Σνόουντεν: ο νέος Ασάνζ;

Σε ένα 90λεπτο διαδικτυακό φόρουμ στην ιστοσελίδα της Guardian, ο αναλυτής που διέρρευσε τις παρακολουθήσεις της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν υπερασπίστηκε τις αποκαλύψεις άκρως απόρρητων πληροφοριών των μυστικών προγραμμάτων επιτήρησης των ΗΠΑ. Οι απαντήσεις του Σνόουντεν σε 18 ερωτήσεις από τους αναγνώστες απέδειξαν ότι δεν ανησυχεί απλά για την πιθανή παρακολούθηση των αμερικανών πολιτών

από την κυβέρνηση. Είναι και ένας ακραίος σκεπτικιστής της κυβερνητικής παρακολούθησης όλων των ειδών. Με αυτή την έννοια, ο Σνόουντεν αναδύεται ως κληρονόμος του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο 41χρονος Ασάνζ, ιδρυτής της Wikileaks, έγινε διάσημος -ή διαβόητος- πριν από τρία χρόνια, όταν η ιστοσελίδα του τάραξε την Ουάσιγκτον, παρουσιάζοντας χιλιάδες απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφουν τις εξελίξεις, και μερικές φορές τη μυστική δράση των ΗΠΑ, σε χώρες του εξωτερικού. Ο Ασάνζ, ο οποίος σήμερα έχει βρει άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, υπερασπίστηκε τη δημοσιοποίηση των εγγράφων θεωρώντας ότι η πληροφορία πρέπει να είναι ελεύθερη και ότι η κυβερνητική κατασκοπεία υποτίθεται ότι είναι πάντα λάθος.

Τα σχόλια του Σνόουντεν στον Guardian κατέστησαν σαφές ότι η ατζέντα του πηγαίνει πολύ πιο πέρα ​​από την προστασία των Αμερικανών από τις υποκλοπές της κυβέρνησής τους. «Η ανυποψίαστη επιτήρηση δεν είναι εντάξει απλά επειδή είναι θύμα μόνο το 95% του κόσμου, αντί για το 100%» έγραψε ο 29χρονος Σνόουντεν, αναφερόμενος σε έγγραφα που διέρρευσαν και δείχνουν ότι η NSA έχει κατασκοπεύσει ξένους ηγέτες και πολίτες. Ο Σνόουντεν αποκάλυψε επιπλέον λεπτομέρειες της πειρατείας της NSA σε κινεζικά συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Διευκρίνισε επίσης έναν από τους πιο εκρηκτικούς ισχυρισμούς του, ότι ακόμη και ένας χαμηλόβαθμος αναλυτής θα μπορούσε να βγάλει αρχεία για οποιονδήποτε αμερικανικό αν το ήθελε, έναν ισχυρισμό που έχουν αμφισβητήσει πολλοί νυν και πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών. Ο Σνόουντεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει τεχνικό εμπόδιο για μια τέτοια δράση. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η πολιτική προστασία δεν είναι προστασία –η πολιτική είναι μια μονόδρομη τροχοπέδη που μόνο χαλαρώνει», είπε, εκφράζοντας ένα άλλο δόγμα του κινήματος για την ελεύθερη πληροφορία, στο οποίο έχει γίνει είδωλο.
Ερωτηθείς σχετικά με το Wikileaks, ο Σνόουντεν υπερασπίστηκε ρητά τον Ασάνζ και τη μαζική δημοσιοποίηση της ομάδας του, που φέρεται να διευκολύνθηκε από τον στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος δικάζεται αυτό το διάστημα με την κατηγορία ότι οι διαρροές βοήθησαν τους εχθρούς της Αμερικής.

«Το Wikileaks είναι ένα νόμιμο δημοσιογραφικό site που επιμελήθηκε προσεκτικά όλες τις αποκαλύψεις του, σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον», είπε ο Σνόουντεν. Τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν και δεν τα είχαν επιμεληθεί δεν ήταν σφάλμα του WikiLeaks, αλλά «ήταν λόγω της αποτυχίας ενός δημοσιογράφου συνεργάτη να ελέγξει το password».
Υπήρχαν και άλλες σαφείς παρατηρήσεις που απηχούν αυτές του Ασάνζ στις απαντήσεις του Σνόουντεν. Και οι δύο άνδρες δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος, αν όχι όλη, η αμερικανική κατασκοπεία στο εξωτερικό είναι λάθος, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας για τους συμμάχους και ξένους ηγέτες που ίσως κάθε κυβέρνηση έχει ασκήσει για δεκαετίες, αν όχι αιώνες. «Το Κογκρέσο δεν έχει κηρύξει τον πόλεμο στις χώρες – η πλειοψηφία των οποίων είναι σύμμαχοί μας – αλλά χωρίς να ζητήσει δημόσια άδεια, η NSA εκτελεί διαδικτυακές επιχειρήσεις εναντίον τους που επηρεάζουν εκατομμύρια αθώους ανθρώπους» είπε ο Σνόουντεν. «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι κάνει μια κυβέρνηση στο όνομά της, αλλιώς η ‘συναίνεση των πολιτών’ δεν έχει νόημα».

Η απόφαση του Σνόουντεν να μην είναι απλά ένας πληροφοριοδότης για τα αμφιλεγόμενα εγχώρια προγράμματα επιτήρησης και να είναι ένας πληροφοριοδότης για το σύνολο της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών τον φέρνει σε αντίθεση με τους περισσότερους Αμερικανούς, οι οποίοι αμφισβητούν την ανάγκη για τα μαζικά εγχώρια προγράμματα επιτήρησης, αλλά δεν τους ενοχλεί καθόλου να κατασκοπεύουν άλλες χώρες. Οι υπερασπιστές των προγραμμάτων επιτήρησης της κυβέρνησης έχουν πιαστεί από τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Σνόουντεν στο εξωτερικό για να υπονομεύσουν την ευρύτερη υπόθεση Σνόουντεν σχετικά με το σύγχρονο κράτος επιτήρησης.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Νταϊάν Φέινσταϊν χαρακτήρισε τις τελευταίες διαρροές ως «πράξη προδοσίας». Ο επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου Ντένις Μακντόνα δήλωσε στο CBS ότι η αποκάλυψη «στην πραγματικότητα, δίνει την ευκαιρία σε εκείνους που θα ήθελαν να ‘κλέψουν’ τις τεχνικές και πρακτικές μας». «Νομίζω ότι είναι προδότης», είπε ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι. «Θεωρώ ότι έχει διαπράξει εγκλήματα παραβιάζοντας συμφωνίες οι οποίες εξαρτιόνταν από τη θέση που είχε» πρόσθεσε ο Τσένι. «Νομίζω ότι είναι μία από τις χειρότερες περιπτώσεις που θυμάμαι, όπου κάποιος με πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες κάνει τεράστια ζημιά στα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Τσένι έθεσε ακόμα και το ενδεχόμενο, που κυκλοφορεί στους συντηρητικούς κύκλους τις τελευταίες ημέρες, ότι ο Σνόουντεν θα μπορούσε να είναι κινέζος κατάσκοπος. Τη Δευτέρα ο Σνόουντεν είπε ότι αυτή ήταν μια «προβλέψιμη κατηγορία» και είπε ότι δεν είχε καμία επαφή με την κινεζική κυβέρνηση. «Αν ήμουν κινέζος κατάσκοπος, γιατί να μην πήγαινε κατευθείαν στο Πεκίνο; Θα μπορούσα να ζω σε ένα παλάτι, χαϊδεύοντας έναν φοίνικα αυτή τη στιγμή» είπε. «Το να αποκαλείσαι προδότης από τον Ντικ Τσένι είναι η υψηλότερη τιμή για έναν Αμερικανό και όσο πιο πανικοβλημένους ακούμε ανθρώπους σαν κι αυτόν, την Φεινσταϊν και τον Πίτερ Κινγκ, τόσο το καλύτερο για όλους μας» πρόσθεσε ο Σνόουντεν. «Αν υπήρχε μάθημα για το πώς να είσαι το είδος του πολίτη για το οποίο ο Ντικ Τσένι ανησυχεί, θα είχα τελειώσει το λύκειο».

Ο Σνόουντεν δεν προσφέρει λεπτομέρειες σχετικά με τα μελλοντικά του σχέδια, αν και άφησε να εννοηθεί ότι κινδυνεύει σοβαρά. «Το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πρόκειται να είναι σε θέση να το καλύψει αυτό με το να με φυλακίσει ή να με δολοφονήσει» πρόσθεσε. «Η αλήθεια έρχεται και δεν μπορεί να σταματήσει».

time.com

Keywords
Τυχαία Θέματα