Σε θρίλερ μετατρέπεται η διαπραγμάτευση – καθηλωμένη σε χαμηλές πτήσεις η οικονομία

Οι θεσμοί θα έπρεπε "κανονικά" να ολοκληρώνουν τα κείμενα αποτίμησης του κυβερνητικού έργου, προκειμένου αυτά να ανακοινωθούν την προσεχή Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου. Ωστόσο ακόμη και σήμερα, είναι αβέβαιο το "μήνυμα" το οποίο θα εκπέμπουν τα εν λόγω πορίσματα της Κομισιόν (σ.σ. δηλαδή το αν θα δίνουν ή όχι μία θετική εισήγηση προς το Eurogroup για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων ελάφρυνσης του χρέους).

Μήλον της Έριδος παραμένει η έκβαση της διαπραγμάτευσης για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη, με τους θεσμούς

- σύμφωνα με πληροφορίες - να διατηρούν προς το παρόν τις επιφυλάξεις τους και την κυβέρνηση μέσω του ΥΠΟΙΚ να προαναγγέλλει ανακοίνωση νομοσχεδίου σε 1 εβδομάδα. Μεγάλος αντίπαλος είναι πλέον το χρόνος.

Στη ζυγαριά θα τεθεί όμως όχι μόνο το θέμα του νόμου Κατσέλη και των υπόλοιπων 15 προαπαιτούμενων (σ.σ. πολλά εκ των οποίων αναμένεται να πάρουν παρατάσεις όπως το θέμα των λιγνιτών και της Εγνατίας Οδού), αλλά και τα πολιτικά μέτωπα που έχουν ανοίξει. Σχετίζονται με το κατώτατο, με το θέμα του χαμηλού ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, καθώς και με την παράλληλη έκθεση για την Ελλάδα που αφορά στις μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες και αναμένεται να δείχνει μία σειρά από πεδία στο "κόκκινο".

Παραδοχή επενδυτικής απραξίας και χαμηλών πτήσεων από το ΥΠΟΙΚ

Οι θεσμοί ανησυχούν για την διατηρησιμότητα των ελληνικών επιδόσεων. Και τούτο προκύπτει και από τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το ΥΠΟΙΚ.

Η παραδοχή ότι το κράτος δεν θα επενδύσει όχι μόνο φέτος αλλά ούτε τα επόμενα 4 χρόνια (έως και το 2023) περιλαμβάνεται στην εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ για τον νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που πρέπει να κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Επιβεβαιώνει ουσιαστικά τους φόβους της Κομισιόν για την πορεία της πραγματικής οικονομίας καθώς η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι το κράτος θα αποεπενδύσει, ότι το ΑΕΠ, η κατανάλωση, οι εξαγωγές και οι συνολικές επενδύσεις θα επιβραδύνονται αλλά και ότι η αύξηση της απασχόλησης θα είναι ανεμική.

Σχεδιάζει το ΠΔΕ να μείνει στάσιμο φέτος αλλά και το 2020 στα 6,75 δισ. ευρώ και μετά θα αυξηθεί οριακά στα 7 δισ. ευρώ όπου θα παραμείνει έως και το 2023. Επίσης εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί προς το 1,8% το 2022 και το 2023 έναντι κατά 2,5% φέτος.

Ειδικά στις επενδύσεις βλέπει ότι θα επιβραδυνθούν από ρυθμό ανόδου 11,9% φέτος σε 9,7% το 2020 και σε 5,2% το 2023. Μάλιστα το ΥΠΟΙΚ αναμένει πτώση στις κρατικές επενδύσεις της "γενικής κυβέρνησης" (κατά 2,2% το 2020 και κατά 2% το 2023). Με άλλα λόγια η κυβέρνηση "ποντάρει" σε έλευση ιδιωτικών επενδύσεων για να επιβεβαιωθεί ο στόχος του...

Τα σενάρια

Αν δεν υπάρξει άμεσα θετική εξέλιξη, δηλαδή αν η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας διατηρήσει τους "αστερίσκους" ειδικά στο τραπεζικό πεδίο, τότε σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ενεργοποιείται το σχέδιο Β: δηλαδή μιας διαπραγμάτευσης στην... παράταση με στόχο την εύρεση κοινής λύσης και την κατάθεση νομοσχεδίου σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Σε αυτό το σενάριο η Κομισιόν θα κληθεί να συντάξει συμπληρωματικό "Note" στο οποίο θα πρέπει να καταγράφεται επαρκής πρόοδος ούτως ώστε να μπορούν συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών να κρίνουν αν θα ενεργοποιήσουν τις παρεμβάσεις το χρέος.

Ο βασικός στόχος είναι να υπάρξει λύση και να μην διαταραχθεί το κλίμα ενόψει των Ευρωεκλογών αλλά και των μεγάλων ανατροπών που πρέπει να συζητήσει η Ευρώπη στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου. Ωστόσο, όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές τις επόμενες ώρες/μέρες απαιτούνται ταχύτατα βήματα και από την Ελληνική πλευρά αλλά και εντατικές διαπραγματεύσεις.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σε θρίλερ μετατρέπεται η διαπραγμάτευση – καθηλωμένη σε χαμηλές πτήσεις η οικονομία,