Πόσο δίκαιη είναι η απαλλαγή της Κλίντον για τα e-mails;

16:03 6/7/2016 - Πηγή: Antinews

Υπάρχει νομική, αλλά όχι και πολιτική διαφάνεια, σχολιάζει το κεντρικό άρθρο των New York Times.

O James Comey, ο διευθυντής του FBI, μπορεί να απάλλαξε νομικά την Χίλαρι Κλίντον την Τρίτη, αλλά της άφησε ένα σημαντικό πολιτικό φορτίο. Ενώ ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον της Κλίντον για τον χειρισμό του διαβαθμισμένου υλικού σε μη ασφαλή

προσωπικά e-mails, ο Comey εξέφρασε μια ισχυρή μομφή των πρακτικών της, τις οποίες χαρακτήρισε "εξαιρετικά απρόσεκτες"- και για τις οποίες δεν έδωσε στο λαό ποτέ μια πλήρη εξήγηση. Είχε δίκιο και στα δύο σημεία.

Ο Comey εξήγησε ότι δεν υπήρχε καμία σαφής ένδειξη ότι η Κλίντον ή οι συνάδελφοί της παραβίασαν σκόπιμα ομοσπονδιακούς νόμους σε διαβαθμισμένες πληροφορίες, και είπε ότι "κανένας λογικός εισαγγελέας" δεν θα επιδίωκε ένα κατηγορητήριο για την υπόθεση.

Αυτή η δικαστική απόφαση είναι αναμφισβήτητα σωστή. Η έρευνα του FBI, η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, εξέτασε δεκάδες χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστάλθηκαν προς και από την Κλίντον κατά τη διάρκεια της ηγεσίας της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Διαπίστωσε ότι οκτώ θέματα email περιείχαν πληροφορίες που είχαν χαρακτηριστεί "άκρως απόρρητες" εκείνη την εποχή, το υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης. Αρκετές δεκάδες άλλες πληροφορίες ήταν είτε "μυστικές" είτε "εμπιστευτικές", δηλαδή σε χαμηλότερο επίπεδο διαβάθμισης.

Για δύο τουλάχιστον λόγους, ο Comey είπε, αυτό δεν ισοδυναμεί με εγκληματική αδικία. Ο πρώτος ήταν η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων ότι η Κλίντον ή οι συνάδελφοί της είχαν την πρόθεση να παραβιάσουν νόμους. Δεύτερον, οι διώξεις σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν έχουν στηριχθεί σε κάποιο συνδυασμό στοιχείων που έλειπαν σε αυτή την περίπτωση: την σκόπιμη κακή διαχείριση των διαβαθμισμένων πληροφοριών, ενδείξεις για απιστία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, και προσπάθειες να παρεμποδίσουν τη δικαιοσύνη.

Αλλά ο Comey ήταν σαφής, ότι ενώ αυτές οι χρήσεις του email δεν ήταν ποινικές, η Κλίντον και το προσωπικό της ήταν "εξαιρετικά απρόσεκτοι στο χειρισμό πολύ ευαίσθητων, ιδιαίτερα διαβαθμισμένων πληροφοριών". Πρόσθεσε ότι "κάθε λογικό άτομο" στην θέση της Κλίντον θα πρέπει να γνωρίζει ότι έπαιζε με τη φωτιά. Οι παρατηρήσεις του Comey διαψεύδουν επίσης τον επαναλαμβανόμενο ισχυρισμό της Κλίντον ότι δεν είχε στείλει ή λάβει υλικό που είχε "την ένδειξη εμπιστευτικό" εκείνη την εποχή. Το έκανε.

Και στη συνέχεια, είπε: "Κανένα από αυτά τα emails δεν θα πρέπει να βρίσκεται εκτός του χαρακτηρισμού εμπιστευτικό, αλλά η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή όλα αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φυλάσσονταν σε μη εμπιστευτικούς προσωπικούς διακομιστές, που δεν υποστηρίζονταν καν από το προσωπικό ασφαλείας πλήρους απασχόλησης".

Ίσως πιο ανησυχητικό ήταν το εύρημα του FBI ότι η Κλίντον "χρησιμοποίησε επίσης το προσωπικό e-mail της εκτενώς ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, και μάλιστα έστειλε και έλαβε emails σε έδαφος της εξελιγμένων αντιπάλων", προσθέτοντας ότι "είναι πιθανό εχθρικοί φορείς να απέκτησαν πρόσβαση στον προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της υπουργού Κλίντον".

Τα συμπεράσματα του Comey - πέραν των νομικών συστάσεων- δεν μπορεί να θεωρηθούν ως τίποτα λιγότερο από μια πρόταση μομφής κατά της κρίσης της Κλίντον. Φυσικά, η σύσταση του αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις από τη δεξιά, και ιδιαίτερα από τον Ντόναλτν Τραμπ, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, ο οποίος δεν έχασε χρόνο προσπαθώντας να απονομιμοποιήσει το έργο του FBI με τον ισχυρισμό ότι ήταν μόνο μια απόδειξη ότι "το σύστημα είναι στημένο". Αλλά αν υποθέσουμε ότι το FBI κατά κάποιο τρόπο ευνόησε την Κλίντον προδίδει μια βασική παρανόηση του τρόπου λειτουργίας του οργανισμού. Με επικεφαλής τον Comey, ο οποίος υπηρέτησε επίσης ως αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, το FBI φαίνεται να έχει εργαστεί όσο πιο γρήγορα και εκτεταμένα μπορούσε για να διερευνήσει ένα πρόβλημα που δημιούργησε εξ ολοκλήρου η Κλίντον.

Η επιθυμία της Κλίντον να θωρακίσει τις ιδιωτικές επικοινωνίες της από τον δημόσιο έλεγχο μπορεί να είναι κατανοητή από τους υποστηρικτές της προεκλογικής εκστρατείας της. Αλλά ενώ ήταν επικεφαλής σε ένα κορυφαίο υπουργείο, έκανε ελάχιστα για να βελτιώσει αυτό που ο Comey χαρακτήρισε "κουλτούρα της ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γενικά, και όσον αφορά τη χρήση των μη ταξινομημένων συστημάτων email συγκεκριμένα".

Όπως είπε η Κλίντον στο παρελθόν, και εκπρόσωποι της εκστρατείας της επανέλαβαν την Τρίτη, η απόφασή της να χρησιμοποιήσει ιδιωτικό email ήταν ένα λάθος. Παραμένει, μακράν, η πιο έμπειρη και καταρτισμένη υποψήφια για την προεδρία, ιδίως σε σύγκριση με τον Τραμπ. Αλλά έχει προκαλέσει ζημιά στη φήμη της, παραλείποντας να συμμορφωθεί με τις καθιερωμένες πολιτικές ασφάλειας του τμήματος που διοικούσε και δίνοντας διφορούμενες ή παραπλανητικές απαντήσεις σχετικά με τις ενέργειες και τα κίνητρά της. Αν υπήρχε ποτέ μια εποχή που η Κλίντον χρειάζεται να αποδείξει ότι κατανοεί την ευθύτητα που απαιτείται από αυτούς που κατέχουν το υψηλότερο αξίωμα της χώρας, αυτή είναι η στιγμή.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα