Σκοπιανό: Εγινε το τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δύο άνδρες μίλησαν για περίπου μία ώρα και συμφώνησαν σε νέα συνομιλία αύριο το πρωί για να ολοκληρωθούν όλα τα ανοιχτά θέματα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώθηκαν τα εξής: «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,

είχε σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Τρίτης».

Από το γραφείο του πρωθυπουργού των Σκοπίων ανακοινώθηκε ότι: «Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε 1 ώρα, συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις».

Όπως υπογραμμίζεται αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια τηλεφωνική συνομιλία.

Νωρίτερα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως: «Είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26».

Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής και ότι εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να ολοκληρωθεί η 25ετής διαμάχη για το όνομα. Είπε επίσης ότι μόλις επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα ενημερώσει τους πολίτες.

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», είπε ο Ζάεφ.

Πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δυο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν συμβεί αυτό οι Πρόεδροι των δυο χωρών αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν.

Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι αν υπάρξει άμεσα λύση δεν αποκλείεται να ακυρώσει το ταξίδι του στην Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει προγραμματίσει να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Κοτζιάς έβγαλε στην φόρα τα ονόματα αλλά και το τι προβλέπεται για γλώσσα και εθνότητα

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προέβη σε αποκαλύψεις σχετικά με την διαφαινόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια για το ονοματολογικό μιλώντας απόψε,στον σταθμό kontra.

«Νομίζω ότι σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα και αύριο θα ολοκληρώσουν οι δύο πρωθυπουργοί τη συζήτηση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: ««Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ευθεία γραμμή, αλλά επίπονος αγώνας. Γι αυτό συστήνω σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα. Πρέπει να υπάρχει θέληση να λύσουμε τα προβλήματα. Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει η αδράνεια. Έχουν και μια θεωρία του εκκρεμούς. Να υπάρχουν δηλαδή εκκρεμότητες. Αυτή η χώρα πρέπει να βρεθεί κοντά μας. Τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, πρέπει να συμπαρασυρθεί όλη η περιοχή στην ανάπτυξη. Η ελληνική διπλωματία πρέπει να αποφασίσει. Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί.Όταν ισοπεδώνεις την άλλη πλευρά και το έδειξε το αποτέλεσμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χρειάζεται συμφωνία που θα επιβιώσει στο χρόνο και θα γίνει αποδεκτή από τους λαούς».

Όπως τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, «στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια. Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί και η επιλογή του ονόματος», συμπληρώνοντας ότι τα επικρατέστερα ονόματα είναι «Άνω Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Νέα Μακεδονία» και ο Ζάεφ έχει επιλέξει ένα από αυτά.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική που όπως σημείωσε αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 1977 και με αναφορα ότι πρόκειται για Σλαβική γλώσσα: «Στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια.Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα