξετάσεις πηγαίνουν για τον Αύγουστο

και αυτό σημαίνει πως μπορεί να χάσω τη θέση μου σε ένα πανεπιστήμιο του Λονδίνου».

Η αρχή των διενέξεων στα «άναρχα ελληνικά πανεπιστήμια» ήταν οι 550 διοικητικοί υπάλληλοι, σημειώνει το άρθρο. «Αν και η φοίτηση στα 35 κρατικά πανεπιστήμια είναι δωρεάν, έχουν πληγεί από τις πολιτικές εντάσεις και τη χαμηλή χρηματοδότηση που έχουν πλήξει το διδακτικό επίπεδο, έχουν καθυστερήσει τις έρευνες και έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα βίας και τρομοκρατίας». Αναφορά γίνεται και στους συχνούς βανδαλισμούς σε αίθουσες των πανεπιστημίων και στις μάχες ανάμεσα σε ακραίους αριστερούς με τους εκπροσώπους των παραδοσιακών κομμάτων.

«Έχουμε ταλαντούχους φοιτητές, αλλά πώς να μάθουν μέσα σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον», διερωτάται ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η επαναπρόσληψη 600 διοικητικών υπαλλήλων, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, δεν φαίνεται να λύνει στο θέμα. «Πρέπει να επαναπροσληφθούν όλοι. Έχουμε ανάγκη από προσλήψεις και όχι από απολύσεις. Μας λείπει προσωπικό στην ασφάλεια ή τεχνικοί εργαστηρίων» αναφέρει η Μαρία Ξηρογιάννη, βιβλιοθηκονόμος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία.

Η αρθρογράφος θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών πανεπιστημίων είναι η έντονη πολιτικοποίηση. Αναφέρει ως παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστατεί στην πρόσφατη αναταραχή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Μέχρι πρόσφατα, οι φοιτητές κάθε παράταξης –από συντηρητικούς ως αναρχικούς- απολάμβαναν ένα ειδικό καθεστώς που προερχόταν από τον ρόλο τους στον τερματισμό της Χούντας. Από το 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία, απέκτησαν δικαίωμα ψήφου για τους πρυτάνεις, ενώ μέχρι πρόσφατα υπήρχε εν ισχύ το πανεπιστημιακό άσυλο. Η κατάργησή του, όμως, ισχύει στα χαρτιά καθώς οι διοικήσεις των πανεπιστημίων φοβούνται να καλέσουν την αστυνομία ακόμα και όταν οι συγκρούσεις είναι σφοδρές.

Ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, λέει ότι οι αριστεροί ακτιβιστές φοιτητές ελέγχουν στην πραγματικότητα τα πανεπιστήμια από τότε. «Η ψηφοφορία των φοιτητών καθόρισε και την έκβαση της εκλογής των ανωτέρων υπαλλήλων του πανεπιστημίου. Ο εκβιασμός και οι συμπαιγνίες (μεταξύ φοιτητών και μελών ΔΕΠ) έγινε μέρος της διαδικασίας» σχολιάζει ο καθηγητής Βερέμης, ο οποίος επέβλεψε μια αποτυχημένη προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πριν από μια δεκαετία. Μικρή πρόοδος έχει υπάρξει και για τους «αιώνιους» φοιτητές, αλλά και για τους καθηγητές που έχει αποδειχθεί ότι κακοδιαχειρίστηκαν κρατικά κονδύλια, καταλήγει το άρθρο.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/49628450-fde2-11e3-bd0e-00144feab7de.html#axzz37Wu1WZUH

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα