Πόσο επικίνδυνη είναι μια πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας στον Ειρηνικό;

Η εκτόξευση ενός πυρηνικού πυραύλου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό θα ήταν ένα λογικό τελικό βήμα για να αποδείξει η Βόρεια Κορέα την επιτυχία του εξοπλιστικού της προγράμματος, αλλά θα ήταν εξαιρετικά προκλητική και θα προκαλούσε τεράστιους κινδύνους, ανέφεραν εμπειρογνώμονες ελέγχου όπλων την Παρασκευή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο υποστήριξε ότι ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν εξετάζει τη δοκιμή "μιας άνευ προηγουμένου βόμβας υδρογόνου " πάνω από τον Ειρηνικό,

ως απάντηση στην απειλή του Ντόναλντ Τραμπ από τα Ηνωμένα Έθνη για "πλήρη καταστροφή" της χώρας. "Μπορεί να σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα θα πυροδοτήσει ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό βλήμα Hwasong-12 ή Hwasong-14 και θα το ανατινάξει μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό", δήλωσε ο Γιανγκ Ουκ, ανώτερος ερευνητής στο Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας της Κορέας στη Σεούλ. "Μπορεί να μπλοφάρουν, αλλά υπάρχει ανάγκη να δοκιμάσουν τη συνδυασμένη πυραυλική βόμβα. Θα μπορούσαν ήδη να έχουν προετοιμάσουν το σχέδιο και τώρα να έχουν τις παρατηρήσεις του Τραμπ ως δικαιολογία για να συμβεί", δήλωσε ο Γιανγκ.

Μια τέτοια δοκιμή στην ατμόσφαιρα θα ήταν η πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο από τότε που η Κίνα πυροδότησε μια συσκευή το 1980, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνική απόληξη, ωστόσο, παραμένουν σπάνιες. Η μόνη δοκιμή των Ηνωμένων Πολιτειών ενός λειτουργικού βαλλιστικού πυραύλου με ζωντανή κεφαλή πυροδοτήθηκε από ένα υποβρύχιο στα ανοιχτά του Ειρηνικού Ωκεανού, το 1962.

Η Κίνα καταδικάστηκε ευρέως για μια παρόμοια δοκιμή με ένα βλήμα που εξερράγη πάνω από το σημείο δοκιμών της Λοπ Νουρ στη δυτική χώρα το 1966. Οι έξι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας μέχρι στιγμής ήταν όλες υπόγειες. "Πρέπει να υποθέσουμε ότι μπορούσαν να το κάνουν, αλλά είναι εξαιρετικά προκλητικό", δήλωσε ο Βιπίν Ναράβγκ, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. "Να βάλουν μια ζωντανή πυρηνική κεφαλή σε έναν πύραυλο που έχει δοκιμαστεί μόνο ελάχιστες φορές, ξεπερνώντας τα δυνητικά κατοικημένα κέντρα. Αν ...δεν πάει ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί ... θα μπορούσε να είναι ένα γεγονός που θα αλλάξει όλο τον κόσμο".

Η Βόρεια Κορέα πυροδότησε δύο βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από τη βόρεια περιοχή Χοκάιντο της Ιαπωνίας τον περασμένο μήνα, ως μέρος μιας σειράς δοκιμών που οι εμπειρογνώμονες λένε ότι αποδεικνύουν απροσδόκητα γρήγορη πρόοδο. "Είπαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάτι που σημαίνει εκτόξευση ενός πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία", δήλωσε η Μελίσα Χάναμ, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Ινστιτούτου Middlebury στην Καλιφόρνια. "Θέλουν να μας αποστομώσουν επειδή αμφιβάλουμε ότι θα μπορούσαν να το κάνουν".

Σοβαρός αντίκτυπος

Ενώ ο πύραυλος θα ήταν το ιδανικότερο μέσο παράδοσης, είναι επίσης δυνατό να τοποθετηθεί βόμβα σε πλοίο και να εκραγεί στην επιφάνεια του ωκεανού ή στη θάλασσα, ανέφεραν οι ειδικοί. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το ραδιενεργό φαινόμενο θα μπορούσε να είναι σημαντικό, καθώς και η διπλωματική αντίδραση από όλο τον κόσμο. Οι πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας πάνω από την Ιαπωνία προκάλεσαν ιδιαίτερες επικρίσεις από το Τόκιο και τη διεθνή κοινότητα.

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα χαρακτήρισε τα σχόλια και τη συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ "εντελώς απαράδεκτα". Ο Ναράνγκ είπε ότι μια δοκιμή αρκετά υψηλά πάνω από τον ωκεανό θα περιορίσει το ραδιενεργό φαινόμενο, αλλά οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν πιθανή βλάβη από έναν ηλεκτρομαγνητικό παλμό, κάτι που η Πιονγκγιάνγκ έχει υπαινιχθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει σε μια επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ή των συμμάχων της. "Αν δεν πάει ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί και η έκρηξη συμβεί σε χαμηλότερο υψόμετρο, θα μπορούσαμε να δούμε κάποια αποτελέσματα σαν ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς για οτιδήποτε στην περιοχή. Και πολλά νεκρά ψάρια".

Η Πιονγκγιάνγκ έχει πυροδοτήσει δεκάδες πυραύλους φέτος, καθώς προωθεί ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην κατασκευή ενός πυραύλου με πυρηνική απόληξη που θα μπορεί να χτυπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν η απειλή του Κιμ υλοποιηθεί, θα αποτελέσει "σημείο ανατροπής" για την Κίνα και μπορεί να οδηγήσει πολλές άλλες χώρες να ζητήσουν να μπει "τέλος στο καθεστώς", δήλωσε ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας στην Ουάσινγκτον . "Κανείς δεν έχει κάνει δοκιμή πάνω από το έδαφος εδώ και δεκαετίες και το ραδιενεργό φαινόμενο μπορεί να είναι τρομακτικό για πολλούς", σχολιάζει.
Άλλοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι μια τέτοια πυρηνική δοκιμή στην ατμόσφαιρα είναι απίθανη προς το παρόν, λόγω των σημαντικών τεχνικών και διπλωματικών κινδύνων. Ο Τζόσουα Πόλακ, συντάκτης της Nonproliferation Review στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι θα είναι ένα "ολοκληρωτική επίδειξη των πάντων". "Αλλά θα ξαφνιαζόμουν αν αυτή ήταν η επόμενη κίνηση τους. Δεν έχουν ακόμη δοκιμάσει έναν ICBM σε πλήρη εμβέλεια στον Ειρηνικό ", δήλωσε ο Πόλακ. "Πιθανόν αυτό να προηγηθεί".

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα