Πόλεμος στην Ουκρανία: Χάος – Οι Ουκρανοί έριξαν κατά λάθος (!) δικό τους μαχητικό αεροσκάφος

14:29 8/6/2022 - Πηγή: Antinews

Σκηνές χάους καταγράφονται στο «ουκρανικό μέτωπο». Πρόσφατα, οι ίδιοι οι Ουκρανοί κατέρριψαν δικό τους μαχητικό αεροσκάφος. Κάτι που δείχνει τα αυξανόμενα προβλήματα στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά και την ελλιπή εκπαίδευση σε οπλισμό που στέλνει ως βοήθεια η Δύση

Κομφούζιο, συχνά με δραματικές συνέπειες για τις ουκρανικές δυνάμεις, καταγράφεται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενδεικτικά, προ ημερών, στις 5 Ιουνίου 2022, οι ίδιοι οι Ουκρανοί κατέρριψαν με αντιαεροπορικό

ένα δικό τους μαχητικό αεροσκάφος, τύπου «Σουχόϊ 27» (Su-27P1M).

Τη μια ημέρα, εκείνη της κατάρριψης, στο πλαίσιο του προπαγανδιστικού πολέμου, οι Ουκρανοί θριαμβολογούσαν και ανέβαζαν το βίντεο της κατάρριψης στα social media, υποστηρίζοντας ότι «έριξαν» ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή Ζαπαρόζιε, και μια ημέρα μετά το ίδιο το Κίεβο παραδέχτηκε ότι η κατάρριψη έγινε κατά λάθος (!) από… φίλια πυρά.

Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για τη μοναδική κατάρριψη ουκρανικού μαχητικού από φίλια πυρά. Χαρακτηριστικά ο εν αποστρατεία Ρώσος στρατιωτικός και νυν αναλυτής, Μιχαήλ Χονταριόνοκ, ο οποίος μάλιστα αρχικά είχε διαφωνήσει με την απόφαση της Μόσχας για εισβολή στην Ουκρανία, θεωρεί ότι «τουλάχιστον πέντε μαχητικά Su-27 χάθηκαν από τα δικά τους πυρά».

Προφητική ανάλυση Ρώσου στρατιωτικού: Οι αιτίες της «Πύρρειας νίκης» της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο ίδιος υποστηρίζει την άποψη ότι από τον πρώτο κιόλας μήνα του πολέμου (Φεβρουάριος – Μάρτιος) οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, με αντιαεροπορικά συστήματα, κατέρριψαν περίπου δέκα δικά τους αεροσκάφη.

Εκτιμάται, επίσης, ότι σήμερα οι ουκρανικές ΕΔ έχουν μείνει χωρίς αντιαεροπορικά συστήματα μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, διότι καταστράφηκαν. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει αεράμυνα. Αντίθετα, στα χέρια των Ουκρανών υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων, Stinger, που όμως στα χέρια ανεκπαίδευτων ή ελλιπώς εκπαιδευμένων, μπορεί να αποβούν μοιραία για τα ίδια τα εναπομείναντα μαχητικά αεροσκάφη της Ουκρανίας.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει προσφέρει στην Ουκρανία 60 Stinger, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν προσφερθεί από τις ΗΠΑ και άλλες Δυτικές χώρες.

Θεωρείται, πάντως, πολύ πιθανό ότι και το αεροσκάφος του οποίου η κατάρριψη έχει καταγραφεί σε βίντεο οφείλεται σε εκτόξευση Stinger από Ουκρανούς. Κάτι που δείχνει ανικανότητα αναγνώρισης φίλιου αεροσκάφους, αν και έφερε τα ουκρανικά εθνόσημα και χρώματα, αεροσκάφος, καθώς και απουσία επικοινωνίας με τον πιλότο (!).

Μάχες στην «Ολυμπία»

Στο μεταξύ, διευρύνονται ολοένα περισσότερο οι εκατόμβες νεκρών και μεγαλώνουν οι στρατιές αιχμαλώτων. Παρά τις προπαγανδιστικές φανφάρες της μιας και της άλλης πλευράς, καθημερινώς αυξάνονται οι νεκροί. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα σε στρατιωτικό επίπεδο φαίνεται να το έχει το Κίεβο.

Να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται, ενώ φαίνεται πως κατέχουν σημαντικό μέρος της πόλης Σεβεροντονιέτσκ, στην Ανατολική Ουκρανία. Σε κάποιο από τα βίντεο που έχει τραβηχτεί από την πόλη φαίνεται σε έναν τοίχο η επιγραφή «Ολυμπία» στα ελληνικά.

Ως γνωστόν, στην ευρύτερη περιοχή ζει μεγάλο ελληνικό στοιχείο. Ωστόσο, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου (24 Φεβρουαρίου 2022), η Αθήνα έχει σιωπήσει γύρω από την τύχη των ελληνικών πληθυσμών, ενώ δεν δίδεται κανένα στοιχείο γι’ αυτούς.

Κίσινγκερ – Ουκρανία – Κύπρος

Σε αυτό το σκηνικό της συνεχούς αιμορραγίας κατ’ αρχήν και κυρίως της Ουκρανίας, κατόπιν της Ρωσίας, και συνολικότερα όλου του κόσμου, ήλθε, ως γνωστόν, η «πρόταση» του Χένρι Κίσινγκερ να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ούτως ώστε να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Κίσινγκερ: Υπέρ διαπραγματεύσεων με εκχώρηση Κριμαίας και Ντονμπάς στη Ρωσία

«Η πρότασή του», γράφει το περιοδικό The National Interest, «έχει τις ρίζες της στον πραγματισμό και όχι στον ιδεαλισμό. Είναι μια λύση όπου καμία πλευρά δεν θα είναι εντελώς χαμένη. Οποιαδήποτε συνέχιση του πολέμου μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ουκρανία, τη Ρωσία και τον κόσμο, και ως εκ τούτου, πρέπει να αποτραπεί».

Βέβαια, ουδείς, και κυρίως οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι, πρέπει να ξεχνούν -και το υπενθυμίζει το The National Interest- την θέση του Κίσινγκερ για την τουρκική εισβολή και κατοχή της μισής Κύπρου, το 1974.

«Ο Κίσινγκερ -αναφέρει το περιοδικό- ακολούθησε αυτή τη λογική στην τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο και τώρα υποστηρίζει την ίδια άποψη για την Ουκρανία. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τις ΗΠΑ, για τον οποίο οι Τούρκοι δεν πρέπει να έχουν το ένα τρίτο της Κύπρου», είχε πει τότε ο Κίσινγκερ στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζέραλντ Φορντ. Όπως στην Κύπρο το 1974 υπήρχε σημαντικός τουρκικός πληθυσμός, έτσι και στο Ντονμπάς και την Κριμαία υπήρχε επίσης μεγάλος ρωσικός πληθυσμός το 2014».

Στενεύουν οι αντοχές

Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, εύλογα αναρωτιούνται άπαντες κατά πόσο είναι εις θέσιν οι ουκρανικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία του ρωσικού στρατού.

Αρχικά, το ουκρανικό -και το Δυτικό- αφήγημα ήταν ότι οι Ρώσοι ηττώνται και ως εκ τούτου πρέπει να ενισχυθούν στρατιωτικά οι Ουκρανοί για να περάσουν στην αντεπίθεση. Στη συνέχεια, το αφήγημα άλλαξε. Οι Ουκρανοί υφίστανται απώλειες και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος προκειμένου να τους δοθεί στρατιωτική βοήθεια.

Να σημειωθεί πως σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι πλέον ελέγχεται το 90% της επαρχίας Ντονμπάς (Αν.Ουκρανία). Ταυτόχρονα, σε τηλεδιάσκεψη των βρετανικών, Financial Times, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμήρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι το Κίεβο υστερεί σε εξοπλισμό και γι’ αυτό δεν μπορεί να επιτεθεί. «Είμαστε κατώτεροι από άποψη τεχνολογίας, και γι’ αυτό δεν μπορούμε να επιτεθούμε. Θα έχουμε περισσότερες απώλειες. Και για μένα οι άνθρωποι είναι προτεραιότητά μου», είπε.

Ως γνωστόν, δεν είναι λίγοι εκείνοι, όπως χαρακτηριστικά πρόσφατα και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, που αφήνουν αιχμές για τις ΗΠΑ, υπονοώντας σαφέστατα ότι δεν θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, προκειμένου να πετύχουν τους γεωπολιτικούς στόχους τους στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από την παγκόσμια αναταραχή, το ράλι στις τιμές και βέβαια στους ενεργειακούς πόρους, και στις ΗΠΑ υπάρχει αγωνία. Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάϊντεν, «κατάπιε» τις κατηγορίες σε βάρος του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου, Σαλμάν, τον οποίο ευθέως κατηγορούσε ως δολοφόνο του αντιπολιτευόμενου Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Κασόγκι, και τώρα αναγκάζεται να επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία με κύριο θέμα της ατζέντας του το πετρέλαιο.

Στρατιές αιχμαλώτων

Μπορεί να αντέξει, λοιπόν, στρατιωτικά, η Ουκρανία; Η αμερικανική πλευρά, καθώς και χώρες του πρώην «ανατολικού μπλοκ», η ονομαζόμενη «νέα Ευρώπη» εντός της ΕΕ, όπως η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και άλλες, θεωρούν πως, με την κατάλληλη στρατιωτική ενίσχυση, μπορεί. Μια θέση, πάντως, που συγκεντρώνει έντονες αμφιβολίες.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις σχετικά με τις απώλειες των Ουκρανών είναι αποκαρδιωτικές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αυτόνομων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), από τις 26 Μαΐου στα εδάφη τους υπάρχουν περίπου 8.000 αιχμάλωτοι.

Κατά εκτιμήσεις Ρώσων στρατιωτικών αναλυτών, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών που έχουν οι ΕΔ της Ουκρανίας κυμαίνεται από 25 έως 28 χιλιάδες. Η ουκρανική πλευρά, ωστόσο, επιμένει ότι οι απώλειές της κινούνται περί τις 7.000. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι οι ρωσικές απώλειες έχουν ξεπεράσει τις 30.000. Αριθμός που θεωρείται «φουσκωμένος».

Σε συνέντευξή του, στις 21 Μαΐου 2022, στον ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό, «Ukraine 24», ο Β.Ζελένσκι είχε πει ότι, όταν άρχισε ο πόλεμος ο αριθμός των μάχιμων μονάδων των ουκρανικών ΕΔ δεν ξεπερνούσε τους 120.000 στρατιώτες, αλλά σήμερά φτάνει τους 700.000. Ένας αριθμός που θεωρείται υπερβολικός, ακόμα κι αν σε αυτόν περιληφθούν οι τοπικές ομάδες Πολιτοφυλακής, κ.ο.κ.

Ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, ωστόσο, έως τώρα ναι μεν έχει επιβραδυνθεί η προώθηση των Ρώσων, πλην όμως δεν έχει σταματήσει. Κάτι που δείχνει ότι η αποστολή Δυτικού οπλισμού ναι μεν είναι χρήσιμη για τις ουκρανικές ΕΔ, αν και σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται άχρηστος, λόγω ελλιπούς ή και καθόλου εκπαίδευσης, αλλά όχι ικανή για να αλλάξει -τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα- τη ροή των συγκρούσεων.

The post Πόλεμος στην Ουκρανία: Χάος – Οι Ουκρανοί έριξαν κατά λάθος (!) δικό τους μαχητικό αεροσκάφος appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα