Συνάντηση Στουρνάρα - Τσακαλώτου για τα δύο σχήματα μείωσης των NPLs

Συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος είχαν σήμερα το απόγευμα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση των δύο σχημάτων για τα κόκκινα δάνεια και η οργάνωση της κοινής ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος των NPLs.

Τα

δύο σχέδια είναι συμπληρωματικά το ένα στο άλλο και θα μπορούσαν λειτουργήσουν παράλληλα αναλόγως των αναγκών των τραπεζών για την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων.

Χρονικά, εφόσον λάβουν έγκριση από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, πρώτα θα λειτουργήσει το σχέδιο του ΤΧΣ και κατόπιν της ΤτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το προτεινόμενο από την ΤτΕ σχήμα προβλέπει τη μεταβίβαση περίπου 40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (δηλαδή του συνόλου των καταγγελμένων δανείων) μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, που έχει εγγραφεί στους ισολογισμούς των τραπεζών σε μία Εταιρία Ειδικού Σκοπού (SPV).

Τα δάνεια θα μεταβιβαστούν στην αξία ισολογισμού (μετά από προβλέψεις). Το ποσό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που θα μεταβιβασθεί θα αντιστοιχεί σε κάλυψη πρόσθετων ζημιών, ώστε οι αποτιμήσεις των εν λόγω δανείων να προσεγγίσουν τιμές αγοράς. Εν συνεχεία, νομοθετική ρύθμιση θα ορίζει ότι η μεταβιβαζόμενη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα καταστεί αμετάκλητη απαίτηση του SPV έναντι του Ελληνικού Δημοσίου με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής (σύμφωνα με τη διάρκεια του σχήματος).

Για την κάλυψη του τιμήματος της μεταβίβασης, το SPV θα προχωρήσει σε έκδοση τιτλοποίησης. Θα εκδοθούν τρεις τάξεις τίτλων (senior, mezzanine, junior/equity). H κατώτερη τάξη τίτλων (equity) θα καλυφθεί από τις τράπεζες (με συμμετοχή της καθεμιάς που δεν θα υπερβαίνει το 20%) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Μελετώντας την πρόταση της ΤτΕ, οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι ο τρόπος υπολογισμού από την κάθε τράπεζα των προβληματικών δανείων στο σταθμισμένο ενεργητικό της, μπορεί να εξαλείψει ενδεχόμενες ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα προέκυπταν εξαιτίας της χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου (απομειώνοντας έτσι τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών).

Η πρόταση του ΤΧΣ, από την άλλη πλευρά, η οποία έχει ήδη κατατεθεί στην DGComp, προβλέπει τη μεταφορά 15 - 20 δισ. ευρώ "κόκκινων" δανείων σε Εταιρίες Ειδικού Σκοπού (Asset Protection Schemes) που θα συστήσουν οι τράπεζες. Τα δάνεια θα τιτλοποιηθούν για να πουληθούν σε επενδυτές, συνοδευόμενα από κρατικές εγγυήσεις. Μέσω αυτών, το Δημόσιο θα εγγυάται το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς μεταξύ των προβλέψεων που καλύπτουν τα δάνεια και της τιμής αγοράς στην οποία θα αγοραστούν, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η ζημιά για τις τράπεζες. Οι εγγυήσεις μπορεί να φτάσουν στα 5-6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρηθούν από την DGCοmp κρατική ενίσχυση.

Αν η ποιότητα του χαρτοφυλακίου NPLs που θα μεταβιβαστεί στο APS κριθεί επενδυτικά ελκυστική από τους διεθνείς επενδυτές, τότε η κρατική εγγύηση δεν θα χρησιμοποιηθεί, αποτελώντας απλά πρόσθετη ασφάλεια για τους επενδυτές.

Επομένως, εκτιμάται ότι αν η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για τη σύνθεση του μεταφερόμενου χαρτοφυλακίου αξιολογηθεί θετικά από τους επενδυτές, η έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας του Ελληνικού Δημοσίου (την οποία διέθεταν τα ιταλικά ομόλογα κατά την εφαρμογή του αντίστοιχου μοντέλου τιτλοποίησης NPLs) δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνάντηση Στουρνάρα - Τσακαλώτου, NPLs,synantisi stournara - tsakalotou, NPLs