ΣΔΟΕ εναντίον ΥΠΕΞ για τη Λίστα Λαγκάρντ

O κ.Ηλίας Κλής

Σε θερμό επεισόδιο ανάμεσα στο ΣΔΟΕ και στο ΥΠΕΞ κινδυνεύει να εξελιχθεί η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ. Ο λόγος είναι ότι με τις δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, αδειάζει ευθέως το στέλεχος του ΣΔΟΕ που παρέλαβε πρόσφατα από τη Γαλλία τη Λίστα. Ως γνωστόν, ο κ.Θεόδωρος Φλωράτος, κατέθεσε,

ενόρκως μάλιστα, ότι το 2010, το αρχικό CD με τη Λίστα Λαγκάρντ είχε παραλάβει με όλους τους τύπους, βάσει πρωτοκόλλου, ο πρώην πρέσβης, κ.Ηλίας Κλής. Τώρα, ο κ.Δελαβέκουρας λέγει ότι δεν ήταν ο κ.Κλής που το παρέλαβε, ενώ και ο ίδιος ο πρώην πρέσβης δηλώνει πως έχει να πάει χρόνια στο Παρίσι, όπου, αξίζει να σημειωθεί, ήταν πρέσβης στην αρχή της δεκαετίας του 2000.

Παρά ταύτα, πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΔΟΕ, πολύ κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, επιμένουν, σημειώνοντας ότι προς άρση κάθε παρεξήγησης, και προκειμένου να ξεκαθαριστεί δια παντός το θέμα, ο εισαγγελέας επιβάλλεται να ζητήσει από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής που συντάχθηκε το 2010. Σε αυτό, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των στελεχών του ΣΔΟΕ, θα φανεί αμέσως ποιος ήταν ο πρέσβης που παρέλαβε το CD. Να σημειωθεί ότι, εκτός από το στέλεχος του ΣΔΟΕ, Θ.Φλωράτο, και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κ.Πλασκοβίτης, έχει δηλώσει πως τα αρχεία είχε παραλάβει ο κ.Κλής.

Επιμένουν στο ΣΔΟΕ

Από τη μεριά του ΥΠΕΞ όμως, ο κ.Δελαβέκουρας, δεν περιορίστηκε μόνον να αποκλείσει την οιαδήποτε εμπλοκή Κλή, αλλά δήλωσε πως «ατύπως» και «χωρίς διαβιβαστικό σημείωμα», δόθηκαν το 2010 τα αρχεία στην Ελλάδα. «Τον Σεπτέμβριο του 2010 διακινήθηκε ατύπως, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι, κλειστός φάκελος, άνευ διαβιβαστικού εγγράφου, από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου». Το εντελώς αντίθετο όμως, υποστηρίζει στην κατάθεσή του ο κ.Φλωράτος. «Θέλω να προσθέσω ότι στο αρμόδιο γραφείο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών διατηρείται φάκελος και για την προηγούμενη παράδοση του ψηφιακού δίσκου που είχε παραδοθεί στον Έλληνα Πρέσβη κ. Κλη», κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα. Δεν χρειάζεται και πολύ συζήτηση πάνω στο θέμα. Απλά, ζητούν από τους Γάλλους να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την πληροφορία.

Προς τι όλη αυτή η παραφιλολογία;

Το στέλεχος του ΣΔΟΕ, στην κατάθεσή του επιμένει μάλιστα ότι το CD που κατά το ίδιο παρέλαβε ο κ.Κλής, είναι αυτό που πήρε και αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση. «Το κλιμάκιο των Γάλλων συναδέλφων, στο Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσε ότι είχαν ήδη ενημερωθεί για τον λόγο της παρουσίας μας και ότι είχαν εντολή από τον Γάλλο Υπουργό των Οικονομικών να μας παραδώσουν πιστό αντίγραφο του ψηφιακού δίσκου που είχαν παραδώσει και παλαιότερα στις ελληνικές υπηρεσίες. Προσωπικά υπέβαλα τα ακόλουθα ερωτήματα παρουσία των λοιπών μελών της επιτροπής: Πρώτον εάν ο ψηφιακός δίσκος που παραλαμβάναμε είναι ακριβώς ίδιος με εκείνον που παρεδόθη την πρώτη φορά. Η απάντηση ήταν ναι». Όσον αφορά την τυπική διαδικασία παράδοσης – παραλαβής που τηρήθηκε αυτή τη φορά, και πιθανότατα και το 2010, ήταν η εξής: «Η αρμόδια Διευθύντρια Οικονομικών Σχέσεων κ. Πιτένη αντάλλαξε τις σχετικές επιστολές παράδοσης-παραλαβής και ο παριστάμενος επικεφαλής της Γαλλικής Επιτροπής Παραδόσεως είπε ότι παραδίδεται στα πλαίσια της διοικητικής συνδρομής προς την Ελλάδα», ανέφερε ο κ.Φλωράτος για την τελευταία παραλαβή της Λίστας Λαγκάρντ.

Ενεπλάκη ο Κλής;

Όλη αυτή η «φιλολογία», καθώς και τα διάφορα στοιχεία που εμφανίζονται περί πολλών «στικακίων» και CD, το μόνο που κάνουν είναι να θολώνουν τα νερά και τους πραγματικούς υπαίτιους του σκανδάλου με τη Λίστα Λαγκάρντ. Κοντολογίς, ότι ο κ.Παπακωνσταντίνου «έχασε» (!!!!) το πρωτότυπο της Λίστας, και ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, κ.Βενιζέλος, δεν έκαναν τίποτε για να βάλουν στα ταμεία του κράτους πιθανά χρέη των μεγαλοκαταθετών στην Τράπεζα HSBC.

Ανεξαρτήτως αυτού πάντως, εφόσον πράγματι αποδειχθεί ότι εστάλη σε αυτή τη «μυστική» (;) αποστολή ο κ.Κλής, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Γιατί ο συγκεκριμένος, ο οποίος ουδεμία σχέση είχε με την υπόθεση, εκτός από το γεγονός ότι ήταν το 1998-2002 πρέσβης στη Γαλλία; Εάν είναι έτσι, για λογαριασμό ποίου λειτουργούσε; Πολύ περισσότερο, σε ποιόν παρέδωσε τη Λίστα; Στο ΥΠΕΞ, κάτι το οποίο αρνείται το υπουργείο, ή σε άλλη κρατική Υπηρεσία, η οποία στη συνέχεια την προώθησε στον κ.Παπακωνσταντίνου;

Από τις δηλώσεις του κ.Δελαβέκουρα πάντως, προκύπτει και ένα ενδιαφέρον στοιχείο: Ότι η Λίστα Λαγκάρντ ήλθε στην Ελλάδα, στον κ.Παπακωντσταντίνου, το Σεπτέμβριο του 2010, και όχι τον Οκτώβριο, όπως δήλωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα