Πιέσεις ΔΝΤ για αφορολόγητο με μοχλό το ΑΕΠ – Αρχίζει η "μάχη" στην Ουάσιγκτον

Αντί να ξεκαθαρίσει η κατάσταση αναφορικά με τον οδικό χάρτη διαπραγματεύσεων των επόμενων εβδομάδων/ μηνών για το ελληνικό ζήτημα, το "κουβάρι" μπλέχτηκε ακόμα περισσότερο. Χθες το ΔΝΤ μέσα από ένα μπαράζ εκθέσεων/στοιχείων επιβεβαίωσε ότι… δυσπιστεί για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, απέφυγε γραπτώς να πάρει θέση για το αν θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα το 2019-2020 και αρκέστηκε - μέσω εκπροσώπου του – στο να κάνει σαφές ότι πριν τον Ιούνιο δεν πρόκειται να

ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Παράλληλα επανήλθαν τα σενάρια περί ολιγόμηνης παράτασης του μνημονίου, λόγω καθυστερήσεων στα 88 προαπαιτούμενα, ενώ ο Κεντρικός Τραπεζίτης τοποθετήθηκε εκ νέου υπέρ μίας προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής. Και όλα αυτά στην… γραμμή εκκίνησης των πολιτικών διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον που θα κορυφωθούν το Σάββατο (σ.σ. στις οποίες επιχειρείται να αποκαλυφθεί και η θέση της Γερμανίας).

Τον Ιούνιο κληρώνει για αφορολόγητο
Το ΔΝΤ χθες το βράδυ – μετά την ανακοίνωση σειράς εκθέσεων και στοιχείων που άφηναν θολά σημεία στην ερμηνεία τους - μέσω εκπροσώπου του ξεκαθάρισε ότι ακόμα δεν έχει λάβει καμία απόφαση αναφορικά με το τι θα κάνει ως "υπερεπόπτης" της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρόκειται να αποφασίσει μέχρι τον Ιούνιο για το αν θα επιμείνει ή όχι στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου (σ.σ. αν θα γίνει από το 2019 μαζί με τις περικοπές των συντάξεων).

Επιβεβαιώνονται έτσι τα σενάρια που έχει γράψει το Capital.gr ότι περιμένει (κατ ελάχιστον) τις ανακοινώσεις της 4ης Ιουνίου για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2018. Αλλά και ότι επιμένει προς το παρόν στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή μέτρων ή έστω, σε ένα σενάριο συμβιβασμού με την Κομισιόν (σ.σ. η οποία όπως και η κυβέρνηση αντιτίθεται σε αυτό το σενάριο) στην μη εφαρμογή των αντίμετρων που έχουν θεσπιστεί για το 2019.

Το Ταμείο, όπως έδειξαν και οι εκθέσεις που έδωσε στη δημοσιότητα, χρησιμοποιεί ως βασικό μοχλό πίεσης όχι τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά την ανάπτυξη. Θεωρεί στις εκθέσεις του ότι η πορεία του ΑΕΠ θα είναι σημαντικά χαμηλότερη των προσδοκιών όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια έως το 2022.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου επισήμανε χθες ότι "θα κάνουμε τον Ιούνιο απολογισμό της δημοσιονομικής κατάστασης και των πολιτικών που θα χρειαστούν για να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με τρόπο βιώσιμο και φιλικό προς την ανάπτυξη, με βάση τα διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή δεδομένα".

Οι διαπραγματεύσεις
Ο άγνωστος "Χ" της στάσης του ΔΝΤ είναι ένα μόνο από τα μέτωπα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το ελληνικό ζήτημα, το οποίο τίθεται επί τάπητος από σήμερα στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο πολιτικών ζυμώσεων και διαπραγματεύσεων. Αύριο είναι μία κρίσιμη ημέρα με τη διενέργεια του Washington Group.

Παράλληλα ξεκινά ένα σερί επαφών του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου της Κυβέρνησης (οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης είναι από την Τρίτη στις ΗΠΑ). Θα έχουν επαφές κυρίως με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς την Παρασκευή, αλλά και ραντεβού (που σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζονται) με την Λαγκάρντ και τον Τόμσεν το Σάββατο.

Την επόμενη εβδομάδα η "μάχη" μεταφέρεται πάλι επί ευρωπαϊκού εδάφους με την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων τη Δευτέρα, αλλά και με το κρίσιμο άτυπο Eurogroup της Σόφιας την Παρασκευή 27/4. Σε αυτό θα γίνει όχι μόνο ο απολογισμός των "πεπραγμένων" αυτών των ημερών, αλλά και θα μετρηθούν οι δυνάμεις και ο χρόνος. Θα υπολογισθεί δηλαδή αν επαρκεί το διάστημα έως την 20η Αυγούστου του 2018 όχι μόνο για να βρεθεί λύση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και για να ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος, αλλά και για να κάνει η ελληνική κυβέρνηση κάνει αυτό που της… αναλογεί.

Το σενάριο παράτασης
Την αδυναμία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει εγκαίρως τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης ανάγει γερμανικό δημοσίευμαως το βασικό αίτιο του σεναρίου περί παράτασης λίγων μηνών του τρίτου μνημονίου. Ο λόγος για ένα σενάριο στο οποίο έχει αναφερθεί και το Capital.gr.

Επιθυμούν να το... αποφύγουν πολλές "δυνάμεις" των δανειστών και συνδέεται με το φόβο να μην είναι έτοιμα όλα στην… ώρα τους: δηλαδή έως τις 21 Ιουνίου ή έστω τις 12 Ιουλίου (που συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup). Έως τότε πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για όλα τα αναγκαία βήματα που θα πρέπει να υλοποιηθούν στην συνέχεια με στόχο την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα. Μία παράταση σημειώνεται ότι θα διατηρούσε εν ζωή τα κεφάλαια του ESM τα οποία προς το παρόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου (το ΔΝΤ στις εκθέσεις του προβλέπει πάντως τη χρήση αυτών καταγράφοντας έκρηξη χρέους κατά 10% του ΑΕΠ φέτος).

Τα τελευταία στοιχεία των δανειστών δείχνουν πάντως ότι 7 στα 8 προαπαιτούμενα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, με τον επόμενο απολογισμό να αναμένεται την προσεχή εβδομάδα. Αναμένεται και το σχέδιο - ελληνικής ιδιοκτησίας - για την επόμενη μέρα, με τους θεσμούς να περιμένουν "βελτιώσεις".

Παράλληλα με το γερμανικό αυτό σενάριο παράτασης χθες ξεδιπλώθηκε - εκ νέου - και η πρόταση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα για μία προληπτική πιστοληπτική γραμμή. Ο λόγος για την πρόταση η οποία απαιτεί ελληνικό αίτημα (σ.σ. στο οποίο αντιτίθεται πλήρως η ελληνική κυβέρνηση).

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα