«Σκούριασε η οικονομική μηχανή της Άνγκελα Μέρκελ»

Η οικονομική μηχανή της Άνγκελα Μέρκελ αρχίζει να δείχνει σημάδια εγκατάλειψης.
Καθώς ο μοχλός ανάπτυξης της ηπείρου και το αυτόκλητο δημοσιονομικό μοντέλο προστάζει περικοπές του προϋπολογισμού για τους εταίρους, επενδυτές, οικονομολόγοι και αναλυτές έχουν αρχίσει να προειδοποιούν τη Γερμανία ότι κάνει τα στραβά μάτια στις δικές της αδυναμίες. Ο Joerg Asmussen, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πρότεινε η Μέρκελ,

έχει προχωρήσει την πρόβλεψη, θεωρώντας ότι αν τα πράγματα δεν διορθωθούν θα γίνει ο «άρρωστος της Ευρώπης».
Χωρίς την Μέρκελ και την υποστήριξη μεγάλου μέρους του γερμανικού εκλογικού σώματος να στηρίζει τα 300 δις ευρώ σε διασώσεις και εγγυήσεις, η κρίση χρέους της Ευρώπης θα μπορούσε να έχει ήδη διαλύσει το ενιαίο νόμισμα. Την ίδια στιγμή, η κίνηση για τη διάσωση της Ευρώπης έχει αποσπάσει την προσοχή από τα σημάδια οικονομικής παρακμής στο εσωτερικό, καθώς το κόστος εργασίας αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και μία δεκαετία, διαγράφοντας το μεγαλύτερο μέρος της προόδου που επιτεύχθηκε από τον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Η Μέρκελ έπρεπε να παίξει με τα χαρτιά που της μοίρασε η ιστορία και η Ευρώπη ήταν μια προτεραιότητα» σχολιάζει ο Irwin Collier, καθηγητής Οικονομικών στο Freie Universitaet στο Βερολίνο. «Αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα και ότι πρέπει να αλλάξει πολλά στο ασωτερικό».

Η κληρονομιά του Σρέντερ
Το ποσοστό ανεργίας έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα μετά την επανένωση της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας το 1990, καθώς οι εταιρείες όπως η Bayerische Motoren Werke AG (BMW) και η Siemens AG (SIE) βοήθησαν τη Γερμανία να διατηρήσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο μετά την Κίνα. Ο δείκτης αναφοράς DAX αυξήθηκε 29% το 2012, το καλύτερο ποσοστό εδώ και εννέα χρόνια.
Η έκρηξη οφείλεται εν μέρει στη λεγόμενη Ατζέντα 2010 του Σρέντερ, ο οποίος μείωσε τους φόρους, τα επιδόματα ανεργίας και τις υπηρεσίες υγείας από το 2003, σε ό, τι θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη αλλαγή στο γερμανικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας από το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό τελικά του κόστισε τη δουλειά του.
Η 58χρονη Μέρκελ αντιμετωπίζει τώρα την τρίτη θητεία της, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, με την Bundesbank να προβλέπει οικονομική ανάπτυξη μόλις 0,4% κατά τη διάρκεια του έτους. Στο τηλεοπτικό πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα, προειδοποίησε ότι η κρίση χρέους «δεν έχει τελειώσει ακόμα» και ότι το οικονομικό περιβάλλον θα είναι ακόμη πιο δύσκολο το 2013.
«Μέχρι τώρα η Μέρκελ ήταν σε θέση να επωφεληθεί από την κληρονομιά του προκατόχου της», σχολιάζει ο Juergen Michels, επικεφαλής οικονομολόγος για την περιοχή της ευρωζώνης της Citigroup Inc στο Λονδίνο. «Αλλά τώρα πραγματικά κάτι πρέπει να συμβεί, αλλιώς σε λίγα χρόνια τα πράγματα θα φαίνονται τελείως διαφορετικά».
Πιο ακριβά

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το κόστος του εργατικού δυναμικού της Γερμανίας είναι σε ανοδική πορεία, ενώ η ανταγωνιστικότητα στους εταίρους της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, βελτιώνεται. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει αυξηθεί περισσότερο από 3% από το 2009, σε σύγκριση με την πτώση σχεδόν 7% στην Ισπανία κατά την ίδια περίοδο, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόστος των Γερμανών εργαζομένων έχει αυξηθεί περίπου στο 8,3% από όταν η Μέρκελ πήρε την εξουσία.
Η Γερμανία υπήρξε σε παρόμοια κατάσταση και στο παρελθόν, καθώς το πολιτικό και οικονομικό βάρος της διάσωσης του ευρώ μοιάζει με την προσπάθεια ενσωμάτωσης της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, σύμφωνα με τον Gerd Langguth, Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και βιογράφο της Μέρκελ.
Εκείνη την εποχή, ο Χέλμουτ Κολ, καγκελάριος την περίοδο 1982 -1998 και μέντορας της Μέρκελ, άφησε στάσιμη την οικονομία, αφού ασχολούταν με άλλα. Η ανεργία διογκώθηκε στο 11,1%ό στην επανενωμένη χώρα το 1998 ή 9,2% στη Δυτική Γερμανία, από 6,4% στη Δυτική το 1990.

Το κόστος της γήρανσης
«Όταν ήρθε στην Ευρώπη ο Κολ εκείνη την εποχή έλυσε πολλά πράγματα ρίχνοντας χρήματα στο πρόβλημα} σχολιάζει ο Langguth. Τώρα, κι ενώ η Μέρκελ υποστηρίζει τη διάσωση της ευρωζώνης με μετρητά και εγγυήσεις, η Γερμανία θα πρέπει να κάνει περικοπές, έτσι ώστε να συντηρεί αυτή την κατάσταση». Οι διαφαινόμενες δυσκολίες της Γερμανίας είναι σε μεγάλο βαθμό δημογραφικές. Ενώ αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν τέσσερα άτομα σε ηλικία εργασίας για κάθε συνταξιούχο, μέσα σε 20 χρόνια θα μπορούσαν να είναι μόνο δύο, σύμφωνα με την Eurostat. Αν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν μια παρόμοια γηράσκουσα κοινωνία, το πρόβλημα της Γερμανίας είναι πιο έντονο.
Η μείωση του ανώτατου αριθμού των ανθρώπων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην οικονομία πιέζει και τη δυνητική ανάπτυξη. Με περίπου 1% ανά έτος, η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ανάπτυξης είναι η χαμηλότερη για οποιοδήποτε μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Η Ιαπωνία, η οποία πλήττεται ήδη από τις συνέπειες ενός πληθυσμού που ζει περισσότερο, έχει το επόμενο χαμηλότερο ποσοστό».
«Η γήρανση θα κοστίσει σαφώς την ανάπτυξη και δεν υπάρχει σαφής στρατηγική για το πώς να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα ακόμα», λέει ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING Group στις Βρυξέλλες.

Αγορά εργασίας
Το πρόβλημα της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να διευκολυνθεί με την ενθάρρυνση των ανθρώπων που μπορούν να εργαστούν, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μείωση του κόστους των προσλήψεων και των απολύσεων, αλλά και καθιστώντας ευκολότερη για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους μια συμφωνία σχετικά με τα επίπεδα των μισθών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Το WEF κατατάσσει τη Γερμανία 112η από 142 χώρες όσον αφορά την ευελιξία των κανόνων του εργατικού δυναμικού.
Ενώ το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται στη Γερμανία είναι υψηλό σε σχέση με το μέσο όρο των βιομηχανικών χωρών, περισσότερο από το 60% των ατόμων μεταξύ 25 και 54 με παιδιά εργάζονται με μερική απασχόληση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Μόνο το ένα τέταρτο των Γαλλίδων στην ίδια θέση επιλέγουν τη μερική απασχόληση.
Η κυβέρνηση Μέρκελ δεσμεύτηκε να αυξήσει τον αριθμό των παιδικών σταθμών που διατίθενται για τους εργαζόμενους γονείς. Ταυτόχρονα, ο συνασπισμός του Νοεμβρίου ενέκρινε νέα επιδόματα για τις οικογένειες που φροντίζουν τα παιδιά τους στο σπίτι.

Μένοντας πίσω στην εκπαίδευση
Ο Christian Schulz, οικονομολόγος στην Berenberg Bank στο Λονδίνο, περιγράφει αυτή την κίνηση ως ένα «προεκλογικό δώρο». «Είναι ένα παράδειγμα των πολιτικών που υπαναχωρούν στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν νωρίτερα», είπε. «Δεν προωθεί την απασχόληση». Υπάρχει και το θέμα των δεξιοτήτων, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Asmussen. Οι εργαζόμενοι του αύριο δεν λαμβάνουν την εκπαίδευση που χρειάζονται για να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Asmussen, αναφέρθηκε στην απόδοση των γερμανικών πανεπιστημίων σε σχέση με την εργασία σε μια ομιλία του στις 6 Δεκεμβρίου στη Φρανκφούρτη. Δεν υπάρχει ούτε ένα γερμανικό πανεπιστήμιο στο top 50 του κόσμου, σύμφωνα με την Κατάταξη του 2012 για τα Καλύτερα Πανεπιστήμια του Κόσμου του U.S. News. «Η Γερμανία υστερεί σοβαρά στις θετικές επιστήμες και τα μαθηματικά» δήλωσε ο Asmussen, ο οποίος έχει ένα μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων και ένα πτυχίο στα οικονομικά. «Αυτό είναι φυσικά πρόβλημα για μια χώρα που υπερηφανεύεται για την κατασκευή προϊόντων υψηλής ποιότητας». Χωρίς μεταρρυθμίσεις, «μέσα σε πέντε χρόνια η Γερμανία θα έχει και πάλι τον τίτλο του ‘άρρωστου της Ευρώπης’», είπε. Η επιτυχία της γερμανικής οικονομίας οφείλεται περισσότερο στην επαγγελματική κατάρτιση, το σύστημα πρακτικής στην τεχνική, σχολιάζει ο Andreas Scheuerle, οικονομολόγος της Deka Bank στη Φρανκφούρτη.

Η δημοτικότητα της Μέρκελ

Παρόλα αυτά, με την ανεργία κοντά σε χαμηλά εικοσαετίας και τις εγχώριες μηχανές υψηλής τεχνολογίας και τα αυτοκίνητα να σημειώνουν ρεκόρ πωλήσεων σε όλο τον κόσμο, η Γερμανία δεν μοιάζει με μια χώρα στα πρόθυρα της οικονομική δυσπραγίας.
Αυτό ενισχύει τη δημοτικότητα της Μέρκελ. Τέσσερις στους πέντε Γερμανούς θεωρούν ότι αποδίδει καλά ως καγκελάριος, σύμφωνα με το Politbarometer ZDF. Αν οι εκλογές της Γερμανίας γίνονταν σήμερα, το 40% θα ψήφιζε τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, περνώντας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η άνοδος της δημοτικότητας της Μέρκελ θα μπορούσε να οφείλεται επίσης και στον ισχυρισμό της κυβέρνησής της ότι οι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 2,6% το προηγούμενο έτος, καθώς τα συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν αυξήσεις των αμοιβών κατά τουλάχιστον 6,5%. Ούτε η παραγωγικότητα δεν συμβαδίζει με τις συμφωνίες των μισθών, με την Eurostat να εκτιμά μείωση κατά 0,2% το 2012 και αύξηση κατά 0,5 τοις εκατό το 2013. Αυτό επιδεινώνει την ανταγωνιστική θέση της Γερμανίας.
«Η ανησυχία ότι η γερμανική ανταγωνιστικότητα θα κινδυνεύσει μακροπρόθεσμα αν δεν αρχίσει τις προσπάθειες μεταρρύθμισης είναι απολύτως δικαιολογημένη», δήλωσε ο Christoph Kind, επικεφαλής της κατανομής των περιουσιακών στοιχείων της Frankfurt Trust. «Από τότε που η Μέρκελ ανέλαβε την εξουσία, δεν έχει γίνει καμία μεταρρύθμιση».

http://www.bloomberg.com/news/2013-01-09/merkel-economy-shows-neglect-as-sick-man-concern-returns.html

Keywords
μερκελ, τραπεζες, δις, bmw, siemens, dax, βομβα mall, οφείλεται, επιδοματα, εκλογες, Πρωτοχρονιά, eurostat, ιαπωνια, ing, group, βρυξέλλες, wef, οοσα, νέα, ΕΚΤ, top, news, zdf, trust, http, bloomberg, html, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, Παραμονή πρωτοχρονιάς 2012, κοινωνια, χωρες, το θεμα, αυτοκινητα, βερολινο, γερμανια, δουλεια, εργασια, θεμα, θητεια, ισπανια, κινα, λονδινο, οικονομια, οοσα, bloomberg, news, siemens, zdf, αυξηση, ανγκελα μερκελ, ανεργια, ανοδος, ατζεντα, βρυξέλλες, γινει, γονεις, διοικηση, δειχνει, δις, δυτικη, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκρηξη, ενθαρρυνση, εν μερει, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ετος, ευρωπη, ιδια, ηλικια, υπηρεσιες, υφυπουργος, μηχανες, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, ματια, μερικη απασχοληση, μειωση, οφείλεται, παιδια, περιβαλλον, πτυχιο, ρεκορ, σαφης, σημαδια, σπιτι, σρεντερ, τοις εκατο, τριτη, φαινονται, φυσικα, φρανκφουρτη, group, dax, eurostat, εννεα, γηρανση, χωρα, ing, μοιαζει, sick, trust, top, υγειας, wef
Τυχαία Θέματα