Συμπεράσματα G20: Αδύναμη ανάκαμψη και ασυμφωνία για τη Συρία

20:42 6/9/2013 - Πηγή: Antinews

Σε κοινή ανακοίνωσή τους μετά το τέλος της συνόδου της G20 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, οι χώρες μέλη της εκτιμούν πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παραμένει «ιδιαίτερα ισχνή», εξαιτίας κυρίως των «κινδύνων» που απορρέουν από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρε., σημειώνοντας ότι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις είναι η ανεργία.

«Η ανάκαμψη είναι ιδιαίτερα ισχνή και οι κίνδυνοι παραμένουν», ιδίως όσοι σχετίζονται με την «επιβραδυνόμενη ανάπτυξη, η οποία αντανακλά σε ορισμένες περιπτώσεις το φαινόμενο της αστάθειας στη ροή των κεφαλαίων,

τις δυσχερέστερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και την αστάθεια στις τιμές των πρώτων υλών», τονίζει το κείμενο που υιοθέτησαν οι ηγέτες της G20. Όπως σημειώνουν, «η ζώνη του ευρώ δεσμεύθηκε ότι θα ενισχύσει τα θεμέλια της οικονομικής και νομισματικής της ένωσης, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών για την βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών, τη μείωση του χρηματοοικονομικού κατακερματισμού και πως θα προωθήσει και χωρίς καθυστέρηση την τραπεζική ένωση». Η νομισματική πολιτική «θα εξακολουθήσει να πορεύεται με γνώμονα την εσωτερική σταθερότητα στις τιμές και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, σύμφωνα προς τις προσταγές των κεντρικών τραπεζών. Αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που προσφέρθηκε τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομία για διορθωτικές νομισματικές πολιτικές , περιλαμβανομένων και των μη συμβατικών νομισματικών πολιτικών», τονίζει το κείμενο.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι οι κεντρικές τράπεζες των G20 δεσμεύτηκαν να μεταβάλλουν «προσεκτικά» τη νομισματική πολιτική τους, απαντώντας στην έκκληση των αναδυομένων χωρών, οι οποίες αισθάνονται κυρίως τις επιπτώσεις από την απόφαση της Fed να μειώσει τα μέτρα στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης. «Οι κεντρικές μας τράπεζες δεσμεύτηκαν πως οι μελλοντικές μεταβολές στη νομισματική πολιτική θα συνεχίσουν να είναι προσεκτικά συγκροτημένες και θα ανακοινώνονται σαφώς», σύμφωνα με το κείμενο, ενώ αναγνωρίστηκε πως «η ενίσχυση της ανάπτυξης θα συνοδεύεται από μία μετάβαση προς την εξομάλυνση των νομισματικών πολιτικών».

Οι 20 ηγέτες συμπέραναν πως είναι «ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί ισχυρή και διαρκής ανάκαμψη, ενώ θα εξασφαλίζεται η δημοσιονομική σταθερότητα στις αναπτυγμένες οικονομίες. Όπως συμφωνήσαμε, όλες οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν αναπτύξει αξιόπιστες, φιλόδοξες και επικεντρωμένες σε κάθε χώρα μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές». «Οι στρατηγικές αυτές θα εφαρμοσθούν ευέλικτα ώστε να λαμβάνουν υπ’ όψη τις νέες οικονομικές συνθήκες, προκειμένου να στηριχθούν η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα οδηγηθεί προς μία βιώσιμη πορεία. Ένας αριθμός από αναδυόμενες οικονομίες ανέπτυξαν επίσης τα βασικά στοιχεία των στρατηγικών τους για την προώθηση μίας δημοσιονομικής σταθερότητας».

Αγεφύρωτο χάσμα για τη Συρία

Η αυλαία της G20 έπεσε με τους ηγέτες διχασμένους στο φλέγον ζήτημα της Συρίας. Παρότι η σύνοδος ήταν, τυπικά τουλάχιστον, αφιερωμένη στην παγκόσμια οικονομία, την παράσταση έκλεψε φυσικά το θέμα της Συρίας. Οι δηλώσεις μετά το πέρας των εργασιών, υπογράμμισαν τις εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον απέναντι στον ενδεδειγμένο τρόπο επίλυσης της συριακής κρίσης. Στην εικοσάλεπτη προσωπική συνάντηση Πούτιν- Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου, δεν υπήρχε απολύτως καμία συμφωνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι 11 χώρες από την Ομάδα των 20 πλέον ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία), καταδικάζουν τη χρήση χημικών από το συριακό καθεστώς και απαιτούν ισχυρή διεθνή απάντηση, χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένα σε στρατιωτική δράση. «Απευθύνουμε κάλεσμα για μία σθεναρή διεθνή απάντηση απέναντι σε αυτήν τη σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων και της παγκόσμιας συνείδησης, η οποία θα στείλει ένα σαφές μήνυμα πως αυτού του είδους οι ακρότητες δεν θα πρέπει ουδέποτε να επαναληφθούν. Οσοι διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα θα κληθούν να λογοδοτήσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας που προσυπογράφουν οι 11 χώρες και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το τέλος της συνόδου στην Αγία Πετρούπολη.

Η Μόσχα από την πλευρά της τόνισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη Δαμασκό. Ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε τους Σύρους αντάρτες για την επίθεση με χημικά, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια» και τόνισε ότι τα χτυπήματα κατά της Συρίας, θα ήταν αντιπαραγωγικά και θα διατάρασσαν την παγκόσμια οικονομία. Υποστήριξε επίσης ότι οι περισσότερες χώρες ήταν αντίθετες με την στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, επισημαίνοντας ότι μόνο οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία υποστήριξαν την χρήση βίας κατά του Άσαντ. Πρόσθεσε ότι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής δράσης, αλλά υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι η βρετανική βουλή έχει ήδη απορρίψει την ιδέα αυτή.

http://www.reuters.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα