Ποινή 20 ετών φυλάκισης για τον Μόρσι

O πρώην αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 ετών για τη δολοφονία των διαδηλωτών έξω από το μέγαρό του το 2012, στην πρώτη ετυμηγορία που βγαίνει ενάντια στον πρώτο ελεύθερα εκλεγμένο ηγέτη της χώρας.

Ο Μόρσι, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το 2011 μετά την επανάσταση της Αιγύπτου, απομακρύνθηκε από το στρατό το 2013 μετά από έναν χρόνο εξουσίας. Η τωρινή απόφαση

αφορά τους θανάτους κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα στους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τους διαδηλωτές που ήταν ενάντια στον Μόρσι, τον Δεκέμβριο του 2012.

Η ετυμηγορία και η ποινή ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ακρόασης σε μια κατάμεστη αίθουσα δικαστηρίου σε μια αστυνομική ακαδημία στα περίχωρα του Καΐρου. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν και αρκετοί ανώτεροι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Στην ίδια απόφαση, ο Μόρσι και οι 14 συν-κατηγορούμενοι του αθωώθηκαν από την κατηγορία δολοφονίας για την οποία θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου.

Οι υποστηρικτές του ήταν εξοργισμένοι. «Η δίκη του ήταν μια παρωδία της δικαιοσύνης, η οποία κατασκευάστηκε και ελέγχεται από την κυβέρνηση και δεν στηρίζεται σε αποδείξεις» δήλωσε ο Αμρ Νταράγκ, ένα ανώτερο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και πρώην υπουργός υπό την κυβέρνηση Μόρσι. «Θέλουν να περάσουν μια ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δημοκρατία στην Αίγυπτο». Ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, δήλωσε: «Η απόφαση αυτή καταστρέφει κάθε ψευδαίσθηση ανεξαρτησίας και αμεροληψίας του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης της Αιγύπτου».

Οι κρατούμενοι εμφανίστηκαν μέσα σε ένα μεταλλικό και γυάλινο κλουβί στην αίθουσα του δικαστηρίου, ντυμένοι με λευκές και μπλε φόρμες. Καθ 'όλη τη σύντομη διαδικασία, έκαναν το χαιρετισμό με τα τέσσερα δάχτυλα που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές για να τιμήσουν τη μνήμη των δολοφονηθέντων υποστηρικτών του Μόρσι το 2013 στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια στο Κάιρο.

Οι θάνατοι αυτοί έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας πάταξης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατά τις εβδομάδες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Χιλιάδες ισλαμιστές και άλλοι αντίπαλοι της νέας κυβέρνησης έχουν φυλακιστεί στα σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ο Μόρσι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την εξουσία. Καθώς διάβαζαν τις ετυμηγορίες, οι κατηγορούμενοι φώναζαν, αλλά τα λόγια τους δεν μπορούσαν να ακουστούν εξαιτίας του γυάλινου παραπετάσματος που είχε εγκατασταθεί μετά την προκλητική στάση του Μόρσι, σε προηγούμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου, ο οποίος ανακήρυξε τον εαυτό του νόμιμο πρόεδρο.

Αναμένεται έφεση κατά της απόφασης. Ο Μόρσι αντιμετωπίζει επίσης μια ξεχωριστή δίκη για απόδραση από τη φυλακή κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης του 2011, για κατασκοπεία και συνωμοσία για την διάπραξη της τρομοκρατίας. Οι αποφάσεις για τις δύο κατηγορίες αναμένονται το Μάιο.

Ο Μόρσι κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στην Αλεξάνδρεια. Στις προηγούμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου, ο Μόρσι και οι περισσότεροι συν-κατηγορούμενοί του γύρισαν την πλάτη τους όταν ο δικαστής, Αχμέτ Γιουσέφ, πρόβαλε στιγμιότυπα των συγκρούσεων έξω από το παλάτι το 2012. Οι διαμαρτυρίες είχαν ξεκινήσει όταν ο Μόρσι επέκτεινε τις εξουσίες του και προώθησε ένα ισλαμικό σχέδιο συντάγματος.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα