«Συμφωνία ουτοπίας»;

(Ανανεωμένο) «Συμφωνία Αλήθειας». Έτσι λέγεται η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέθεσε προς... έγκριση στην «βασίλισσα της Ευρώπης» Άνγκελα Μέρκελ.

Και τι ειρωνεία: Την ημέρα που ο Μητσοτάκης συνάντησε την καγκελάριο ο Β. Σόιμπλε έκανε δηλώσεις και για πρώτη φορά είχε μόνο καλά λόγια για την Ελλάδα,

λέγοντας ότι αναπτύσσεται καλύτερα απ' ότι όλοι περίμεναν.

Μετά, βέβαια, είπε ότι η αύξηση του ΦΠΑ είναι το πιο ανόητο μέτρο που έχει δει αλλά τι να κάνουμε, ήταν ο μόνος δρόμος.

Και θα θυμάστε προφανώς ότι τις προάλλες είχε αδειάσει τον Τσίπρα λέγοντας ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει από τα Μνημόνια το 2014, αλλά λόγω των τραγικών χειρισμών του το 2015, το νέο μνημόνιο ήταν μονόδρομος.

Τι να πει κανείς; Πώς μας δουλεύουν οι Γερμανοί κανονικά κι εμείς καθόμαστε σαν χάνοι... Αυτό και μόνο μας δείχνει ότι θα είμαστε υποχείρια των δανειστών, ό,τι κι αν κάνουμε, ό,τι κι αν προτείνουμε.

Και η ΝΔ ζητά βοήθεια από τους ισχυρούς της Ευρώπης λέγοντας ότι έχει διαφορετικό σχέδιο, τη στιγμή που τα μεγάλα αφεντικά τη μια αποθεώνουν το σχέδιο του Τσίπρα, και την άλλη το απαξιώνουν για ευνόητους λόγους.

Έτσι λοιπόν, ακόμη και οι αγαθές, και πολλές φορές έωλες, προθέσεις του κ. Μητσοτάκη δύσκολα θα βρουν ευήκοα ώτα στο Βερολίνο. Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν πιο... πρόθυμοι να πέσουν στα τέσσερα, μέχρι να τους είναι χρήσιμοι φυσικά...

Στο ραντεβού, λοιπόν, με τη Μέρκελ ο Μητσοτάκης κατέθεσε τη Συμφωνία Αλήθειας. Πράγματι βαρύγδουπος τίτλος που ουσιαστικά κρύβει ένα νέο... Μνημόνιο. Θέλετε να το πείτε Μνημόνιο συνεργασίας; Θέλετε να το πείτε Μνημόνιο «σας λυπόμαστε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε»; Πάντως, είναι ένα ακόμη σχέδιο το οποίο έχει ως βάση την πρόταση Στουρνάρα για ετήσιο πλεόνασμα 2% κι όχι 3,5% και για ανάπτυξη 4% ετησίως.

Ο Κυριάκος προτείνει λοιπόν ένα μεγάλο ποσοστό ανάπτυξης που θα επιτευχθεί, όπως υποστηρίζει, με διαφορετικό μείγμα μέτρων. Συγκεκριμένα θα βασίζεται στη συγκράτηση των δαπανών και στη μείωση των φόρων. Επίσης σε αύξηση των επενδύσεων στο 20% του ΑΕΠ, (από περίπου 11% σήμερα) και από την προώθηση μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Προτείνουν ακόμη την αύξηση εξαγωγών κατά περίπου 10% ετησίως και εκτιμούν ότι «με την αύξηση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας μπορούν να δημιουργηθούν 120.000 θέσεις εργασίας ετησίως και τη διαμόρφωση του ΑΕΠ, το 2021, στα 213 δισ. ευρώ, από τα 175 δισ. το 2016».

Με το 2% συν 4%, τονίζουν, «θα σπάσει οριστικά ο κύκλος της στασιμοχρεοκοπίας και θα υπάρξει πραγματική προοπτική εξόδου από την κρίση». Μόνο με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης, καταλήγουν στη ΝΔ, «της τάξης του 4%, για τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια θα μπορέσει το 2021, το ΑΕΠ να φτάσει τα 213 δισ. ευρώ, να υπάρξουν επενδύσεις και να μειωθεί αισθητά η ανεργία».

Όλα αυτά είναι πράγματι πολύ ωραία. Κι επιτέλους η ΝΔ αποφάσισε να καταθέσει ένα μέρος του προγράμματός της που αφορά τα μακροοικονομικά. Όμως, την ίδια στιγμή που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι αδύνατον να πιάσει τους στόχους που έχει θέσει επειδή η οικονομία είναι διαλυμένη και οι πολίτες σε απόγνωση, θέτει και η ίδια υψηλούς στόχους που είναι αδύνατον να πιάσει η Ελλάδα στην κατάσταση που βρίσκεται.

Όχι ότι μπορεί να κάνει τίποτε άλλο ο Μητσοτάκης. Είναι μια κατάσταση που ό,τι κι αν προτείνεις δύσκολα θα επιτευχθεί διότι οι δανειστές μας έχουν σφίξει για τα καλά τη θηλιά στο λαιμό. Χωρίς ρύθμιση του χρέους για μείωση του ποσού που δίνουμε κάθε χρόνο, δύσκολα μπορεί να αναστηθεί η οικονομία. Θα «σέρνεται» πίσω από τους δανειστές και θα εκλιπαρεί. Κι αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα των τελευταίων 16 μηνών. Οι ξένοι ούτε μας εμπιστεύονται, ούτε εκτιμούν ότι μπορούμε να σοβαρευτούμε και να βάλουμε ρότα για μια ομαλή πορεία προς την έξοδο από την κρίση, όπως έκανε η Κύπρος ή η Ιρλανδία.

Η καταστροφή του 2015 και των πρώτων μηνών του 2016 δεν ήταν απλά η επιδείνωση των οικονομικών της χώρας. Ήταν ότι έπεσαν όλα τα οχυρά της Ελλάδας. Παραδόθηκε αμαχητί και τώρα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα