Στα Σκόπια ο Νίμιτς

Στα Σκόπια έφθασε το μεσημέρι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αύριο θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, σχετικά με το πλαίσιο που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ο κ. Νίμιτς θα έχει αύριο διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ,

Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.

O πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, λίγο πριν την άφιξη του Μάθιου Νίμιτς είχε επαναλάβει ότι το κόμμα του, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) εμμένει στη θέση πως αν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα, προβάλλοντας ωστόσο ως "πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα".

"Η θέση του SDSM είναι να βρεθεί λύση μαζί με την αντιπολίτευση και στο τέλος η τελική λύση να επιβεβαιωθεί με δημοψήφισμα. Δεν είναι τόσο τρομερό, τραγικό ή αδύνατο. Το δημοψήφισμα οργανώνεται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες και αν σταθούμε όλοι, κυρίως οι πολιτικοί και ανακοινώσουμε τις θέσεις μας, θα βοηθήσουμε τον λαό να βγει και να πει τη δική του θέση. Πρόκειται για ένα πολύ ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο δεν το βλέπω ως τροχοπέδη ή εμπόδιο, αλλά ως πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα, ότι η λύση θα είναι διαρκής, σταθερή και θα μείνει για πάντα" σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Όπως ανέφερε από νωρίς σήμερα το Capital.gr στο καθαυτό ονοματολογικό σκέλος, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει πολλά, πέραν του ότι η ελληνική πλευρά έχει και δημοσίως, δια στόματος Κοτζιά, απορρίψει τη μία από τις πέντε προτάσεις που φέρεται να έχει καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς και έχουν διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης της γείτονος, ήτοι αυτήν που αναφέρεται σε "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)”.

Κατά τα λοιπά, παραμένουν στο τραπέζι τόσο οι προτάσεις με γεωγραφικό ("Gorna”, "Severna”, "Vardarska”) όσο και με χρονικό προσδιορισμό ("Nova Makedonija”), διατυπωμένες στα σλαβομακεδονικά και χωρίς μετάφραση. Τα λεπτά σημεία είναι πολλά, καθώς κάποιοι γεωγραφικοί προσδιορισμοί (π.χ. Severna=Βόρεια) ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα με τη Βουλγαρία ως καλύπτοντες και δικά της εδάφη, ενώ ανελαστική είναι και η στάση του αλβανικού στοιχείου της πΓΔΜ, που δεν επιθυμεί εμφανώς σλαβικούς όρους ως αποκλειστικό προσδιορισμό – εξ ού και ο Ν. Κοτζιάς έκανε λόγο για όρο "στην ή στις γλώσσες της γειτονικής χώρας”.

Από την άλλη πλευρά, το Nova Makedonija, όνομα το οποίο συζητείται από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και θεωρείται συχνά στην Ελλάδα ως περισσότερο επιδεκτικό "αλυτρωτικής” ερμηνείας αποκαλύπτεται, από την αρθρογραφία τόσο Σλαβομακεδόνων όσο και Αλβανών διανοουμένων στα μέσα της πΓΔΜ, ότι εντέλει συναντά αντιστάσεις, διότι μοιάζει να "διαγράφει την ιστορία της χώρας”.

Σύντομα η μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου

Η μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου των Σκοπίων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Zόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, θα γίνει σύντομα με απόφαση της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι.

"Πρέπει να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό θα γίνει την επόμενη περίοδο, σύντομα", είπε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα Σκόπια.

Eρωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ από την επίσκεψη στα Σκόπια του διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι επανέλαβε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος, ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ότι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων. Και προσέθεσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις αυριανές συναντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επίσης θα κάνει δήλωση.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα