Ποιο το μέλλον του ΔΟΛ;

Μπορεί να γίνεται τις τελευταίες ημέρες ο κακός χαμός και να υπάρχει πολιτική σύγκρουση για τον ΔΟΛ με αφορμή την εμπλοκή του Βασίλη Μουλόπουλου, πρώην προέδρου του Δ.Σ. της Αυγής και πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλα θα γίνουν όπως ορίζουν οι τράπεζες και πολλά που θα συμβούν ξεπερνούν τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Ποια είναι η κατάσταση για τους

μυημένους, εκτός πολιτικών παιχνιδιών; Εντός ενός χρονικού διαστήματος 2-3 μηνών διορίζεται ειδικός εκκαθαριστής, ο οποίος στην συνέχεια, θα αναλάβει να πωλήσει τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ και να αποδώσει στις τράπεζες (έναντι χρεών) το τίμημα τη πώλησης.

Πλέον δεν μπορεί να γίνει καμία άλλη κίνηση,, όπως π.χ. πολύ μεγάλο κούρεμα των τραπεζικών δανείων, όπως ζητά η πλευρά Β. Μουλόπουλου, για την εξής απλό λόγο: Πως οι Τράπεζες θα δεχθούν να «κουρέψουν» τα δάνεια, όταν αναμένουν έσοδα από την πλευρά της πτωχευτικής διαδικασίας;

Το πρόβλημα είναι απλό και στην περίπτωση της πτωχευτικής διαδικασίας και στην περίπτωση του κουρέματος οι τράπεζες θα χάσουν. Το δίλημμα λοιπόν είναι που θα χάσουν τα λιγότερα και μέσω ποιας διαδικασίας.

Η πτωχευτική διαδικασία είναί νόμιμη και θα έχουν απώλεια Χ εκατ. ευρώ. Όμως, η διαδικασία του κουρέματος είναι μια έκτακτη διαδικασία, που κινείται στα όρια του νόμου και υπό προϋποθέσεις (το κούρεμα να είναι ίσο με την διαφορά δάνειο – προβλέψεις) και σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες θα έχουν απώλεια Ψ εκατ. ευρώ.

[if !supportEmptyParas] [endif]

Στο σημείο αυτό, υπάρχει και λειτουργεί ένας πολύ κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας. Οι τράπεζες λειτουργούν και εποπτεύονται από την ΤτΕ (Τράπεζα της Ελλάδας), θεσμικός έλεγχος που ισχύει διαχρονικά και έχει δώσει τα γνωστά και αρνητικά αποτελέσματα κατά καιρούς, αλλά και από τον SSM,που είναι μνημονιακή διαδικασία.

Ο έλεγχος του SSM, δεν είναι κάτι απλό και αμελητέο. Αντίθετα είναι ένας πολύ σκληρός έλεγχος που τις περισσότερες φορές εφαρμόζεται και επιβάλλει «σιωπηρές» ποινές, απλά με υποψία παράβασης, χωρίς να λογαριάζει και να υπολογίζει τους άγραφους νόμους της ελληνικής διαπλοκής. Υπό αυτή την έννοια κανείς Έλληνας τραπεζίτης δεν θα τολμήσει, με βάση όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, να κάνει οτιδήποτε που δεν προβλέπεται 100% από το «γράμμα του νόμου», γιατί κινδυνεύει να βρεθεί στο στόχαστρο του SSM.

Η λύση για τους τραπεζίτες είναι προφανής. Θα ακολουθήσουν την απόλυτα νόμιμη και θεσμική διαδικασία και θα πάρουν τα Χ εκατ. ευρώ. Μόνο αν τα Ψ εκατ. ευρώ είναι οφθαλμοφανώς πολύ περισσότερα από τα αναμενόμενα, Χ εκατ. ευρώ, θα καθίσουν στο τραπέζι με σοβαρή διάθεση διαπραγμάτευσης, με την πλευρά του Β. Μουλόπουλου.

Όμως, σε αυτή την περίπτωση, τα Ψ εκατ. ευρώ που θα πάρουν οι τράπεζες, για να πωλήσουν τα δάνεια, θα πρέπει να αγγίζει τουλάχιστον τα 70 εκατ. ευρώ. Δηλ. το κούρεμα να υπακούει στο νόμο και να είναι ίσο με την διαφορά δάνεια – προβλέψεις. Ποιος θα δώσει, στην σημερινή Ελλάδα, περίπου 70 εκατ. ευρώ για να αγοράσει και να σώσει τον ΔΟΛ;

Σίγουρα όχι αυτοί που φέρονται ως αγοραστές. Στην καλύτερη περίπτωση, οι πραγματικοί αγοραστές, δηλ. ο Ιβάν Σαββίδης, ο Χρήστος Καλογρίτσας και άλλο ένα πρόσωπο που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα στο παρελθόν με τραπεζική υπόθεση. Και δεν αναφέρονται τυχαία αυτά τα ονόματα, άσχετα με όσους θα εμφανιστούν ως «βιτρίνα» και όπως προβλέπουν οι μυημένοι, το πολύ να συγκεντρώσουν 30 εκατ. ευρώ.

Άρα, το 30 από το 70 εκατ. ευρώ απέχει πάρα πολύ και ως εκ τούτου προχωρά μόνο η λύση της πτωχευτικής διαδικασίας Η συνέχεια θα είναι χρονοβόρα και ψυχοφθόρα, θα έχει την πεπατημένη πορεία και το εξής τέλος:

Ο εκκαθαριστής, θα αποτιμήσει τα χρέη και την αξία (περίπου) της περιουσίας του ΔΟΛ. Εκεί θα είναι και το πρώτο κρίσιμο σημείο. Αν το δανεικό χαρτοφυλάκιο και η περιουσία του ΔΟΛ, ομοιογενοποιηθούν ως μεγέθη ή αν κατατμηθούν σε επιμέρους δάνεια και περιουσιακά στοιχεία.

Στην πρώτη περίπτωση το τίμημα πώλησης θα είναι σχετικά υψηλό, ενώ στην δεύτερη θα είναι πολύ μικρότερο, διότι ο υποψήφιος αγοραστής θα επενδύσει μόνο στα κομμάτια που τον ενδιαφέρουν και τα θεωρεί αξιόλογη επένδυση και επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα για το μέλλον.

Όταν ο εκκαθαριστής ορίσει την διαδικασία πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, θα μπορέσουμε να έχουμε μια πρώτη άποψη για την ταυτότητα του νέου ιδιοκτήτη. Άρα, η πλευρά Μουλόπουλου, ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα, γιατί δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια. Απλά, είναι και αυτό που γίνεται στο ΔΟΛ, μια ακόμα εξυπνάδα και προχειρότητα, η οποία όπως φαίνεται θα αποτύχει.

Μ.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα