Ρέγκλινγκ: Η ΕΕ θα ελέγχει ως το 2059 "αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα

Είχαν εκφραστεί μεν κάποιες ανησυχίες από τις αγορές και τα εθνικά κοινοβούλια για αναστροφή των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε κοινές δηλώσεις με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πρόσθεσε όμως ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, και τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, έλαβε όλες τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και ότι θα εκπληρωθούν οι στόχοι

για τα πρωτογενή πλεονάσματα. "Είναι σαφής η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει πίσω", ανέφερε. Η ΕΕ θα ελέγχει ως το 2059 "αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα" πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένα follow ups που πρέπει να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του πολυνομοσχεδίου που ψήφισε χθες η Βουλή.

Ο ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι πρόκειται για δευτερογενή νομοθεσία και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που πάντα ακολουθούν την ψήφιση ενός νομοσχεδίου.

Σημειώνεται ότι πρέπει όλα να είναι έτοιμα έως την Πέμπτη που συνέρχεται το Eurogroup.

Ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε ότι την επόμενη Πέμπτη η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup θα είναι πολύωρη. Και τούτο γιατί θα επιχειρηθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, για τον καθορισμό της δόσης που θα εκταμιευτεί από τον ESM (την οποία προσδιόρισε ανάμεσα στα 10 και 12 δισ. ευρώ) για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας και φυσικά για τα μέτρα για το χρέος.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ωστόσο, είπε ότι η επιτήρηση θα είναι αυστηρότερη, αλλά δεν θα τεθούν νέοι όροι. Όπως είπε, κάθε χώρα που παίρνει δάνειο από τον ESM τίθεται σε πρόγραμμα μεταμνημονιακής επιτήρησης, η οποία για την Ελλάδα θα είναι πιο αυστηρή γιατί έχει δανειστεί περισσότερα κεφάλαια και αναμένεται να λάβει και καινούργια ελάφρυνση.

Εξήγησε ότι η επιτήρηση αυτή θα αφορά κυρίως το εάν υλοποιούνται τα προσυμφωνηθέντα, όπως είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ανέφερε ότι τα 10-12 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για "μαξιλάρι ασφαλείας" προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανάγκες ρευστότητας για την Ελλάδα.

Τσακαλώτος: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διευθετηθεί το χρέος

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η συζήτηση κύλησε γύρω από το Eurogroup, τις παρεμβάσεις στο χρέος και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Ανέφερε ότι και οι δύο είναι αισιόδοξοι για μία ικανοποιητική λύση έως την προσεχή Πέμπτη. Ωστόσο, για το χρέος επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διευθετηθεί και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup του Ιουνίου 2017. Πρόσθεσε ότι το θέμα "έχει πολλές λεπτομέρειες για να τις πούμε τώρα".

Αναφορικά με το Υπερταμείο, και οι δύο άνδρες επισήμαναν ότι πρόκειται για εγγύηση που δίδει με την ένταξή του στη δανειακή σύμβαση και όχι για ενέχυρο ή υποθήκη των επιχειρήσεων. Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το νόημα είναι οι επιχειρήσεις του Δημοσίου να γίνουν πιο αποδοτικές και να αποδίδουν μερίσματα στο Δημόσιο.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρέγκλινγκ, 2059,regklingk, 2059