Σε «ελληνικά χέρια» η αμερικανική οικονομία

23:03 9/3/2013 - Πηγή: Antinews

Τη Σύλβια Μάθιους Μπέργουελ, μια 47χρονη Ελληνοαμερικανίδα επέλεξε ο Μπαράκ Ομπάμα για να αναλάβει το δύσκολο έργο της διαχείρισης των οικονομικών του Λευκού Οίκου. Η Μπέργουελ είναι εγγονή Ελλήνων μεταναστών και κόρη του Δρ. Γουίλιαμ Μάθιους (οπτομέτρη) και της Κλειώς Μάθιους, αριστούχος απόφοιτη του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης. Χαίρει της απεριόριστης εκτίμησης του αμερικανού προέδρου, ο οποίος επιπλέον, ξέρει ότι χρειάζεται ένα δυνατό γυναικείο «χαρτί» στο στενότερο κύκλο του για να απαντήσει σε όσους τον επικρίνουν ότι τοποθετεί σχεδόν αποκλειστικά άντρες στις καίριες θέσεις της διοίκησης.

Η Μπέργουελ «κατανοεί ότι στόχος μας, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, δεν είναι μόνο η αύξηση των αριθμών αλλά και η επανεκκίνηση του μηχανισμού της πραγματικής ανάπτυξης αυτής της χώρας μέσω μια ισχυρής μεσαίας τάξης» είπε χαρακτηριστικά.

Η Μπέργουελ έχει εργαστεί στο παρελθόν σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως το ίδρυμα Walmart και το ίδρυμα διεθνούς φιλανθρωπίας Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς –πολλοί μάλιστα κατηγορούν τον Ομπάμα ότι στελεχώνει το γραφείο του με πρώην μεγαλοστελέχη επιχειρηματικών κολοσσών. Υπήρξε αναπληρώτρια προσωπάρχης του Λευκού Οίκου σε ηλικία 32 ετών, κατά την προεδρική θητεία του Μπιλ Κλίντον, ενώ στα 22 της ήταν βοηθός του Ελληνοαμερικανού κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και υποψήφιου Προέδρου των ΗΠΑ Μάικ Δουκάκη. Στη συνέχεια έγινε βασική συνεργάτιδα του υπουργού Οικονομικών Ρόμπερτ Ρούμπιν και αναπληρώτρια διευθύντρια του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου. Όλοι μιλούν για μια ιδιαίτερα εργατική και ευφυή γυναίκα.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Μπέργουελ θα εγκριθεί από τη Γερουσία για τη θέση της διευθύντριας του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, καθώς στηρίζεται και από αρκετούς Ρεπουμπλικάνους. Τα ανέκδοτα πάντως στον Λευκό Οίκο, σχετικά με το ότι ο Ομπάμα αφήνει τα οικονομικά της χώρας σε ελληνικά χέρια, έχουν αρχίσει ήδη.

guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα