Στις 640 μονάδες βύθισαν το Χρηματιστήριο οι τράπεζες

Άλλο ένα σφυροκόπημα δέχτηκαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και κράτησε κάποιες στηρίξεις σε επίπεδο γενικού δείκτη, δεν κατάφερε να κλείσει το "κουτί της Πανδώρας" που έχει ανοίξει από τα τέλη Αυγούστου.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,61% στις 641,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 640,95 μονάδων (-2,79%) και 657,23 μον. (-0,26%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 33 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων

πράξεων διακινήθηκαν 1,74 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,80%, στις 1.682,10 μονάδες, ενώ στο -2,56% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.024,89 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,45% στις 503,83 μονάδες.

Η αγορά δεν μπορεί να ανακόψει το πτωτικό κύμα που χτυπά τις τράπεζες και συμπαρασύρει στο ίδιο κανάλι το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Μάλιστα, ζει σε ένα συνεχές σύμπαν ισχυρότατων αναταράξεων, οι αιτίες του οποίου είναι δύο: τράπεζες και αρνητικό διεθνές κλίμα.

Η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχει υποχωρήσει στα 5 δισ. ευρώ, από 8,6 δισ. ευρώ που ήταν κατά την έναρξη του έτους, ενώ και ο Οκτώβριος δείχνει ότι θα είναι ένας μήνας που θα "ροκανίσει" κι άλλο τις αποτιμήσεις. Και όπως αναφέρουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, αναζητείται άμεσα ένα ισχυρό σοκ εμπιστοσύνης προκειμένου να αντιστραφεί η εικόνα και να μην μπει ο κλάδος, και η χώρα φυσικά, σε νέες περιπέτειες.

Μάλιστα, όπως σημείωσε σήμερα η Fitch σε έκθεσή της, η δημιουργία ενός ειδικού σχήματος (asset protection scheme) στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση παρέχει εγγύηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, θα βοηθήσει στο να ανακοπεί το sell off στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, μόνο αν δεν προκαλέσει ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές. Μια τέτοια όμως κατάσταση θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην ελληνική κυβέρνηση".

Το δίλημμα αυτό είναι και μία από τις αφορμές της εικόνας του κλάδου το τελευταίο διάστημα, με την αιτία να είναι η διαχείριση του τεράστιου όγκου των προβληματικών δανείων του κλάδου, η οποία για να επισπευστεί θα πρέπει να αναλωθεί σημαντικό μέγεθος των κεφαλαίων.

Και με την προοπτική αυτή, η αγορά δεν κατάφερε σήμερα να αντιδράσει, ακόμη και όταν έγινε γνωστό ότι το Oceanwood έχει μηδενίσει τις ανοιχτές του θέσεις στην Alpha Bank και στην Εθνική, ενώ στις 2 Οκτωβρίου είχε προχωρήσει στο μηδενισμό της ανοικτής του θέσης στην Eurobank. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ενημέρωση το Oceanwood είχε 0,60% short θέση στην Alpha Bank και 0,79% στην Εθνική. Αντιθέτως, το Lansdowne αύξησε τη short θέση του στην Eurobank, από 0,81% σε 1,17%, ενώ διατηρεί τη θέση του 2,60% στην Πειραιώς και 1,40% στην ΔΕΗ. Αμετάβλητη στο 0,90% και η θέση του Marshall Wace στην Πειραιώς.

Την ίδια ώρα, οι επιρροές του αρνητικού κλίματος των ευρωπαϊκών αγορών δεν είναι λίγες, με την κυβέρνηση της Ιταλίας να βρίσκεται πλέον σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας στα ύψη. Τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον κλοιό πιέσεων που επιμένουν εδώ και πέντε περίπου μήνες και που έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές μέχρι... νεοτέρας και σίγουρα όχι πριν το επόμενο έτος.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 4,614% με άνοδο της τάξης του 2,37% από την Παρασκευή και στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουνίου με το spread να διαμορφώνεται στις 409, μ.β. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις του 5ετούς, στο 3,606% με άνοδο 2,15% από την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ στο 4,185% διαμορφώνεται η απόδοση του 7ετούς.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Πειραιώς βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών για ακόμη μία φορά, κλείνοντας στο -11,58% και -10,95% αντίστοιχα, ενώ η Βιοχαλκο και η Εθνική έκλεισαν στο -5,02% και -4,76% αντίστοιχα. Απώλειες 3,80% για τη Motor Oil, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 3,17%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Coca Cola, Φουρλής, Μυτιληναίος και Aegean.

Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ και Τιτάν, με τις Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή ο ΟΠΑΠ, ενώ Grivalia και Σαράντης έκλεισαν με μικρά κέρδη. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο +1,17%.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα