Προβληματισμός από τα πολύ χαμηλά επίπεδα που διαπραγματεύονται τα νέα ομόλογα

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται, επισήμως από σήμερα, τα νέα ελληνικά ομόλογα, υποδεικνύοντας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ότι οι επενδυτές βλέπουν με απαισιοδοξία την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, παρά τη συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων και την ελάφρυνση του χρέους.  Σύμφωνα με τις τιμές που παραθέτει η Tradeweb, η νέα σειρά των ελληνικών ομολόγων

διαπραγματεύονται γύρω στο 22%-26% της ονομαστικής αξίας, σε επίπεδα που συνήθως συνδέονται με ιδιαίτερα “προβληματικό” χρέος.

- Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, αναφέρει η Moody’s Investors Service. Στην εβδομαδιαία του αναθεώρηση (weekly credit outlook) που αποστέλλει στους πελάτες του, ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι παρά την ολοκλήρωση του PSI, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και αμφισβητεί ότι θα επιτευχθεί μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.  «Το ρίσκο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει μετά από την ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους, παραμένει υψηλό» αναφέρει η Moody’s επισημαίνοντας τα δημοσιονομικά προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια.

- Πολλά χρόνια θα υποφέρουν ακόμη οι Έλληνες παρά την ελάφρυνση του χρέους που αποφασίστηκε την Παρασκευή, υποστηρίζει σε σημερινό του άρθρο ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει μετά την επίσημη χρεοκοπία της χώρας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ελληνική ιστορία ήταν στα πρώτα θέματα της ημερήσιας ειδησεογραφίας. Αυτή η τάση μπορεί να ερμηνευτεί ως μία σοβαρότατη ένδειξη για τους κινδύνους που προκαλούνται από τη δημοσιονομική σπατάλη. Χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών και ενίσχυσης της ανάπτυξης, πολλές χώρε θα βρουν τα δημοσιονομικά τους να γίνονται σαν της… Ελλάδας, αναφέρει σκωπτικά ο Krugman, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι μεμονωμένο, αλλά μέρους μίας τεράστιας προβληματικής της ευρωζώνης.
Η ελληνική εμπειρία στην πραγματικότητα δείχνει ότι όταν μία χώρα είναι ελλειμματική σε καλές περιόδους της οικονομίας (όπως η Ελλάδα), το να προσπαθεί κάποιος να μειώσει το έλλειμμα σε περιόδους ύφεσης είναι σχεδόν αδύνατο. Η λιτότητα στην Ελλάδα οδήγησε την ανεργία πάνω από το 20%, ενώ η τροφοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών και της υγείας έχει στην ουσία καταρρεύσει. Πάρτε για παράδειγμα την Ιρλανδία, η οποία εφαρμόζει κατά γράμμα το πρόγραμμα λιτότητας, και είναι στην ίδια κακή κατάσταση με την Ελλάδα (η ανεργία είναι κοντά στο 15% και η σωρευτική ύφεση σε διψήφια ποσοστά). Το ίδιο συμβαίνει και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Ελλάδα και Ιρλανδία είχαν, και έχουν, μία σκληρή και οδυνηρή εναλλακτική για να βγουν από το τούνελ. Αυτή είναι η έξοδος από το ευρώ, αλλά για να αποφασιστεί θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλες οι υπόλοιπες εναλλακτικές. Αν με ρωτάτε τη γνώμη μου, η Ελλάδα πλησιάζει γρήγορα προς αυτήν την επιλογή, ανέφερε ο Krugman.  Η λιτότητα και η ύφεση δεν προκαλούν μόνο τεράστια δεινά

Keywords
Τυχαία Θέματα