Παράταση οικονομικών κυρώσεων για τη Ρωσία

Παράταση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για ακόμη έξι μήνες αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία. Σε σχετική ανακοίνωση, η ρωσική διπλωματία χαρακτήρισε την απόφαση «θρίαμβο του ρωσοφοβικού λόμπι της ΕΕ», επισημαίνοντας ότι θα επεκτείνει και αυτή για άλλους έξι μήνες το εμπάργκο στις εισαγωγές δυτικών τροφίμων, το οποίο επιβλήθηκε σε αντίποινα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Οι υπουργοί

Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο ενέκριναν την επέκταση των κυρώσεων έως και την 31η Ιανουαρίου 2015. Οι κυρώσεις αφορούν τον ενεργειακό, αμυντικό και οικονομικό τομέα και αποτελούν απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά και τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στην Ουκρανία», όπως ανέφερε το ανακοινωθέν.

Τη μεγάλη απογοήτευσή του εξέφρασε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για ρωσοφοβικό λόμπι, υπονοώντας ότι σημαντικές διαφοροποιήσεις εμφανίζονται στο εσωτερικό της Ένωση σε ό,τι αφορά τις ρωσο-ευρωπαϊκές σχέσεις.

«Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες παραμένουν σκόπιμα σιωπηλές για το γεγονός ότι η απόφασή τους θα σημάνει την απώλεια απασχόλησης για εκατοντάδες χιλιάδες –ή, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, για δύο εκατομμύρια– Ευρωπαίους εργαζομένους. Ιδιαίτερα κυνικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ελήφθη στις 22 Ιουνίου, επέτειο της ναζιστικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση το 1941», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Την απόφαση της Ε.Ε. για χρονική επέκταση των κυρώσεων χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες: «Οι κυρώσεις αποτελούν σαφές και ηχηρό μήνυμα ότι η τακτική μιας χώρας, όπως αυτή που ακολουθεί η Ρωσία στην Ουκρανία, έχει συνέπειες».

Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της δυναμικότητας της ΝΑΤΟϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, που εδρεύει στην Ανατολή Ευρώπη. Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη, η οποία αποσκοπεί στην προστασία της Ευρώπης από τη ρωσική επιθετικότητα, θα περιλαμβάνει μονάδες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, αεροσκάφη και τηλεπικοινωνιακά συστήματα, όπως είπε χθες ο Κάρτερ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα