Ποιος θα πληρώσει τη γκάφα με τις δόσεις;

Ποιος θα πληρώσει μια ακόμη ουσιαστική και επικοινωνιακή γκάφα της κυβέρνησης; Ποιος είναι ο υπεύθυνος για το Βατερλό με τη ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα να πληρώσει κάποιος τις οφειλές του έως και 100 δόσεις;

Ποιος έχει την ευθιξία να παραιτηθεί που εκθέτει τον πρωθυπουργό ο οποίος έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό την ευνοϊκή ρύθμιση;

Ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει κι αυτό το αποδεικνύει η αύξηση των ληξιπρόθεσμων που έφτασαν τα 70 δισ. Όμως η τεράστια γκάφα είναι ότι περιμένοντας τη ρύθμιση που έχει αργήσει δύο μήνες (από τη ΔΕΘ

το συζητάμε) κανένας δεν πάει να πληρώσει. Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ο προϋπολογισμός και κάποιοι κοιμούνται ή... διαπραγματεύονται με την τρόικα.

Να θυμίσουμε μόνο ότι ο Δένδιας έλεγε πριν πάει η αντιπροσωπεία στο Παρίσι ότι έχει κλείσει η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και για τις δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και υπό το βάρος των δραματικών στοιχείων για τα ληξιπρόθεσμα ο πρωθυπουργός εξερράγη και στη σύσκεψη με τον Χαρδούβελη ζήτησε να έλθει η ρύθμιση... χθες. Αμέσως συνεκλήθη νέα σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Πτωχός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν ζητήσει αφ' ενός να υπάρξουν αυστηρότεροι όροι στη νέα ρύθμιση (που θα προβλέπει έως και 100 δόσεις), προκειμένου να αποτραπούν οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις να «μεταπηδήσουν» στη νέα, και αφ' ετέρου η νέα ρύθμιση να «κουμπώνει» με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον συγκεκριμένο λόγο, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται αυτό το διάστημα σε συνεχή επικοινωνία με την τρόικα, επιθυμώντας να κατατεθεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα και, παράλληλα, να μην θεωρηθεί αυτό ως «μονομερής ενέργεια» της Ελλάδας.

Εκ των πραγμάτων, οι ρυθμίσεις θα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού, επί παραδείγματι, για τα χρέη στις τράπεζες προβλέπεται και διαγραφή κεφαλαίου, ενώ για το Δημόσιο μόνον διαγραφή σε προσαυξήσεις. Όμως, η τρόικα ζητεί να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ των ρυθμίσεων, ώστε να μην παρουσιάζεται κάποια από τις ρυθμίσεις ως πλέον συμφέρουσα από τις άλλες και όσοι οφείλουν και σε τράπεζες και σε Δημόσιο να επιλέξουν μόνον τη μία ή την άλλη ρύθμιση, με βάση την ελκυστικότερη για αυτούς λύση.

Περιμένοντας την ανοησία της τρόικας δηλαδή κάνουμε νέες ανοησίες εμείς μόνοι μας. Εύγε.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα