Πόλεμος στη Συρία: Ποιος θέλει τί στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Βιέννης

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είπε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν σκοπό να «χαράξουν μια πορεία για να βγούμε από την κόλαση», σε έναν πόλεμο που στοίχισε πάνω από 250.000 ζωές σε διάστημα τεσσάρων ετών και έξι μηνών. Οι διπλωμάτες συναντώνται στη Βιέννη, σε μια προσπάθεια να δώσουν μια νέα ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το πόλεμο στη Συρία. Το Ιράν, το οποίο διεξάγει έναν πόλεμο διά αντιπροσώπων με τη Σαουδική Αραβία στη Συρία,

θα είναι παρόν για πρώτη φορά, μαζί με απεσταλμένους από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και αλλού. Η απλοποίηση των συμφερόντων θα είναι το κλειδί για την επίλυση της σύγκρουσης. Ιδού μια περίληψη του τι θέλει η κάθε πλευρά:

Ρωσία

Η εκστρατεία του Κρεμλίνου - η μεγαλύτερη εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης εδώ και δεκαετίες - έθεσε τον πήχη ψηλότερα. Ενώ οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι επιθέσεις στοχεύουν τρομοκράτες, έχουν επίσης δηλώσει ότι θέλουν να καλύψουν τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ρωσική πολεμικά αεροσκάφη ενίσχυσαν τον συριακό στρατό και τον ρόλο της Μόσχας. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ υποχώρησαν και άφησαν το Ιράν, υποστηρικτή του Άσαντ επίσης, να συμμετέχει στις συνομιλίες. Το Κρεμλίνο θέλει τώρα μια μετάβαση, κατά την οποία ο Άσαντ ή οι σύμμαχοί του να έχουν μια δεσπόζουσα θέση, αψηφώντας τις κλήσεις από την Τουρκία και άλλες χώρες για την ανατροπή του. Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου λένε ότι η διασφάλιση να μην πέσει η Συρία σε ανάλογο χάος με το Ιράκ αποτελεί βασική προτεραιότητα, δεδομένου του κινδύνου επιστροφής του πλήγματος στη Ρωσία.

ΗΠΑ

Ο Ομπάμα προσπαθεί να μετατρέψει την παρέμβαση της Ρωσίας σε μια έμμεση διέξοδο από το δίλημμα για τη Συρία: απαιτεί την ανατροπή του Άσαντ, ενώ δεν θέλει να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του. Η ανάγκη για μια διπλωματική λύση υπογραμμίστηκε αυτή την εβδομάδα από τις ΗΠΑ, σχετικά με την απόφαση για συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες της Βιέννης. Ολοένα και περισσότερο, οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τη στάση τους απέναντι στον Άσαντ, απαιτώντας την αποχώρηση του μάλλον σταδιακά. Την ίδια στιγμή, το Πεντάγωνο κλιμακώνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και το Ιράκ.

Ευρώπη

Η Συρία επιδεινώνει την προσφυγική κρίση που πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέτει σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον των ηγετών, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι οι διασπάσεις μεταξύ των κρατών-μελών θα μπορούσαν τελικά να διαλύσουν την Ένωση ή να τροποποιήσουν τη συνθήκη της Σένγκεν, η οποία εξάλειψε τα εσωτερικά σύνορα. Έτσι, αυτό που η ΕΕ θέλει είναι κάποιος, οποιοσδήποτε, να σταθεροποιήσει την κατάσταση, πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει μια από τις κύριες αρχές της ίδρυσής της.

Σαουδική Αραβία

Για τους Σαουδάραβες, η σύγκρουση είναι κάτι περισσότερο από τη Συρία. Το βασίλειο και οι σουνίτες σύμμαχοί του εμπλέκονται σε μια αντιπαράθεση δια αντιπροσώπων με τους σιίτες του Ιράν από την Υεμένη ως τον Λίβανο. Μέχρι στιγμής, οι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας επιμένουν στο αίτημά τους να φύγει ο Άσαντ. Έχουν, επίσης, πει ότι θα εντείνουν τις αποστολές όπλων στους αντάρτες που πολεμούν τον Άσαντ, απαντώντας στις εκκλήσεις ισχυρών Σαουδαράβων κληρικών για μια απάντηση στη ρωσική κίνηση. Κύματα Σαουδαράβων τζιχαντιστών, με πιο περίφημο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, πήγαν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν τις σοβιετικές δυνάμεις μετά το 1979, καθώς οι Σαουδάραβες και οι ΗΠΑ τους παρείχαν όπλα και μετρητά. Η προσπάθεια πέτυχε: η Σοβιετική Ένωση αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Ωστόσο, τελικά, γύρισε μπούμερανγκ για τους Σαουδάραβες, καθώς μαχητές επέστρεψαν και έβαλαν στόχο την ηγεσία της οικογένειας.

Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Άσαντ ήταν κάποτε στενοί σύμμαχοι και οι οικογένειές τους παραθέριζαν μαζί. Όχι πια. Η Άγκυρα θέλει τώρα περισσότερο από οτιδήποτε να δει τον Άσαντ να φεύγει. «Έχει συζητηθεί κάθε εκδοχή για την αποχώρηση του Άσαντ», δήλωσε ο προσωρινός τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στις 24 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία αντιτίθεται σε κάθε είδους λύση που θα μπορούσε να παραχωρήσει μεγαλύτερη αυτονομία στους Κούρδους στη Συρία, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει άλλες κουρδικές ένοπλες ομάδες, τις οποίες έχει βομβαρδίσει στην Τουρκία και το Ιράκ.

Ιράν

Το ότι προσκλήθηκε σε αυτό το γύρο των συνομιλιών ήταν μια διπλωματική νίκη για το Ιράν. Η Τεχεράνη δεν θέλει ο Άσαντ να χάσει την εξουσία, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ικανότητά του να προμηθεύει την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ένα βασικό εργαλείο της περιφερειακής επιρροής της. Το Ιράν έχει στείλει χρήματα, εξοπλισμό και στρατιωτικούς συμβούλους στη Συρία. «Το Ιράν φοβάται ότι η κατάρρευση του Άσαντ θα οδηγήσει σε αναρχία και ακόμα μεγαλύτερη δύναμη για τους ισλαμιστές», δήλωσε ο Ilan Goldenberg, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. Για το Ιράν, η απομάκρυνση του Άσαντ θα είναι το τελευταίο βήμα σε οποιαδήποτε μετάβαση. «Το Ιράν δεν είναι μεγάλος οπαδός του Άσαντ και νομίζουν ότι διαχειρίζεται λανθασμένα την κατάσταση» δήλωσε ο Goldenberg. «Αλλά δεν βλέπουν άλλες επιλογές».

Η κυβέρνηση της Συρίας

Η κυβέρνηση Άσαντ δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις - τουλάχιστον όχι άμεσα. Ο Άσαντ, ο οποίος ταξίδεψε στη Μόσχα αυτό το μήνα, θα στηριχθεί στη Ρωσία και στο Ιράν για να τον εκπροσωπήσουν. Κύριος στόχος του είναι να παραμείνει στην εξουσία και να αποφύγει τη μοίρα του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε αφού συνελήφθη από τους αντάρτες. Για να γίνει αυτό, η κυβέρνησή του υποστηρίζει ότι η λύση στον εμφύλιο πόλεμο μπορεί να έρθει μόνο μετά από μια νίκη έναντι των τρομοκρατών, και με αυτόν τρόπο κατηγοριοποιεί όλους τους αντιπάλους του. «Αυτό που θέλει η Συρία από τις συνομιλίες είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι η εξάλειψη της τρομοκρατίας δεν είναι μόνο μια προτεραιότητα για τη Συρία, αλλά για όλον τον κόσμο» δήλωσε ο βουλευτής της Συρίας Φαγιέζ Σγιέγκ.

Η συριακή αντιπολίτευση

Η βασική αντιπολίτευση της Συρίας, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός, δεν θα είναι στο τραπέζι, επίσης. Ούτε και οι μεγαλύτερες σουνιτικές ομάδες ανταρτών. Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός απορρίπτει μια διευθέτηση που θα επιτρέψει στον Άσαντ, ο οποίος ανήκει στην μειονότητα των Αλεβιτών, να παίξει ένα ρόλο σε μια μεταβατική περίοδο, φοβούμενοι ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να αφήσει ένα άνοιγμα για να μείνει, σύμφωνα με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Νασρ αλ-Χαρίρι. Το κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση για τους περισσότερους από τους θανάτους των 250.000 και πλέον ανθρώπων στη σύγκρουση και θέλει να λογοδοτήσει.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα