Αναβρασμός και αλαλούμ στην Παιδεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον της κινητοποίησης των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι πραγματοποίησαν πενθήμερη απεργία την περασμένη εβδομάδα και 48άωρη την τρέχουσα.

Η οικονομική κόπωση των απεργών, κάτι που διαφάνηκε από τη σταδιακή πτώση της συμμετοχής στην κινητοποίηση,

πιθανόν να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην λήψη της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την ώρα διεξάγεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των καθηγητών και των δασκάλων.

Εξάλλου, αύριο το απόγευμα διοικητικοί υπάλληλοι, δάσκαλοι, καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακοί καθηγητές και φοιτητές, θα συναντηθούν στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια, προκειμένου να συζητήσουν «τα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης και τον αναγκαίο συντονισμό των αγώνων» τους, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Είμαστε αποφασισμένοι όχι μόνο να σταματήσουμε τις απολύσεις στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όχι μόνο να σταματήσουμε τη διάλυση της δημόσιας Παιδείας, αλλά να αγωνιστούμε για την ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ».

Για το θέμα της διαθεσιμότητας περίπου 1.500 διοικητικών υπαλλήλων, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, από τον οποίο ζητά συνάντηση ώστε να «σας εκθέσουμε αναλυτικά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Πανεπιστήμια μας».

Χαρακτηριστικό του αναβρασμού που επικρατεί στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης είναι το γεγονός ότι πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας τους. Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αναστείλει επ’ αόριστον τη λειτουργία του, καθώς θα τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 500 υπάλληλοι του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, οι απώλειες σε προσωπικό θα ξεπεράσουν το 40% σε οκτώ πανεπιστήμια.

Keywords
Τυχαία Θέματα