Πρόκληση στα Κατεχόμενα: Εγκαινίασαν έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία

Προσπάθεια της Άγκυρας να ενισχύσει την εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία χαρακτήρισε η κυπριακή κυβέρνηση το έργο μεταφοράς νερού, το οποίο εγκαινίασε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε ότι πρόκειται για μία εξέλιξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Επίσης, σημείωσε ότι αποτελεί αρνητικότατη εξέλιξη και για τους Τουρκοκυπρίους, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταγγείλει τις τουρκικές ενέργειες από το 2013.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου

ότι η κυβέρνηση του «είναι πρόθυμη να παρέχει νερό και στο νότιο κομμάτι του νησιού». Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην Τουρκία με τον όρο «μητέρα πατρίδα». Ανέφερε ότι πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος και η μεταβατική κυβέρνηση της Τουρκίας συζήτησαν το Κυπριακό με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες. Ο κ. Ερντογάν τόνισε ακόμη, ότι η Άγκυρα παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Ο ίδιος ισχυρίστηκε και πάλι ότι η χώρα του βρίσκεται «ένα βήμα πιο μπροστά» στις συνομιλίες. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η Άγκυρα προσεγγίζει πολυδιάστατα το Κυπριακό. Θεωρεί ότι η λύση θα μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε μια «θάλασσα ειρήνης».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρθηκε στη σημασία του νερού για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Κατά την άποψη του, το τουρκικό σχέδιο μεταφοράς νερού «συμβάλλει θετικά στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού». «Το κυπριακό φυσικό αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί διά μέσου της Τουρκίας στη Δύση. Με τον ίδιον τρόπο, θα μπορούσε να συνδεθούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού της Κύπρου και της Τουρκίας», είπε.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στα κατεχόμενα, ακούστηκε το σύνθημα «Ο Αλλάχ είναι Μεγάλος», που χρησιμοποιείται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των συντηρητικών και εθνικιστικών ομάδων.

Στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν η διαχείριση του νερού να γίνεται από τους δήμους, ενώ η Τουρκία από τον ιδιωτικό τομέα. Το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα ολοκληρώθηκε σε τέσσερα χρόνια. Το 2011 είχε τεθεί ο θεμέλιος λίθος στη Μερσίνα. Στοίχισε 1,6 δισ. τουρκικές λίρες. Πρόκειται για έναν αγωγό 80 χλμ κάτω από τη θάλασσα, σε βάθος 250 μέτρων. Το νερό μεταφέρεται σε φράγμα που έχει κατασκευαστεί στα Πάναγρα στα κατεχόμενα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα