Ραγδαίες εξελίξεις: Επέστρεψε Αθήνα ο Τσίπρας, ετοιμάζει αντιπρόταση και ξαναφεύγει για Βρυξέλλες

15:45 4/6/2015 - Πηγή: Antinews

Νέα παράταση παίρνει το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί που τον συνόδευαν στις Βρυξέλλες επέστρεψαν στην Αθήνα,

προκειμένου να έχουν επαφές για να εξετάσουν τις προτάσεις των δανειστών και να σταθμίσουν τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει κατευθείαν στο Μέγαρο Μξίμου, όπου θα έχει σειρά διαβουλεύσεων με κυβερνητικά στελέχη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει συνεδρίαση του κυβερνητικού ή του υπουργικού συμβουλίου.

Η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις των πιστωτών, θέση που εξέφρασε και ο πρωθυπουργός στη μεταμεσονύκτια δήλωσή του στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας θα εξετάσει με υπουργούς και τεχνοκράτες τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, αλλά και θα σχεδιαστεί η διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης ενόψει νέων συναντήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επιστρέψει αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ παρών στη νέα συνάντηση θα είναι και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα μάλιστα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου MNI, η ομάδα Γιούνκερ ετοιμάζει νέα συμβιβαστική πρόταση για την Ελλάδα.

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει μια νέα συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ, όχι όμως και την ακριβή ημερομηνία αυτής.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινοβραδινή συνάντηση "θετική και εποικοδομητική", τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ακριβή ημερομηνία της επόμενης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ, αλλά μπορεί να επιβεβαιώσει ότι θα πραγματοποιηθεί.

Κληθείς να σχολιάσει τις διάφορες διαρροές για το περιεχόμενο της πρότασης των θεσμών προς την ελληνική πλευρά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι για μια ακόμη φορά πρόκειται για τη λεγόμενη "εγγραφολογία" και "φημολογία" και τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να βλέπει τη συνολική εικόνα, και τα ουσιαστικά ζητήματα που δεν είναι άλλα από ορισμένα κενά που παραμένουν και τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν μέσα από τις διαβουλεύσεις.

Καταλήγοντας, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους πολιτικούς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, με στόχο την εξεύρεση λύσης.

Από την πλευρά της Αθήνας, κυβερνητικές πηγές λένε ότι αύριο θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ, σε μία προσπάθεια καθησυχασμού και αποτροπής του κινδύνου να δημιουργηθεί πανικός. Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ αναφέρουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα κάνει αντιπρόταση.

Χθες, έπειτα από 4 μήνες διαπραγματεύσεων ο κ. Γιούνγκερ παρουσίασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πρόταση των πιστωτών όπως διαμορφώθηκε και απ' τις αποφάσεις που υπήρξαν στην πενταμερή. Μεταξύ των μέτρων που προκαλούν ήδη αντιδράσεις στην Αθήνα περιλάμβανε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση των συντάξεων και την επιβολή ΦΠΑ 23% ακόμα και στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα